Diego Cevallos

Sikainfluenssa kuristaa Meksikon taloutta

Talouskriisin heikentämä Meksiko joutuu entistä
ahtaammalle sikainfluenssan takia, vaikka joitakin erityisaloja
epidemia myös hyödyttää.

Reilu kauppa ei kaadu lamaan

Arviot taloustaantuman vaikutuksista reiluun
kauppaan vaihtelevat Latinalaisen Amerikan maissa ja eri
tuottajaryhmissä. Osaa kalvaa huoli, toiset uskovat jopa myynnin
kasvuun.

Väkivallan kierre pahenee Pohjois-Meksikossa

Väkivaltaisuuksien pelätään pahenevan
entisestään Yhdysvaltain rajalla sijaitsevassa meksikolaisessa Ciudad
Juárezissa. Asukkaiden perustamaksi väitetty järjestyskaarti uhkaa
tappaa joka päivä yhden rikollisen.

México kamppailee valtavan jäteongelman kanssa

Meksikon pääkaupungin suurin kaatopaikka Bordo Poniente suljetaan lukuisten viivytysten jälkeen tammikuussa 2009. Jätteille ei kuitenkaan ole löydetty korvaavaa sijoituspaikkaa.

Meksikon pääkaupunki täyttyy mielenosoituksista

Alastomat intiaanit tai keppejä heiluttavat
opettajat liikenteen tukkeena ovat arkipäivää Meksikon pääkaupungissa
Méxicossa, jossa järjestetään 250 mielenosoitusta kuukaudessa.

Kuubalaisten kulkua Meksikon kautta Yhdysvaltoihin suitsitaan

Meksiko pysäytti viime vuonna 1 359
Yhdysvaltoihin laittomasti pyrkinyttä kuubalaista. Luku viisinkertaistui viidessä
vuodessa ja jatkaa kasvuaan. Taustalla on ihmissalakuljetusta ja
viranomaisten lahjontaa.

Meksikolaisviljelijät odottavat maissi- ja paputulvaa Yhdysvalloista

Viimeisetkin rajoitukset Meksikon ja Yhdysvaltain väliseltä maataloustuotteiden kaupalta poistuivat vuodenvaihteessa. Kaupan vapautuminen hirvittää Meksikon pienviljelijöitä. Heidän mielestään epäsuhta on kohtuuton.

Korruptio ja huumesota Meksikon poliisin riesana

Houkutus lahjusten vastaanottamiseen on alipalkattujen meksikolaispoliisien keskuudessa suuri. Korruptiota lisäävät myös huumemafioiden uhkailu. "Jos kieltäytyy, pääsee hengestään", sanoo meksikolainen poliisimies Alejandro.

Kysyntä polttoaineeksi nostaa maissin hintaa Meksikossa

Meksikolaisten ikiaikaisen perusravinnon, maissitortillan, hinta lähti niin hurjaan nousuun, että maan hallitus on joutunut puuttumaan asiaan yhteiskuntarauhan takaamiseksi. Presidentti Felipe Calderónin oikeistohallitus sopi tammikuun puolivälissä alan teollisuuden ja viljelijöiden kanssa tukitoimista, joilla maissileivän eli tortillan kilohinta pidetään 0,54 eurossa.

Poliittinen soppa kiehui yli Oaxacassa Meksikossa

Kuvernöörin ero on noussut kynnyskysymykseksi Meksikon eteläisen Oaxacan osavaltion kuukausia jatkuneessa selkkauksessa. Vähintään 15 ihmistä on kuollut, eivätkä 5 000 poliisin voimat tahdo riittää kapinoitsijoiden taltuttamiseen. Kansannousuksi kehittynyt selkkaus alkoi toukokuussa opettajien lakolla ja on voimistunut syksyn mittaan.

Mustat syrjittyjä Latinalaisessa Amerikassa

Orjiksi Latinalaiseen Amerikkaan ja Karibianmeren alueelle tuotujen afrikkalaisten jälkeläisiä syrjitään alueen alkuperäisväestöäkin pahemmin. Alkuperäisväestöä on alueella noin 40 miljoonaa, juuriltaan afrikkalaisia noin 150 miljoonaa. Tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia Afrikasta tuotujen orjien jälkeläisistä elää köyhyysrajan alapuolella, tekee kehnoimmin palkattuja töitä ja on käynyt vain vähän koulua.

Amerikan vapaakauppa-alue kangertelee pahasti

Monet tutkijat ja kansalaisjärjestöt pitävät koko Amerikan kattavaa vapaakauppa-aluetta (FTAA) hautaan kypsänä hankkeena. Sen alulle pannut Yhdysvallatkin on viime aikoina keskittynyt kahdenvälisiin kauppasopimuksiin. Esimerkiksi Argentiinan ulkoministeriö on todennut, ettei se suostu jatkamaan neuvotteluita ennen kuin Yhdysvallat avaa markkina-alueensa muiden maiden tuotteille.

Vapaaehtoisia värvätään vartioimaan USA:n etelärajaa

Yhdysvaltain rajavartiosto on saamassa vapaaehtoisia apulaisia Minuteman Projectista, joka värvää väkeä vahtimaan Meksikon rajaa Arizonassa huhtikuun ajan. Pääosin entisistä sotilaista muodostuva Minuteman on yksi monista siirtolaisuutta vastustavista ryhmistä, jotka jahtaavat laittomia maahanmuuttajia Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla.

Meksikossa myynnissä enimmäkseen laitonta tavaraa

Meksikossa myydyistä vaatteista 58 prosenttia on valmistettu luvatta tai salakuljetettu maahan. Äänitallenteista laittomia on 60 prosenttia, tietokoneohjelmista 55 prosenttia, sikareista 90 prosenttia ja urheilujalkineista 66 prosenttia. Viranomaiset vakuuttavat taistelevansa jatkuvasti luvatonta kauppaa vastaan, mutta myöntävät voimattomuutensa sen mittasuhteiden edessä.

Katu riistää lapsuuden miljoonilta Latinalaisessa Amerikassa

Yli puolet Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden lapsista ja nuorista elää köyhyydessä, YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi tuoreessa vuosiraportissaan. Vaikka lasten tilanteen kohentamiseksi on tehty paljon, alueen lapsista seitsemän prosenttia jää ilman terveydenhoitoa, viisi prosenttia on alipainoisia ja joka viides alle 18-vuotias vailla kelvollista asuntoa.

Intiaaninaisesta pormestari Meksikon Chiapasiin

María Sánchezista tulee joulukuussa ensimmäinen naispuolinen kunnanjohtaja Meksikon Chiapasin osavaltiossa, jonka asukkaiden valtaenemmistö kuuluu alkuperäiskansoihin. Toistaiseksi hän on kuitenkin poikkeus, sillä intiaaninaisten syrjintä on yhä arkipäivää Meksikossa. Eräillä alueilla naiset pakotetaan edelleen avioon vasten tahtoaan ja hyvin nuorena. Myös naiskauppaa harjoitetaan.

Meksikolaisnuoret pyrkivät Yhdysvaltoihin henkensä kaupalla

Joka vuosi kymmenettuhannet meksikolaiset lapset ja nuoret yrittävät ylittää Yhdysvaltain rajan ilman viisumia. Moni pyrkii rajan ylitse kirjaimellisesti henkensä kaupalla. Ihmisten salakuljettajien käsissä alaikäiset ovat kaikkein heikoimmilla. He joutuvat usein kaltoin kohdelluiksi tai heidät huijataan tai pakotetaan salakuljettamaan kiellettyjä tavaroita tai huumeita.

Vankilahelvetti koulii ammattirikollisia Latinalaisessa Amerikassa

Mellakat, väkivalta ja ylikansoitus ovat arkipäivää Latinalaisen Amerikan rangaistuslaitoksissa. Lukuisat vangit istuvat tuomiota näpistelystä ja muista pikkurikkeistä, koska heillä ei ole ollut varaa puolustusasianajajaan. Tilannetta arvostelevien kansalaisjärjestöjen mukaan vankiloista onkin kehittynyt paikkoja, joista vangit palaavat yhteiskuntaan ammattirikollisina.

Keskiamerikkalaisten siirtolaisten vaino alkaa jo Meksikossa

Laittomat maahanmuuttajat altistuvat suurille vaaroille Meksikon ja Guatemalan välisellä rajalla. Meksikon ihmisoikeuskomission raportin mukaan poliisi ja maahanmuuttoviranomaiset ahdistelevat, kiristävät ja ryöstävät maahanpyrkijöitä. Meksikon poliisi karkottaa vuosittain noin 160 000 Yhdysvaltoihin pyrkivää laitonta siirtolaista, jotka tulevat pääosin köyhistä Keski-Amerikan maista.

Huumekaupalla matala profiili Latinalaisessa Amerikassa

Poissa ovat ajat, jolloin Latinalaisen Amerikan huumekuninkaat paistattelivat julkisuudessa, keikaroivat loisteliaalla elämäntyylillään ja tarjoutuivat jopa maksamaan valtionvelat. Huumekauppa kuitenkin kukoistaa edelleen ja työllistää kymmeniä tuhansia ihmisiä Latinalaisessa Amerikassa lain molemmin puolin.
Tilaa aihepiirin Diego Cevallos RSS-syöte