Uutiset Israelin siirtokunnat

EU-kansalaisaloite yrittää pysäyttää kaupankäynnin Israelin laittomien siirtokuntien kanssa – Tuomioistuin määräsi komission hyväksymään rekisteröinnin

EU:ssa aletaan kerätä allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen, joka toteutuessaan estäisi kaupan etenkin Israelin laittomien siirtokuntien kanssa. Allekirjoituksia tarvitaan miljoona.
Rakennuksia ylhäältäpäin kuvattuna.
Israel on asuttanut yli puoli miljoonaa kansalaistaan Länsirannalle. Siirtokunnnat ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia. (Kuva: the kincaidibles / Flickr.com / CC BY 2.0)

Euroopan komissio on rekisteröinyt eurooppalaisen kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan kaupankäynnin lopettamista miehitettyjen alueiden laittomien siirtokuntien kanssa.
Aloitteella ajetaan lakia, joka kieltäisi EU:ta käymästä tuomasta ja viemästä tavaraa alueilta, jotka tulevat laittomista siirtokunnista.

Käytännössä laki koskisi etenkin Israelin laittomia siirtokuntia miehitetyllä Palestiinalaisalueella. Toinen mahdollinen alue, jota laki voisi koskea, on Marokon miehittämä Länsi-Sahara.

Aloitetta pidetään merkittävänä, sillä sen rekisteröintiä edelsi oikeusprosessi. Komissio hylkäsi aloitteen alun perin vuonna 2019 vedoten siihen, että se on sen toimivallan ulkopuolella ja että kyseessä olisi kolmanteen maahan kohdistuva sanktio.

Aloitteen taustalla olevat seitsemän EU-kansalaista veivät tapauksen kuitenkin EU:n tuomioistuimeen, joka kumosi komission kannan viime keväänä. Sen mukaan komissio ei esittänyt riittäviä perusteluja. Aloite rekisteröitiin lopulta syyskuun 8. päivänä.

Israelin siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia. Niissä toimii paljon yrityksiä, ja niistä tulee tuotteita myös EU:n alueelle. Muun muassa ihmisoikeusjärjestöt ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto ovat aiemmin kritisoineet siirtokunnissa toimivia yrityksiä ja kauppaa niiden kanssa.

Kansalaisaloitteen rekisteröinti ei vielä tarkoita, että EU käytännössä kieltäisi siirtokuntakauppaa. Ensin siihen on kerättävä miljoona allekirjoitusta vuoden aikana vähintään seitsemässä eri jäsenmaassa. Tämän jälkeen komissio ottaa aloitteen käsittelyyn, mutta se voi edelleen hylätä sen perustellusti.

Kansalaisaloite otettiin EU:ssa käyttöön vuonna 2012. Tähän mennessä niitä on rekisteröity yhteensä 83.

Israelin siirtokunnat politiikkaEUkonfliktitalouskuluttaminenliiketoiminta IsraelPalestiinaEurooppa Suomen Rauhanpuolustajat

Kommentit

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 24.9.2021 - 22:06

Tässä paneudutaan taas seurauksiin, eikä kerrota syitä. Palestiinalaiset eivät halua rauhaa, silloin sitä ei tule. He vaativat kerralla liikaa, Itä-Jerusalemia ja 1967-rajoja. Kaikki boikotit vaikuttavat myös palestiinalaisiin, koska Israel työllistää palestiinalaisia.

Lue myös

Mielenosoittajia rivissä kylttien kera.

Protestiliike vaatii urheilutarvikejätti Pumaa luopumaan yhteistyöstä Israelin jalkapalloliiton kanssa

Urheilutarvikevalmistaja Puma sponsoroi Israelin jalkapalloliitto IFAa, jonka liigoissa pelaa myös seuroja Israelin siirtokunnista miehitetyllä Länsirannalla. Samalla Puma auttaa työntämään palestiinalaisten oikeudet taka-alalle, kirjoittaa ICAHD Finlandin hallituksen jäsen Miika Malinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.