Näkökulmat Suomen asekaupat

Jemenin hätään herättiin myöhään

Suomi on viimein ilmoittanut, ettei Saudi-Arabiaan myönnetä enää uusia asevientilupia. Jemenin kammottavaan kriisiin on herätty todella myöhään, ja viimeistään nyt Suomen ja kansainvälisen yhteisön on tehtävä kaikkensa kriisin ratkaisemiseksi, kirjoittaa Sadankomitean varapuheenjohtaja Johanna Kelhu.
Eduskuntatalo, edessä Suomen ja YK:n liput.
Suomessa on herätty Jemenin kammottavaan kriisiin todella myöhään. Nyt viimeistään Suomen ja kansainvälisen yhteisön on tehtävä kaikkensa kriisin ratkaisemiseksi, kirjoittaa Sadankomitean varapuheenjohtaja Johanna Kelhu. (Kuva: Peter / Flickr.com / CC BY 2.0)

Artikkeli on julkaistu alun perin Sadankomitean blogissa.

Viime viikon torstaina 22.11.2018 tuli viimein järjestökentällä kauan odotettu uutinen: ulkoministeriö ilmoitti, ettei Suomi myönnä enää uusia asevientilupia Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin. Tässä päätöksessä syynä oli erityisesti Jemenin hälyttävä humanitaarinen tilanne. Sadankomitea ja monet muut järjestöt ovat kampanjoineet jo pitkään tämän kiellon puolesta, sillä Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit ovat sotineet Jemenissä maaliskuusta 2015 lähtien. Lisäksi joulukuussa Ruotsissa käynnistetään neuvottelut Jemenin sodan lopettamiseksi. Nämä ovat todella hyviä uutisia.

Saudi-Arabian johtama liittouma, johon Arabiemiraatit kuuluu, hyökkäsi Jemeniin maaliskuussa 2015. Liittouman tavoitteena on palauttaa valtaan Jemenin kansainvälisesti tunnustettu hallitus, jota vastaan Jemenin huthikapinalliset ovat hyökänneet. Iran tukee puolestaan näitä huthikapinallisia.

Tämän aseellisen konfliktin seurauksena Jemenissä on käynnissä yksi YK:n historian vakavimmista humanitaarisista kriiseistä. Saudiliittouman tiedetään pommittaneen myös siviilikohteita ja YK:n ihmisoikeusneuvoston alaisen asiantuntijaryhmän julkaiseman raportin mukaan sekä maan hallitus, liittouma että niitä vastaan taistelevat huthikapinalliset ovat kaikki syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin ja mahdollisesti myös sotarikoksiin.

Sotatoimien lisäksi nälänhätä ja taudit lisäävät siviilien kärsimystä. YK: arvion mukaan ainakin 400 000 lasta kärsii Jemenissä hengenvaarallisesta aliravitsemuksesta. Noin 22,2 miljoonaa ihmistä eli kolme neljäsosaa maan asukkaista tarvitsee jatkuvaa humanitaarista apua. Peruselintarvikkeiden hinnat ovat nousseet niin paljon, ettei miljoonilla ihmisillä ole enää varaa ostaa riittävästi ruokaa.

Seuraava askel Suomelle tulee olla jo myönnettyjen lupien peruminen ja käynnissä olevien toimitusten keskeyttäminen.

Monet Jemenissä toimivat avustusjärjestöt kärsivät vakavasta resurssien puutteesta. Esimerkiksi Suomen tukema YK:n väestörahasto UNFPA tarvitsee pikaista lisärahoitusta, jotta se pystyy jatkamaan avun antamista.

Tilanne Jemenissä on ollut näin katastrofaalinen jo pitkään, sotatoimet ovat jatkuneet jo lähes kolme vuotta. Tästä huolimatta Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat ovat viime vuosina kuuluneet Suomen tärkeimpien asekauppakumppanien joukkoon.  Suomi on viime vuosina myynyt esimerkiksi kranaatinheittimiä Saudi-Arabialle ja panssariajoneuvoja Arabiemiirikunnille. Lisäksi Patria huoltaa sekä toimittaa varaosia myymiinsä panssariajoneuvoihin.  Viimeksi heinäkuussa valtioneuvosto myönsi Patrialle vientiluvan varaosien viennille Arabiemiirikuntiin.

Vielä viime kuussa puolustusministeri Jussi Niinistö kirjoitti blogissaan viitaten Saudi-Arabian tilanteeseen, että ”toistaiseksi ei ole arvioitu, että myönnettyjen lupien peruuttamiselle olisi ollut riittävän painavia perusteluita.” Järjestöt ovat puolestaan vaatineet aseviennin lopettamista maiden huonon ihmisoikeustilanteen sekä Jemenin humanitaarisen kriisin takia jo pitkään.

Jemenin kammottavaan kriisiin on siis herätty todella myöhään. Nyt viimeistään Suomen ja kansainvälisen yhteisön on tehtävä kaikkensa kriisin ratkaisemiseksi. Avustusjärjestöjen resurssipulaan on vastattava ja kaikki sotatarvikkeiden vienti sodan osapuolille lopetettava. Seuraava askel Suomelle tulee olla jo myönnettyjen lupien peruminen ja käynnissä olevien toimitusten keskeyttäminen.

Kirjoittaja on Sadankomitean varapuheenjohtaja vuonna 2018 ja puheenjohtaja vuonna 2019.

Jemenin konfliktiSuomen asekaupat ihmisoikeudetpolitiikkaaseet & armeijakonfliktitalouskauppa JemenSaudi-ArabiaSuomi Sadankomitea

Lue myös

Suomen lippu ison rakennuksen edustalla

Asetuonti Israelista on ongelma

Suomi saattaa hankkia uuden ilmatorjunnan ohjusjärjestelmän Israelista. Se on ongelma, sillä aseostot luovat taloudellisen kannustimen Palestiinalaisalueen miehityksen jatkamiseen ja sotatoimiin, kirjoittaa ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.
Keltainen rakennus, jossa kivipylväät ja koristeellinen pääty.

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä

Suomi vei viime vuonna aseita muun muassa Arabiemiirikuntiin. Esimerkiksi Bahrainin ja Indonesian aseviennin kohteita ei tiedetä, koska lupajärjestelmä ei ole läpinäkyvä, kritisoi asevientitilastoja kokoava SaferGlobe.
Suomen lippu merellä, taustalla suurkirkko.

Tarkkuuskivääreitä Uzbekistaniin, varaosia Arabiemiirikuntiin – Suomi myöntää yhä asevientilupia ihmisoikeuksia polkeviin maihin

Kansainvälisten sääntöjen mukaan sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin ei periaatteessa saa viedä aseita, mutta käytännössä löyhät tulkinnat ja mutkikas vientilupajärjestelmä mahdollistavat asekaupan. Amnestyn toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mielestä lupien myöntäminen pitäisi siirtää puolustusministeriöltä puolueettomalle taholle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.