Näkökulmat Rauha ja konfliktit

Tuntematon vessaharja

Tuntematon sotilas -elokuvan varjolla on myyty niin siivousvälineitä kuin kivennäisvettäkin. Asioista, joihin liittyvät kuolema, kärsimys, sukupolvelta toiselle siirtyvät traumat ja monimutkainen kansainvälinen politiikka, saadaan leppoisia ja yksinkertaisia tekemällä niistä siivousvälineitä, analysoi Nora Luoma.
Vessaharja, pönttö ja kumihansikas
Tuntematon sotilas -elokuvaa on markkinoitu muun muassa siivousvälineillä. Näin elokuva ei enää muistutakaan meitä kärsivistä nuorista miehistä itärintamalla vaan on muuttunut mukaviksi ja näpsäköiksi arjen helpottajiksi, kirjoittaa Nora Luoma. (Kuva: Molly Sabourin / CC BY-NC 2.0)

Artikkeli on julkaistu alun perin Pax-lehden numerossa 5/2017.

Siivoamista pidetään yleisesti ikävänä kotityönä. Tänä vuonna siihen on tullut uutta hohtoa, kun kotimainen Sinituote lanseerasi Tuntematon sotilas -tuotesarjansa. Tuntemattomalla sotilaalla on erinomaisen hyvä kuurata pönttö ja pyyhkiä pölyt. On mukavaa, kun saan tylsiin kodin siivousvälineisiin kivoja värejä – mustaa, valkoista ja harmaata. Tuntematon sotilas ei enää muistutakaan meitä kärsivistä nuorista miehistä itärintamalla vaan on muuttunut mukaviksi ja näpsäköiksi arjen helpottajiksi.

Pikkupoikien lakanoissa ja sukissa on ollut pyssysankareita iät ja ajat. Käsikranaatin mallinen käsisaippua voisi olla metka joululahja. Jatkosotateemalla saa monista arjen esineistä hauskoja.

Sodan tuotteistaminen on kuitenkin puhuttanut ja siivousvälineistä on tuohduttu

Mediassa ja kahvipöydissä on keskusteltu siitä, mikä on sopivaa sodan tuotteistamista. Sodista kertovat elokuvat lienevät rahakkaimpien tuotteiden joukossa ja synnyttävät joukon muita tuotteita. Tähtien sota on toki fiktiivinen, mutta siitä on kehitetty kaikenlaisia tuotteita huvipuistoa myöten (avautuu vuonna 2019). Tähtien sodan hahmot, kuten Yoda ja R2D2, ovat söpöjä lasten suosikkeja. Kukaan ei liene älähtänyt lukuisista eri sodista ja sotaelokuvista tehdyistä pienoismalleista ja teepaidoista, joita myydään maailmanlaajuisesti hyvään hintaan ja voidaan jopa kerätä.

Raja yleisen hyväksynnän tapauksessa näyttää menevän siinä, millaisia tuotteita sodalla myydään. Väinö Linnan perikunta asettui Sinituotteen harjoja ja rättejä vastaan. Siivousvälineet on koettu loukkaaviksi toisella tapaa kuin esimerkiksi elokuvajulisteet ja figuurit. Tuomas Enbuske ehdotti, että siivousvälineet loukkaavat, koska siivous koetaan ”akkamaiseksi” kun taas sota on tosimiesten hommia. Tuntematon sotilas on olennainen osa suomalaista panssaroitua maskuliinisuutta, suomalaisen miehekkään miehen kertomusta.

Satavuotiaassa Suomessa jatkosota tulee lähelle arkea. Se ei ole julisteena seinällä ihailtavana vaan auttamassa minua arjen askareissa. Jatkosota on hyödyllinen ja Tuntematon sotilas on aika metka siivousväline. Sodan kulusta viis, siivousvälinen ostaminen tuntuu isänmaalliselta ja siivoaminen on hauskempaa.

Tuntematon sotilas on olennainen osa suomalaista panssaroitua maskuliinisuutta, suomalaisen miehekkään miehen kertomusta.

Ei ole yllätys, että satavuotiaan Suomen kunniaksi historiastamme päätimme muistaa erityisesti jatkosotaa. Suomen itsenäisyys tuo monille mieleen ensimmäisenä edelleen sodan eikä esimerkiksi rauhan ajan saavutuksi. Tuntematon sotilas -elokuvaa odotettiin paljon, siinä on tunnetuimpia suomalaisia näyttelijöitä, ja se on ensimmäisen kuukauden kerännyt isoja katsojamääriä ja kiitoksia katsojilta ja kriitikoilta.

Lienee luonnollista, että sponsorit ovat hyödyntäneet elokuvan saaman huomion markkinamielessä, ja Sinituotteilla on Tuntematon pyykinkuivausteline, silityslauta, tiskiharja- ja vessaharjavalikoimat, ja Hartwallilla Tuntemattomat sotilaat Vichy-pulloissa. Suomi100-juhlavuoden logon ovat saanet kaikenlaiset tuotteet hauta-arkkuun asti.

Asioista, joihin liittyvät kuolema, kärsimys, sukupolvelta toiselle siirtyvät traumat ja monimutkainen kansainvälinen politiikka, saadaan leppoisia ja yksinkertaisia tekemällä niistä siivousvälineitä. Suomessa ollaan lailla kieltämässä rasistisia ääriliikkeitä, mutta isänmaan puolustaminen on hyvä, jos se tehdään kivennäisvedellä. Nähtäväksi jää, millainen Tuntemattomien rikkalapioiden myynti on, mutta pasifistin on helppo jättää ne kauppaan.

Rauha ja konfliktit mediakonfliktikauppakuluttaminen Suomi Pax-lehtiSadankomiteaSuomen Rauhanliitto

Lue myös

Ihmisiä autiomaassa, taustalla pakolaisleirin rakennuksia.

Siviilikriisinhallinnassa tarvitaan ilmasto- ja ympäristöosaamista

Ilmastonmuutos on vaikuttanut esimerkiksi Syyrian ja Etelä-Sudanin konflikteihin. Ilmastokysymysten painoarvo on lisääntynyt myös Suomen ja EU:n ulkopolitiikassa, kirjoittaa Malissa siviilikriisinhallintatehtävissä työskentelevä Mia Rahunen. Kriisinhallintakeskus hakee parhaillaan ympäristöasiantuntijoita alan peruskoulutukseen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.