Väkivallan kierre pahenee Pohjois-Meksikossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivallan kierre pahenee Pohjois-Meksikossa

Väkivaltaisuuksien pelätään pahenevan
entisestään Yhdysvaltain rajalla sijaitsevassa meksikolaisessa Ciudad
Juárezissa. Asukkaiden perustamaksi väitetty järjestyskaarti uhkaa
tappaa joka päivä yhden rikollisen.

Väkivaltaisuuksien pelätään pahenevan entisestään Yhdysvaltain rajalla sijaitsevassa meksikolaisessa Ciudad Juárezissa. Asukkaiden perustamaksi väitetty järjestyskaarti uhkaa tappaa joka päivä yhden rikollisen.

Kaupungissa oli tänä vuonna tammikuun 22. päivään mennessä murhattu 83 ihmistä. Viime vuonna alueen huumejengien valtataistelu vaati yli 1 600 uhria.

Koko Meksikossa rekisteröitiin viime vuonna yli 5 500 murhaa. Melkein puolet sijoittui Chihuahuan osavaltioon, jossa 1,3 miljoonan asukkaan Ciudad Juárez sijaitsee.

 

Järjestyskaarti saa tukea yrittäjiltä

"Elämämme on yhtä helvettiä. Kaikki poliitikot, poliisit ja sotilaat ovat kyvyttömiä ja korruptoituja, koska nuhteettomat pääsevät hengestään", Ciudad Juárezissa lelukauppaa hoitava José Bernal valittaa.

"Jos on totta, että asukkaat ovat perustaneet omat järjestysjoukot, olen valmis tukemaan niitä, koska minulla on pieniä lapsia. Moni muu ajattelee samoin", hän jatkaa.

Seudun viestimet saivat tammikuun puolivälissä sähköpostitse tiedon asukkaiden järjestyskaartin perustamisesta. Se uhkasi tappaa rikollisen päivässä.

Kuolemanpartio ilmoitti saavansa rahoitusta paikallisilta yrittäjiltä, mutta seudun yrittäjäjärjestö kiisti tiedon. Viranomaisten mukaan hanke saattaa olla yhden ihmisen keksintöä.

Huumekauppaan perehtynyt yhteiskuntatieteilijä Sergio Fernández kehottaa viranomaisia kuitenkin tutkimaan asiaa. Jos kaarti on olemassa, se voi hänen mukaansa saada tukea yksittäisiltä firmoilta ja jopa viranomaisilta.

"Se heikentäisi turvallisuuttamme entisestään", Fernández huomauttaa. Hän pitää puolisotilaallisia joukkoja yhtä pahana syöpäkasvaimena kuin huumekauppaa.

 

Myös toimittajat vaarassa

Ciudad Juárezin asukkaat yrittävät torjua väkivaltaa monin keinoin. Jotkut ovat ostaneet mainostilaa kaduilta ja kehottavat rukoilemaan rauhan puolesta. Kaduilla on myös nähty marsseja ja muita mielenilmauksia.

Kaupunginjohtaja José Reyes on luvannut tehdä kaikkensa turvallisuuden parantamiseksi, ja liittovaltio on lähettänyt 2 000 sotilasta kaupungin poliisivoimien avuksi.

Viimeksi 18. tammikuuta seudulta löydettiin pari päivää aiemmin kadonneen poliisikomentajan pää. Viime vuonna kaupungissa surmattiin 75 poliisia.

Myös tiedonvälittäjien asema alueella on tukala. Jotkut toimittajat ja valokuvaajat käyttävät luotiliivejä, ja väkivaltaisuuksien raportointia on vähennetty.

Tuorein toimittajamurha tapahtui marraskuussa, kun rikosreportteri Armando Rodríguez ammuttiin.

Useimmat alueen viestimet ovat muuttaneet käytäntöjään välttääkseen ongelmia. Tekijöiden nimet jätetään pois jutuista ja kuvista, ja työtehtäviä kierrätetään toimitusten sisällä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia