Uutiset Afganistanin konflikti

Afganistanissa koettiin vähälumisin talvi vuosikausiin – kuivuus voi vaikuttaa miljoonien elämään

Osa Afganistanin maakunnista on saanut alle kolmanneksen tavallisesta sademäärästään. Se uhkaa lisätä aliravitsemusta jo valmiiksi vaikeissa oloissa.
Vuori ja hiekkakasoja Afganistanissa
Afganistan kärsii tänä vuonna kuivuudesta. Kuva on vuodelta 2012. (Kuva: Malini Morzaria / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-SA 2.0)

Kuiva talvi uhkaa vaikuttaa miljoonien afganistanilaisten elämään lähikuukausina. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan kielteiset vaikutukset voivat ulottua miljoonan ihmisen elämään ja lähikuukausina vielä kahteen miljoonaan muuhunkin.

Afganistanissa oli viime vuonna ennätysmäisen vähäluminen talvi. Nälänhätiä tarkkailevan Fews Netin mukaan joillakin alueilla lumimäärä on ollut lähes vähälumisin sitten vuoden 2002, joka oli ensimmäinen tilastointivuosi.

Yhteensä 22 maakuntaa 34:stä on kärsinyt kuivuudesta. Osa niistä on saanut alle kolmanneksen keskimääräisestä sademäärästään. Unicefin mukaan kymmenessä pahimmin kärsineessä maakunnassa 20–30 prosenttia vesilähteistä on kuivia.

Vesi- ja ruokapulan vaikutukset etenkin lapsiin voivat olla tuhoisat, sillä monilla alueilla kärsitään jo valmiiksi aliravitsemuksesta etenkin kesäkuukausina.

”Prioriteettina on estää tilannetta pahenemasta vastaamalla lasten ja perheiden tarpeisiin eniten kärsineillä alueilla. Lapsilla ympäri maan on jo valmiiksi lukuisia haasteita, ja nyt heidän on selvittävä tästä viimeisimmästä uhasta hengelleen”, sanoo Unicefin Afganistanin edustaja Adele Khodr tiedotteessa.

Afganistanin viranomaiset ovat kertoneet joutuvansa julistamaan osiin maata hätätilan. Uutistoimisto Reutersin mukaan he kertoivat ohjaavansa rahaa kuivuuden vaikutusten torjumiseen mutta tarvitsevansa myös ulkoista apua tai tuontiruokaa. Unicef puolestaan arvioi tarvitsevansa noin 10 miljoonaa dollaria lisää toimittaakseen esimerkiksi puhdasta vettä ja hoitaakseen aliravitsemustapauksia.

Tilannetta vaikeuttaa myös konflikti, joka on pelkästään vuodesta 2016 alkaen ajanut 1,1 miljoonaa ihmistä pakosalle. Turvattomuus on vaikeuttanut pääsyä pelloille ja hankaloittaa myös avustustyöntekijöiden liikkumista.

Afganistanin konflikti avustustyökatastrofiapuruokavesi ja viemäröintikonflikti Afganistan Suomen UNICEF

Lue myös

Afganistanin lippu

Afganistanin konfliktissa kuoli viime vuonna eniten siviilejä sen jälkeen, kun YK aloitti tilastoinnin

Afganistanissa tapettiin viime vuonna yli 3 800 siviiliä. Syynä on itsemurhaiskujen sekä muun muassa ilmaoperaatioiden kasvu. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on aiemmin vaatinut, ettei Afganistaniin enää palautettaisi turvapaikanhakijoita.
Afganistanin lippu

Selvitys Afganistaniin palautetuista lapsista: Moni ei pääse edes kouluun

Pelastakaa Lapset -järjestö vaatii, että EU-maat lopettavat turvapaikanhakijalasten palauttamisen Afganistaniin. Lähes kolme neljäsosaa tutkimukseen osallistuneista lapsista sanoi, että he eivät tunteneet oloaan turvalliseksi palautusprosessin aikana.
Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.