Yritykset sitoutumassa kestävään palmuöljyyn | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yritykset sitoutumassa kestävään palmuöljyyn

Mars-yhtiö on uusin tulokas eettisen tuotannon trendissä.

(IPS) -- Suuryritykset ovat kilvan sitoutuneet parannuksiin palmuöljyntuotannossa viime kuukausina. Jos lupaukset pitävät paikkansa, yli puolet maailman palmuöljystä tuotetaan kestävästi vuonna 2015.

Tuorein kestävään palmuöljyntuotantoon sitoutuva yritys on ruokajätti Mars, mutta sitä ennen samanlaisia lupauksia ovat tehneet Unilever, Hershey, Kellogg ja L'Oreal.

Uudelle linjalle ovat lähteneet myös eräät suurimmista palmuöljyn toimittajista, kuten Wilmar ja Golden Agri Resources. Wilmar tuottaa yli 40 prosenttia maailman palmuöljystä.

Kaikki eettiset lupaukset on tehty viime vuoden loppupuolella ja tämän vuoden alussa. Poikkeuksena on Nestle, joka sitoutui kestävään palmuöljyyn jo vuonna 2010.

Käytäntö ratkaisee

Yrityksiä valvova yhdysvaltalainen USC-järjestö pitää muutosta hyvänä, mutta muistuttaa, että kyse on vain lupauksista.

"Asioita tapahtuu vasta, kun sitoumukset muuttuvat käytännön toimenpiteiksi", sanoo johtava analyytikko Calen May-Tobin USC:n Trooppiset metsät ja ilmasto -ryhmästä.

Mars ilmoittaa muuttavansa käyttämänsä palmuöljyn eettiseksi ensi vuoteen mennessä. Se tarkoittaa yrityksen mukaan kestävää ja jäljitettävää tuotantoa ja loppua metsän hakkuille. Lupaus koskee palmuöljyn lisäksi myös paperimassaa, soijaa ja naudanlihaa.

Palmuöljyä käytetään pääasiassa elintarvikkeissa, mutta myös pesuaineissa, kosmetiikassa ja biopolttoaineissa. Sen kysyntä on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Teollisuus on laajenemassa Aasiasta Afrikkaan, josta hankitaan nyt maata palmuöljyplantaaseille.

Tuotanto läpinäkyväksi

Malesiaan ja Indonesiaan keskittynyt palmuöljyteollisuus on aiheuttanut sosiaalisia ja ympäristöongelmia. Plantaasien tieltä on hakattu trooppista sademetsää ja tuhottu hiilinieluina toimivia turvemaita. Järjestöt ovat kritisoineet teollisuutta myös huonoista työoloista ja ihmisoikeusrikkomuksista.

Aiemmin ongelmaa on yritetty hoitaa palmuöljyn sertifioinnin avulla, mutta se ei ole tuottanut tulosta.

"Nyt on ymmärretty, että jäljitettävyys on tehokkaampi tapa. Kun tiedetään, millaisissa olosuhteissa palmuöljy tuotetaan, voidaan hyvin toimivia tuottajia kannustaa isommilla markkinaosuuksilla", sanoo Bastien Sachet, joka johtaa vastuullisia tuotteita valvovaa kansainvälistä Forest Trust -järjestöä. Mars on sen uusin jäsen.

Sachet arvostaa sitä, ettei Mars-yhtiön päätös syntynyt aktivistien painostuksen tuloksena, vaan yhtiön omasta halusta muuttaa toimintaansa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia