Uutiset Intian naisten asema

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.
Intian äärihindut tekivät sosiaalisen median sovelluksen, jolla he kävivät virtuaalista huutokauppaa Pakistanin ja Intian musliminaisilla. Naisten kuvat ja nimet he latasivat netistä, luonnollisestikin luvatta. (Kuva: Rod Waddington / CC BY-SA 2.0)

(IPS) -- Intian äärihindut ovat keksineet omalaatuisen tavan kiusata maansa musliminaisia: sosiaaliseen mediaan perustetaan tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja ikään kuin huutokaupataan heitä.

Kiusaajat ovat koodanneet avoimen lähdekoodin sovelluksen nimeltä Sulli Deals. Sulli on äärihindujen musliminaisista käyttämä haukkumanimi.

Viime vuonna media-ammattilainen Sania Ahmed havaitsi, että hänen kuviaan huutokaupataan ja muokataan Sulli Deals -tileillä Twitterissä. Hän valitti Twitterille ja otti yhteyttä myös poliisiin, mutta ei saanut vastakaikua.

”Ensin löysin Twitter-tilin, jossa huutokaupattiin pakistanilaisia musliminaisia. Kun kantelin asiasta, minut ensin blokattiin tililtä ja sitten seurasi hirveä trollaus ja törkeyksien syytäminen”, Sania Ahmed kertoo.

”Minua on aiemmin uhattu raiskauksella, happohyökkäyksellä ja tapolla. Tämä oli kuitenkin erilaista, sillä kyse ei enää ollut vain minusta, vaan monista muistakin naisista. Hämmästyin, että nämä miehet olivat nähneet niin paljon vaivaa ja ladanneet kaikki meistä löytämänsä kuvat.”

Tarkoin valitut kohteet

Myös Farah Mirza löysi kuvansa Sulli Deals -sovelluksesta. Löytö sai hänet huolestumaan turvallisuudestaan.

”Seksuaalinen häirintä verkossa muuttuu herkästi häirinnäksi myös tosielämässä. Niillä on minun kuvani. Niillä on minun nimeni. Ne saavat helposti lisätietoja minusta. En tunne oloani turvalliseksi sen enempää verkossa kuin arkielämässäkään”, Mirza sanoo.

”Hyökkäykset eivät ole satunnaisia. Kohdenaiset valitaan tarkoin. Me kaikki olemme muslimeja. Meillä on ääni ja me olemme käyttäneet sitä kritisoidaksemme hallituksen politiikkaa”, Mirza selittää.

Ilmaisunvapauskysymyksiin erikoistunut toimittaja Geeta Seshu sanoo, että Sulli Deals -huutokaupat ovat vain viimeisin naisvihan ja pelon ilmentymä.

”Järjestäytyneet ryhmät käyttävät internetiä lietsoakseen vihaa ja väkivaltaa. Viiveet haitallisen aineiston havaitsemisessa ja poistamisessa ovat anteeksiantamattomia. Teknoyhtiöt kyllä ovat tietoisia ongelmallisesta sisällöstä. Ne sallivat sen levittämisen samalla kun teeskentelevät tietämätöntä tai voimatonta. Niille on tärkeää vain rahan tekeminen”, Seshu toteaa.

Uskonto, sukupuoli ja politiikka

Musliminaisiin kohdistuneiden verkkohyökkäysten innoittamana yli 800 naisjärjestöä ja yksityishenkilöä allekirjoitti Intiassa julkilausuman, jossa tuomitaan häirintä ja väkivalta. Siinä todetaan, että luomalla tietokannan äärioikeistolaista hinduylivaltaa vastustavista musliminaisista äärihindut pyrkivät vaientamaan heidät.

Kohteiksi joutuneet naiset eivät välttämättä ole olleet poliittisesti aktiivisia. Maalittamiseen on riittänyt pelkkä islaminusko ja sosiaalisessa mediassa näkyminen.

”En ole poliittisesti aktiivinen, vaikka olenkin Twitterissä. En tehnyt muuta kuin tviittasin Sulli Dealseja vastaan, mutta se riitti, että myös minun kimppuuni hyökättiin”, lentäjä Hana Mohsin Khan kertoo. ”En pelkää, eikä tämä estä minua toimimasta. Mutta olen vihainen siitä, että minun kuvani ja käyttäjänimeni pyöri tietämättäni huutokaupoissa kolme viikkoa.”

Khan teki rikosilmoituksen poliisille ja tviittasi kuvan ilmoituksestaan. ”Haluan saada pelkurit maksamaan teoistaan. En aio vain niellä näitä toistuvia rikoksia. Jos hyökkäät minun kimppuuni, minä vastaan samalla mitalla. Olen epäpoliittinen henkilö ja minut on otettu maaliksi vain uskontoni ja sukupuoleni vuoksi.”

Demokratia vaarantuu

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on kiinnittänyt huomiota myös Intian hallituksen linjauksiin ja toimiin maan vähemmistöjä kohtaan.

”Sen jälkeen kun Modi tuli valtaan vuonna 2014, hänen hallituksensa on tehnyt useita lainsäädännöllisiä ja muita toimia, jotka ovat oikeuttaneet uskonnollisten vähemmistöjen syrjintää ja mahdollistaneet väkivaltaisen hindunationalismin. Hallituksen toimet ovat lietsoneet yhteisöjen välistä vihaa, luoneet syviä repeämiä yhteiskuntaan ja johtaneet vähemmistöyhteisöissä pelkoon ja epäluuloon viranomaisia kohtaan”, HRW:n lausunnossa todetaan.

”Hallitsevaan hindunationalistiseen Bharatiya Janata puolueeseen sisäänleivotut ennakkoluulot ovat tunkeutuneet aiemmin itsenäisiin instituutioihin, kuten poliisiin ja oikeuslaitokseen. Ne ovat voimaannuttaneet nationalistijoukkioita uhkaamaan, häiritsemään ja hyökkäämään uskonnollisten vähemmistöjen kimppuun vailla rangaistuksen pelkoa.”

”Internetiä sääntelevät ja sensuroivat valtio ja yksityiset yritykset. Kun sen enempää valtio kuin yksityiset yrityksetkään eivät ryhdy toimiin oman käden oikeutta toteuttavia ryhmiä vastaan, ne vaarantavat ja lopulta tuhoavat demokratian”, Seshu varoittaa.

Intian naisten asema gendersukupuolten tasa-arvouskontomediainternet Intia Suomen IPS

Lue myös

Nuori nainen vauva sylissä ja vanhempi nainen rakennuksen edessä.

Ilmastokatastrofit ajavat perheitä naittamaan tyttärensä Intiassa

Luonnonkatastrofit vievät köyhiltä perheiltä säästöt, ja ratkaisuna voi olla tyttären naittaminen liian varhain. ”He ovat usein ilmastokatastrofien hiljaisia uhreja”, sanoo Aide et Action -järjestön johtaja Umi Daniel.
Intian lippu, taustalla puita.

Naisten sukuelinten silpominen on intialaisyhteisöissä tarkoin varjeltu salaisuus, josta on alettu puhua vasta viime aikoina

Naisten sukuelinten silpomista harjoitetaan etenkin Lähi-idän ja Afrikan maissa, mutta myös Intian dawoodi bohra -yhteisössä käytäntö on yleinen. Asiasta on alettu pikkuhiljaa keskustella avoimemmin.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa puisen seinän edessä.

Kimmo Kososen tehtävänä on vakuuttaa maailman johtajat siitä, että lapsia kannattaa opettaa heidän omalla äidinkielellään – ”En olisi yliopistoon mennessäni arvannut, missä olen nyt”

Sadat miljoonat lapset eivät opi koulussa juuri mitään. Osasyynä on, että opetus tapahtuu kielellä, jota he eivät ymmärrä. Suomen Lähetysseuran asiantuntija Kimmo Kosonen on tehnyt yli 20 vuotta työtä ongelman ratkaisemiseksi. Työ vaatii ennen kaikkea kärsivällisyyttä.
Kaksi ihmistä ja juliste, jossa mies kuokka olkapäällä.

Rypäleaseiden aiheuttamien kuolemien ja vammojen määrä kasvoi vuoden aikana – Uhreja etenkin Azerbaidžanissa ja Syyriassa

Rypäleaseet kieltävässä sopimuksessa on mukana noin 110 maata, mutta ne aiheuttavat yhä uhreja. Suurin osa uhreista vammautuu tai kuolee maassa olevien jäänteiden räjähtämisen seurauksena.
Ihminen kasveja kädessä, kuva kaulasta alaspäin.

Maailma kaipaisi kipeästi ”luontopositiivista” ruuantuotantoa – Tällä viikolla järjestettävässä huippukokouksessa yritetään päättää, mitä se voisi tarkoittaa

Yksi torstaina järjestettävän YK:n ruokajärjestelmähuippukokouksen aiheista on luontopositiivinen tuotanto. Kokousta edeltävä keskustelu on kuitenkin paljastanut, että käsitteen määritelmiä on yhtä monta kuin intressiryhmiäkin. Asiantuntijat toivovat isoja ja nopeita päätöksiä ruokasektorin aiheuttaman luontokadon pysäyttämiseksi.
Kaksi maskein suojautunutta ihmistä tutkimassa laukkua.

Tavoite 40 prosentin rokotekattavuudesta Afrikan maissa lipuu yhä kauemmas – Mantereelta puuttuu lähes 500 miljoonaa annosta

Afrikan maiden väestöstä vasta 3,6 prosenttia on rokotettu. WHO on joutunut laskemaan ennustettaan siitä, kuinka moni rokotetaan edes tänä vuonna. Samalla riski rokotteille vastustuskykyisistä muunnoksista kasvaa, sen aluejohtaja Matshidiso Moeti muistuttaa.
Nuoria mielenosoituskyltit käsissä, alla banneri, jossa lukee Climate.

Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää

Naisia osallistuu yhä enemmän kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin, mutta muuten tasa-arvoa ei vielä huomioida ilmastopolitiikassa kokonaisvaltaisesti, todetaan Planin raportissa. Suomella voisi olla tasa-arvotyössä profiloitumisen paikka, mutta se ei saa ohittaa perustarvetta, ilmastokriisiin puuttumista, sanoo yksi raportin tekijöistä, Oras Tynkkynen.

Tuoreimmat

Rypäleaseiden aiheuttamien kuolemien ja vammojen määrä kasvoi vuoden aikana – Uhreja etenkin Azerbaidžanissa ja Syyriassa
Maailma kaipaisi kipeästi ”luontopositiivista” ruuantuotantoa – Tällä viikolla järjestettävässä huippukokouksessa yritetään päättää, mitä se voisi tarkoittaa
Tavoite 40 prosentin rokotekattavuudesta Afrikan maissa lipuu yhä kauemmas – Mantereelta puuttuu lähes 500 miljoonaa annosta
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Sateiden puutteesta kärsivää Brasiliaa odottavat sähkökatkot tai sähkön hinnannousu – ”Ilmasto on muuttanut sadejärjestelmää, eikä se palaa entiselleen”
YK-järjestöjen selvitys: Suurin osa maataloustuista on haitallisia ympäristölle ja terveydelle
Kimmo Kososen tehtävänä on vakuuttaa maailman johtajat siitä, että lapsia kannattaa opettaa heidän omalla äidinkielellään – ”En olisi yliopistoon mennessäni arvannut, missä olen nyt”
Raportti: Yhä useampi maa ei enää rakenna uutta hiilivoimaa – Jäljellä olevat projektit keskittyvät kuuteen maahan, joille luopuminen voi olla vaikeampaa
Afganistanin naistoimittajat piileskelevät Talibania – ”Jos minut löydetään, olen varma, että minut kivitetään kuoliaaksi”
Koronavuosi ei pysäyttänyt ympäristön puolustajiin kohdistuvia hyökkäyksiä – Tuoreen raportin mukaan viime vuonna tapettiin ainakin 227 aktivistia

Luetuimmat

Sosiaaliturva ei Suomessa riitä elämiseen – Kyseessä on ihmisoikeusongelma, mutta sitä ei julkisessa keskustelussa huomioida, sanovat järjestöt
”Suomalaiset eivät ymmärrä, miltä tuntuu jättää kaikki taakseen”, sanoo kotimaansa tilannetta järkyttyneenä seuraava afganistanilainen valokuvaaja Naser Bayat
Kimmo Kososen tehtävänä on vakuuttaa maailman johtajat siitä, että lapsia kannattaa opettaa heidän omalla äidinkielellään – ”En olisi yliopistoon mennessäni arvannut, missä olen nyt”
Tammet, kanelipuut ja magnoliat ovat vaarassa – Lähes kolmannesta maailman puista uhkaa sukupuutto, paljastaa tuore raportti
YK-järjestöjen selvitys: Suurin osa maataloustuista on haitallisia ympäristölle ja terveydelle
Ilmastokatastrofit ajavat perheitä naittamaan tyttärensä Intiassa
Norsunluurannikon kaakaotilojen entisten lapsityöläisten oikeusjuttu monikansallisia ruokafirmoja vastaan kaatui
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Avokado, vanilja ja puuvilla uhattuina – Monien tärkeiden kasvien luonnonvaraiset sukulaiset ovat vaarassa kadota, paljastaa tutkimus
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää