Uutiset

Korruptio ja huumesota Meksikon poliisin riesana

Houkutus lahjusten vastaanottamiseen on alipalkattujen meksikolaispoliisien keskuudessa suuri. Korruptiota lisäävät myös huumemafioiden uhkailu. "Jos kieltäytyy, pääsee hengestään", sanoo meksikolainen poliisimies Alejandro.

"Houkutus on suuri, kun rahaa tarjotaan 500 taalaa päivässä. Jos kieltäytyy, pääsee hengestään. Asemamme on aika tukala, vai mitä?" Näin pohtii ammattikuntansa korruptiota Alejandroksi esittäytyvä meksikolainen poliisimies.

Jätettyään yläasteen kesken hän kävi kuukauden mittaisen poliisikurssin kahdeksan vuotta sitten. Nyt hän tienaa noin 340 euroa kuussa Meksikon poliisivoimissa, joihin kuuluu yli 350 000 henkeä.

Valtaosa poliiseista on heikosti koulutettuja, alipalkattuja ja pahasti alakynnessä huumemafian aseistukseen ja taktisiin kykyihin verrattuna.

Mielipidemittauksissa 80 prosenttia meksikolaisista pitää poliisia korruptoituneena, kun taas asevoimat kuuluu katolisen kirkon ohella laitoksista kunnioitetuimpiin.

Joulukuussa Meksikon presidentiksi tullut oikeiston Felipe Calderón on siirtänyt vastuuta huumesodasta poliisilta asevoimille, mitä ihmisoikeusjärjestöt ja oppositio vastustavat, koska sotilaita ei ole koulutettu siviilitehtäviin.

Valitukset ihmisoikeusloukkauksista yleistyvät. Esimerkiksi kesäkuun alussa pohjoisessa Sinaloan osavaltiossa sotilaat ampuivat kohti auton lavaa surmaten kaksi naista ja kolme pikkulasta. Kolme upseeria ja 16 sotilasta on pidätetty.

Huumeisiin liittyvissä yhteenotoissa on kuollut tänä vuonna jo yli 1 100 ihmistä – rikollisia, poliiseja, sotilaita sekä toimittajia ja sivullisia – kun uhrien luku vuosina 2000-2006 oli noin 9 000.

Passipoliisina pääkaupungin keskiluokkaisella asuinalueella työskentelevän Alejandron työpari Agustín pitää sotilaiden mukaantuloa hyvänä.

"Huumeväkivalta on käynyt todella pahaksi. Lisäksi eri kuntien poliisivoimissa olevilla saattaa olla vielä heikompi koulutus kuin meillä ja he joutuvat työskentelemään mafian vahvoilla alueilla", hän pohtii.

Monelta virkavallan edustajalta on jäänyt peruskoulun ala-astekin kesken, ja he uurastavat nyt alle 200 euron kuukausipalkalla.

Agustín arvelee, että juuri koulutuksen vähyys altistaa poliiseja korruptiolle. Itse hän on tyytyväinen saadessaan työskennellä rauhallisella alueella ja sanoo pärjäävänsä palkallaan joten kuten.

Poliisikoulu velvoitti parivaljakon käymään kerran kuussa kasarmilla jatkokoulutuksessa, jossa harjoitetaan ruumiinkuntoa ja opetetaan etiikkaa ja ihmisoikeuksia.

Meksikon liittovaltion poliisin palvelukseen pyrkiviltä edellytetään peruskoulun päättötodistus ja kolmen kuukauden kurssi. Palkka voi nousta yli 750 euron.

Oikeusministeriön tutkimusten mukaan huumemafiat ovat soluttautuneet poliisivoimiin ja ottaneet valvontaansa alueita erityisesti Yhdysvaltain rajalla.

Lahjukset houkuttavat myös asevoimien jäseniä, joiden keskipalkka on noin 300 euroa kuussa. Ei ole tiedossa, kuinka moni sotilas on siirtynyt huumerikollisten palvelukseen, mutta armeijasta karkasi vuosina 2000-2006 yli satatuhatta miestä.

Huumeparonien yksityisarmeijat koostuvatkin osin entisistä poliiseista ja sotilaista, jotka voivat huikeimmillaan tienata 75 000 euroa kuussa. Vaarallisimpana pidetään Meksikonlahden huumekartellin Los Zetas -yksityisarmeijaa, johon kuuluu entisiä valiojoukkojen jäseniä.

Oikeusministeriön selvityksen mukaan myös tavalliset passipoliisit voivat joillakin alueilla saada huumejengeiltä useamman satasen päivässä suojelu- ja tukitoimista.

Meksikon huumemafia tekee yhteistyötä Kolumbian ja muiden tuottajamaiden rikollisten kanssa salakuljettaen aineet päämarkkina-alueelle Yhdysvaltoihin.

Tarkkailijoiden mukaan Meksikon huumeväkivalta on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina, koska kilpailevat jengit taistelevat salakuljetusreiteistä ja myös Meksikon kasvavista markkinoista.

Meksiko

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.
Keltainen rakennus, jossa kivipylväät ja koristeellinen pääty.

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä

Suomi vei viime vuonna aseita muun muassa Arabiemiirikuntiin. Esimerkiksi Bahrainin ja Indonesian aseviennin kohteita ei tiedetä, koska lupajärjestelmä ei ole läpinäkyvä, kritisoi asevientitilastoja kokoava SaferGlobe.
Yleiskuva YK:n kokoussalista.

Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella

Suomi ei ole vielä mukana tammikuussa voimaan tulevassa ydinasekieltosopimuksessa. Hallitusohjelman mukaan Suomi arvioi liittymistä kieltoprosessin edetessä. “Ei voi yhtä aikaa vastustaa ydinaseita ja puolustaa oikeutta niiden hallussapitoon”, kritisoi ICAN Finland -verkoston koordinaattori Claus Montonen.

Tuoreimmat

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta