Uutiset Afganistanin konflikti

Afganistanissa koettiin vähälumisin talvi vuosikausiin – kuivuus voi vaikuttaa miljoonien elämään

Osa Afganistanin maakunnista on saanut alle kolmanneksen tavallisesta sademäärästään. Se uhkaa lisätä aliravitsemusta jo valmiiksi vaikeissa oloissa.
Vuori ja hiekkakasoja Afganistanissa
Afganistan kärsii tänä vuonna kuivuudesta. Kuva on vuodelta 2012. (Kuva: Malini Morzaria / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-SA 2.0)

Kuiva talvi uhkaa vaikuttaa miljoonien afganistanilaisten elämään lähikuukausina. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan kielteiset vaikutukset voivat ulottua miljoonan ihmisen elämään ja lähikuukausina vielä kahteen miljoonaan muuhunkin.

Afganistanissa oli viime vuonna ennätysmäisen vähäluminen talvi. Nälänhätiä tarkkailevan Fews Netin mukaan joillakin alueilla lumimäärä on ollut lähes vähälumisin sitten vuoden 2002, joka oli ensimmäinen tilastointivuosi.

Yhteensä 22 maakuntaa 34:stä on kärsinyt kuivuudesta. Osa niistä on saanut alle kolmanneksen keskimääräisestä sademäärästään. Unicefin mukaan kymmenessä pahimmin kärsineessä maakunnassa 20–30 prosenttia vesilähteistä on kuivia.

Vesi- ja ruokapulan vaikutukset etenkin lapsiin voivat olla tuhoisat, sillä monilla alueilla kärsitään jo valmiiksi aliravitsemuksesta etenkin kesäkuukausina.

”Prioriteettina on estää tilannetta pahenemasta vastaamalla lasten ja perheiden tarpeisiin eniten kärsineillä alueilla. Lapsilla ympäri maan on jo valmiiksi lukuisia haasteita, ja nyt heidän on selvittävä tästä viimeisimmästä uhasta hengelleen”, sanoo Unicefin Afganistanin edustaja Adele Khodr tiedotteessa.

Afganistanin viranomaiset ovat kertoneet joutuvansa julistamaan osiin maata hätätilan. Uutistoimisto Reutersin mukaan he kertoivat ohjaavansa rahaa kuivuuden vaikutusten torjumiseen mutta tarvitsevansa myös ulkoista apua tai tuontiruokaa. Unicef puolestaan arvioi tarvitsevansa noin 10 miljoonaa dollaria lisää toimittaakseen esimerkiksi puhdasta vettä ja hoitaakseen aliravitsemustapauksia.

Tilannetta vaikeuttaa myös konflikti, joka on pelkästään vuodesta 2016 alkaen ajanut 1,1 miljoonaa ihmistä pakosalle. Turvattomuus on vaikeuttanut pääsyä pelloille ja hankaloittaa myös avustustyöntekijöiden liikkumista.

Afganistanin konflikti avustustyökatastrofiapuruokavesi ja viemäröintikonflikti Afganistan Suomen UNICEF

Lue myös

Afganistanin lippu

Afganistanin konfliktissa kuoli viime vuonna eniten siviilejä sen jälkeen, kun YK aloitti tilastoinnin

Afganistanissa tapettiin viime vuonna yli 3 800 siviiliä. Syynä on itsemurhaiskujen sekä muun muassa ilmaoperaatioiden kasvu. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on aiemmin vaatinut, ettei Afganistaniin enää palautettaisi turvapaikanhakijoita.
Afganistanin lippu

Selvitys Afganistaniin palautetuista lapsista: Moni ei pääse edes kouluun

Pelastakaa Lapset -järjestö vaatii, että EU-maat lopettavat turvapaikanhakijalasten palauttamisen Afganistaniin. Lähes kolme neljäsosaa tutkimukseen osallistuneista lapsista sanoi, että he eivät tunteneet oloaan turvalliseksi palautusprosessin aikana.
Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset