México kamppailee valtavan jäteongelman kanssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

México kamppailee valtavan jäteongelman kanssa

Meksikon pääkaupungin suurin kaatopaikka Bordo Poniente suljetaan lukuisten viivytysten jälkeen tammikuussa 2009. Jätteille ei kuitenkaan ole löydetty korvaavaa sijoituspaikkaa.

Meksikon pääkaupungin suurin kaatopaikka Bordo Poniente suljetaan lukuisten viivytysten jälkeen tammikuussa 2009. Jätteille ei kuitenkaan ole löydetty korvaavaa sijoituspaikkaa.

”Tilanne on hankala, ja aika on loppumassa. Viranomaiset tekevät kuitenkin kaikkensa, ja luotamme siihen, ettei kriisiä tule”, kunnallisen jätehuollon asiantuntija Alfonso de la Torre Méxicon autonomisesta yliopistosta sanoo.

Suurin osa Méxicon 19 miljoonan asukkaan jätteistä päätyy 1980-luvulta lähtien toimineelle Bordo Ponienten kaatopaikalle, jolla on laajuutta 375 hehtaaria. Päivittäisestä yli 12 000 tonnin jätekuormasta 90 prosenttia haudataan maahan sellaisenaan.

Méxicon vasemmistolainen kaupunginhallitus asetti yli neljä vuotta sitten tavoitteeksi, että vain 15 prosenttia jätteistä pitäisi haudata. Puolet jätteistä tulisi käyttää energian tuotantoon, viidesosasta pitäisi tehdä lannoitteita ja loput kierrättää.

Vuoden 2004 jätehuolto-ohjelmassa ennustettiin, että vuonna 2008 kolme neljäsosaa Méxicon asukkaista lajittelee jätteensä kierrätykseen. Ohjelman toteutus on kuitenkin viivästynyt, ja lajittelua harrastaa yhä alle kymmenesosa pääkaupunkilaisista.

Bordo Ponienten kaatopaikka tuottaa kaksi miljoonaa tonnia kasvihuonekaasuja vuodessa. Kaatopaikan sulkeminen vastaisi 500 000 auton poistamista liikenteestä.

Meksikon hallitus määräsi kaatopaikan suljettavaksi, kun selvisi, että se on täynnä ja uhkaa saastuttaa pohjaveden. Kaupunki aneli lisäaikaa, mutta taipui lopulta suunnitelmaan.

Méxicolla ei ole varaa sulkea kaatopaikkaa ympäristömääräysten mukaisesti. Elokuun lopulla viranomaiset julkistivat tarjouskilpailun Bordo Ponienten sulkemisesta ja uusien energia- ja kierrätyslaitosten rakentamisesta. Tarkoitus on jakaa noin 75 miljoonan euron kustannukset yksityisten yritysten kanssa.

Jo kaupungin jäteautot itsessään saastuttavat paljon. Puolella niistä on ikää yli kymmenen vuotta, ja vanhimmat ovat vuodelta 1965. Kaupunki tarvitsee 2 000 uutta jäteautoa, mutta viranomaisten mukaan siihen ei ole varaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia