Ympäristötuho on määriteltävä rikokseksi, vaatii kansainvälinen kampanja – Myös Suomessa luovutettiin vetoomus pääministeri Sanna Marinille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ympäristötuho on määriteltävä rikokseksi, vaatii kansainvälinen kampanja – Myös Suomessa luovutettiin vetoomus pääministeri Sanna Marinille

Ympäristön tuhoamisen estämiseksi ei olemassa sitovaa kansainvälisen tason lainsäädäntöä. Uusi kampanja tähtää siihen, että ympäristötuhosta voisi nostaa syytteitä kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.

Jätelautaa ja muita jätteitä maassa, taustalla tehtaita.

Uusi kampanja vaatii, että ympäristötuho määriteltäisiin kansainväliseksi rikokseksi. Kuva: Ben Chapman / CC BY 2.0.

Yli sata suomalaista tutkijaa, poliitikkoa, kansalaisaktivistia ja muuta vaikuttajaa on luovuttanut pääministeri Sanna Marinille (sd) vetoomuksen, jossa vaaditaan ympäristön tuhoamisen kriminalisointia kansainvälisellä tasolla.

Taustalla on kansainvälinen Stop Ecocide -kampanja, jonka tavoitteena on, että kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) määrittelisi ympäristötuhon rikokseksi. Kampanjassa mukana olevat asianajajat laativat parhaillaan lakiluonnosta.

”Nykyisten lakien sallima, vuosikymmeniä jatkunut ekosysteemien laajamittainen vahingoittaminen ja tuhoaminen on johtanut maailmanlaajuiseen ilmasto- ja ympäristökriisiin. Sopimukset, säännöt ja oikeuskäytännöt ovat epäonnistuneet estämään kaiken tämän. On aika muuttaa sääntöjä”, vetoomuksessa todetaan.

Suomessa kampanjaa koordinoi Ecocide Law Finland -ryhmä. Allekirjoittajia on 137, mukana muun muassa kansanedustajat Erkki Tuomioja (sd), Kimmo Kiljunen (sd), kokoomuksen entinen kansanedustaja ja ministeri Pertti Salolainen, elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, muusikot Ismo Alanko, Karri Miettinen ja Sami Yaffa, emeritusprofessori Esko Valtaoja sekä piispa Irja Askola.

Allekirjoittajat vaativat, että Suomen hallitus ilmoittaa tukensa ympäristötuhon kansainväliselle kriminalisoinnille. Jotta muutos menisi läpi, ICC:n jäsenmaista kahden kolmasosan on kannatettava sitä.

Ympäristötuhon sisällyttämistä ICC:n rikoslistaan ehdottivat alun perin Malediivit ja Vanuatu. Tähän mennessä ICC on tutkinut vain kansanmurhia, rikoksia ihmisyyttä vastaan, sotarikoksia sekä niin sanottuja hyökkäysrikoksia.

Jos ympäristötuho määriteltäisiin kansainvälisen tason rikokseksi, käytännössä tapaukset käsiteltäisiin silti jäsenvaltioiden sisällä. Mikäli ne eivät voisi tai haluaisi nostaa syytteitä, ICC puuttuisi peliin. Tarkoituksena on, että syytetyn penkille eivät voisi joutua esimerkiksi tavalliset kuluttajat vaan päättävissä asemissa olevat, kuten hallitusten edustajat tai yritysjohtajat.

Tähän mennessä vetoomus on saanut tukea ainakin Ranskan presidentiltä Emmanuel Macronilta sekä Belgian hallitukselta. Myös Ruotsin kansanedustajilta on löytynyt aloitteelle kannatusta.

Lisää uusi kommentti