Ympäristöjärjestöt iloitsevat Shellin Arktis-päätöksestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ympäristöjärjestöt iloitsevat Shellin Arktis-päätöksestä

Järjestöt toivovat, ettei Arktikselle anneta enää öljynporauslupia.

Ympäristöjärjestöt juhlivat öljy-yhtiö Shellin eilistä ilmoitusta, jonka mukaan se lopettaa öljynetsinnän Arktiksella Alaskassa. Yhtiö on etsinyt öljyä Tšuktšimereltä ja Beaufortinmereltä, mutta tulokset ovat sen mukaan olleet pettymys.

Yhtiön mukaan öljyä löytyi liian vähän ja kustannukset olivat liian kovat. Etsintä tuli maksamaan yhtiölle noin seitsemän miljardia dollaria, eli noin 6,3 miljardia euroa, ja vetäytyminen maksaa lisää. Yhtiö nimesi syyksi myös "haastavan ja ennakoimattoman" ympäristösääntelyn.

Ympäristöjärjestöt ovat lobanneet pitkään arktista öljynporausta vastaan. Järjestöt, erityisesti Greenpeace, ovat olleet huolissaan öljynporauksen ja mahdollisen öljyvuodon vaikutuksista alueen herkkään ympäristöön. Lisäksi ilmastonmuutoksen vuoksi fossiilisista polttoaineista pitäisi joka tapauksessa luopua.

Järjestöt pitävätkin Shellin vetäytymistä voittonaan.

"Tämä on suuri helpotus arktiselle luonnolle. Alkaa lopultakin olla selvää öljy-yhtiöille, että olosuhteet Arktiksella ovat liian haastavat öljynporaukselle. Suomalainen Arctia Shipping on ollut naiivi uskoessaan arktiseen öljykuplaan", sanoo Greenpeace Suomen maajohtaja Sini Harkki.

Arctia Shippingin jäänmurtajat Fennica ja Nordica ovat olleet mukana Shellin öljynporauslaivueessa Alaskassa.

Myös ympäristöjärjestö WWF on tyytyväinen Shellin vetäytymiseen.

"Shellin kokemus on esimerkki siitä, että investointi Arktiksen öljyyn ei ole elämälle ja elinkeinoille aiheutuvien riskien väärtti. Toivomme, että tämä on todellisuuskatsaus muille yhtiöille, jotka harkitsevat porausta Arktiksella ja että sijoittajat siirtävät varansa sen sijaan matalahiilisiin ratkaisuihin", sanoo WWF:n Arktis-ohjelman johtaja Alexander Shestakov.

Brittilehti Guardianin mukaan Shellin vetäytymisen jälkeen alueella on vain kaksi öljynporausoperaatiota: BP:n Prudhoe Bayn öljykenttä sekä Gazpromin projekti Petšoranmerellä. Shell aikoo sen mukaan kuitenkin suunnata mielenkiintonsa Meksikonlahdelle sekä Brasilian rannikolle.

Monet ympäristöjärjestöt toivovat nyt, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obama estää tulevaisuudessa myös muiden yhtiöiden öljynporauksen Arktiksella. Shell kuitenkin sai juuri viime kesänä Yhdysvaltain viranomaisilta luvan jatkaa porauksia Arktiksella – aiempi lupa oli jäissä yhtiön öljynporauslautan kaaduttua vuonna 2012.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia