Afganistanin terveyspalvelut uhkaavat romahtaa, kun avunantajat jäädyttävät rahavirtojaan – ”Köyhistä köyhimmät kärsivät” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanin terveyspalvelut uhkaavat romahtaa, kun avunantajat jäädyttävät rahavirtojaan – ”Köyhistä köyhimmät kärsivät”

Afganistanin terveyssektori on pyörinyt kansainvälisesti rahoitetun Sehatmandi-projektin varassa. Nyt 90 prosenttia sen tukemista terveysasemista voidaan joutua sulkemaan.

Afganistanin lippu kivirakennuksen edustalla, etualalla puun oksia.

Afganistanin humanitaarinen tilanne heikkenee nopeasti. Kuva: Victoria Pickering / CC BY-NC-ND 2.0.

Miljoonat afganistanilaiset saattavat jäädä pian ilman terveyspalveluita, sillä avunantajat ovat jäädyttäneet avustusvarat sen jälkeen, kun Taleban otti vallan maassa kolme viikkoa sitten.

Maan tärkein terveyspalveluiden tuottaja on ollut muun muassa EU:n ja Kanadan rahoittama, niin sanottu Sehatmandi-projekti, jonka palveluita käytti viime vuonna yli 30 miljoonaa ihmistä.

Rahoituskatkon takia noin 90 prosenttia Sehatmandin tukemasta 2 309 terveysasemasta voidaan joutua sulkemaan, varoitti Maailman terveysjärjestö (WHO) eilen.

”Jos tämä kriittinen pelastusköysi katkaistaan, köyhistä köyhimmät kärsivät. Tiedämme, että avunantajilla on monimutkaiset rajoitukset ja arvostamme sitä, että ne pyrkivät löytämään ratkaisuja. Pyrkimyksiä löytää joustava rahoitusmekanismi Sehatmandi-projektin jatkumiseksi on jatkettava välittömästi ”, sanoo WHO:n aluejohtaja Ahmed Al-Mandhari tiedotteessa.

Terveyspalveluiden loppuminen olisi katastrofaalista, eikä vähiten sen takia, että maa kärsii jo konfliktista, ruokapulasta, köyhyydestä ja koronapandemiasta. Jos terveysasemat suljetaan, esimerkiksi koronaeristysvuodepaikoista vain kolme prosenttia jää toimintaan, WHO kertoi.

Jo ennen viime aikojen tapahtumia esimerkiksi rokotuksissa, aliravitsemuksen hoitopalveluissa ja äitiysterveyspalveluissa oli häiriöitä konfliktin ja turvattomuuden takia.
Pelkästään tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla yli 1 600 siviiliä on kuollut konfliktissa. Tänä vuonna yli 570 000 ihmistä on joutunut pakenemaan.

Afganistanissa on yhteensä noin 18 miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat humanitaarista apua. YK julkaisi sunnuntaina hätäapuvetoomuksen (pdf), jossa se arvioi tarvitsevansa 606 miljoonaa dollaria (511 miljoonaa euroa) Afganistanin humanitaariseen apuun loppuvuonna. Terveyssektorin osuus on noin 66 miljoonaa dollaria (56 miljoonaa euroa).

Lisää uusi kommentti