Finnwatch: Suomessa myydään edelleen Israelin laittomista siirtokunnista peräisin olevia tuotteita – Boikotit kuitenkin tuottaneet myös tulosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Finnwatch: Suomessa myydään edelleen Israelin laittomista siirtokunnista peräisin olevia tuotteita – Boikotit kuitenkin tuottaneet myös tulosta

Suomessa myydään esimerkiksi viinejä, jotka on tuotettu Israelin miehittämillä Golanin kukkuloilla. Moni yritys on kuitenkin viimeisen kymmenen vuoden aikana myös vetäytynyt siirtokunnista, käy ilmi tuoreesta selvityksestä.

Rakennuksia kukkulanrinteessä

Israelin laittomissa siirtokunnissa Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa elää lähes 700 000 israelilaista. Kuva: Jelger Groeneveld / CC BY-NC 2.0.

Suomalaisissa kaupoissa myydään edelleen Israelin miehittämällä Palestiinalaisalueella sijaitsevissa siirtokunnissa tuotettuja tuotteita. Suomessa toimii myös yrityksiä, joilla on toimintaa siirtokunnissa, kertoo Finnwatch tänään julkaistussa raportissaan.

Raportti on päivitys kymmenen vuotta sitten julkaistuun selvitykseen, jonka mukaan Suomesta löytyy muun muassa hedelmiä, kosmetiikkatuotteita ja viinejä, jotka on tuotettu siirtokunnissa. 

Siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia, sillä miehittäjän ei ole sallittua asuttaa omia siviileitään miehitetylle alueelle. Israel on miehittänyt Palestiinalaisalueisiin kuuluvaa Länsirantaa sekä Syyrialle kuuluvia Golanin kukkuloita vuodesta 1967 asti.

Viime vuosien aikana siirtokuntatuotteita vastaan on kampanjoitu ahkerasti, ja se on näkynyt myös poliittisina muutoksina. Esimerkiksi EU-tuomioistuin päätti vuonna 2019, että siirtokunnista EU-markkinoille tulevat tuotteet on merkittävä erikseen. Vuonna 2020 YK puolestaan julkaisi listan siirtokunnissa toimivista yrityksistä.

Finnwatch kehotti vuoden 2012 raportissaan boikotoimaan siirtokunnista peräisin olevia tuotteita. Sen mukaan boikotit ovat toimineet. Suomen markkinoille kytkeytyneet Alstom, Veolia, General Mills, Heineken, G4S, Avgol ja SodaStream ovat raportin julkaisun jälkeen luopuneet liiketoiminnoista siirtokunnissa.

Järjestö kiittää myös Keskoa, joka on ainoana tutkituista kaupan ketjuista ottanut käyttöön omia merkkejään ja omaa maahantuontiaan koskevan, siirtokuntatuotteet ja -raaka-aineet kieltävän linjauksen.

”Raporttimme osoittaa siirtokunnissa toimiviin yrityksiin kohdistuvien boikottien toimivan. Ihmisoikeuksien suojeleminen on kuitenkin ensisijaisesti valtioiden tehtävä. EU:n tulisikin kieltää siirtokuntatuotteiden maahantuonti EU-alueelle sekä säätää soveltamisalaltaan laaja yritysvastuulaki”, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér tiedotteessa.

Monet Suomessakin toimivat yritykset toimivat kuitenkin edelleen siirtokunnissa. Näihin kuuluvat esimerkiksi ruokalähettifirma Wolt, majoituspalveluita tarjoava AirBnB, kiinteistövälitysyhtiö RE/MAX, pizzaketju Pizza Hut, vesiautomaatteja markkinoiva Eden Springs sekä autovalmistaja Volvo. Lisäksi siirtokuntayhteyksiä löytyy myös eläkefirmojen sijoitussalkuista, muun muassa työeläkeyhtiö Elolta.

Suomessa myös myydään edelleen siirtokunnissa valmistettuja tuotteita. Alkon valikoimista löytyi selvityksessä kuusi viiniä, jotka ovat peräisin Golanin kukkuloilta. Suomessa markkinoidaan myös siirtokunnissa valmistettuja Ahavan kosmetiikkatuotteita, raportissa kerrotaan. 

Finnwatchin huolenaiheena on myös maataloussertifiointijärjestelmä Global G.A.P, jonka sertifikaatteja edellyttävät monet EU:n päivittäistavarakaupan ketjut ja muut elintarvikealan toimijat. Sen sertifiointi liittyy ympäristöön ja ruokaturvallisuuteen. Global G.A.P. myöntää sertifikaatteja myös siirtokuntiin kytkeytyville toimijoille. 

”Global G.A.P. on paljon vartijana siinä, jatkuuko maataloustuotteiden kauppa laittomista siirtokunnista vai ei. Käytyään dialogia Finnwatchin kanssa järjestelmä on nyt luvannut pohtia omaa ihmisoikeuksia koskevaa huolellisuusvelvoitettaan”, Finér sanoo.

Kommentit

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 30.11.2022 - 23:17

Onneksi Israelilla on vielä ystäviäkin, jotka vastustavat boikottia.
https://m.jpost.com/bds-threat/article-723736
Juutalaisia on vielä maailmalla miljoonia odottamassa pääsyä luvattuun maahan. Odotan teiltä vieläkin juttua palestiinalaisten tekemistä terroriteoista, mutta odottavan aika on pitkä. Maailma tuomitsee Israelin, mutta on hiljaa Iranin, Hizbollahin, Hamasin, PIJ:n, Huthien teoista, miksi? Antisemitismi

Lähettänyt Anonyymi (ei varmistettu) 27.4.2023 - 09:32

Ensinnäkin aikanaan islamilaiset valloittajat tuhosivat israilin viiniljelmät.Ja on ikävää että viiniviljelijät, jotka tekevät rehellistä työtä joutuvat sivistinyeen europpalaisen valtion vainoomaksi.Tosi asia on,että kiinalaiset tekivät tutkimusta niin rypäleiden dna on lähtöisin israilista.Eilatissa ollessani .Tel aviissa tertoristi avasi tulen ulkokahvilassa.Tälläistäkö toimintaa pitäisi sitten tukea.Tämä ampuja oli nuori yksinäinen.Hamas ylisti tekoa. Arabeilta loppuu myös työt jos Israililaiset tuotteet laitetaan tuontikieltoon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia