Yli kymmenesosa EU:n kehitysavusta palaa takaisin unionille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli kymmenesosa EU:n kehitysavusta palaa takaisin unionille

EU on oman kehitysapunsa suurin yksittäinen vastaanottaja, kritisoidaan tuoreessa AidWatch-raportissa.

EU:n kehitysavusta noin 11 prosenttia ei ole kehitysmaita todellisuudessa hyödyttävää tukea. Niinpä EU:n kehitysavun suurin yksittäinen vastaanottaja on oikeastaan unioni itse, käy ilmi eurooppalaisten järjestöjen yhteenliittymän CONCORDin tekemästä selvityksestä.

Tuoreessa AidWatch-raportissa kritisoidaan sitä, että moni EU-maa laskee kehitysapuun esimerkiksi velkahelpotuksista, pakolaisten ja kehitysmaiden opiskelijoiden vastaanotosta syntyvät kulut.

Nämä kulut eivät järjestön mielestä suoraan keskity köyhyyden poistamiseen ja niinpä ne vääristävät apulukuja. Todellisuudessa EU:n 50,6 miljardin euron apupotista 5,6 miljardia menee siis EU:lle itselleen.

Raportin mukaan eniten ilmaa on Kyproksen avussa, josta lähes kaksi kolmasosaa on epäaitoa apua. Aidointa apua taas antavat esimerkiksi Irlanti, Luxemburg ja Bulgaria, joilla epäaidon avun osuus jää alle puolen prosentin. Suomen epäaidon avun osuus on raportin mukaan noin kuusi prosenttia.

Epäaidon avun lisäksi CONCORD on huolissaan siitä, ettei EU pysty saavuttamaan vuonna 2005 tehtyä sitoumusta nostaa apu 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2015 mennessä. Apua on leikattu tai jäädytetty 19 maassa, ja vasta neljä maata on saavuttanut tai saavuttamassa tavoitteen.

Kaukana tavoitteesta on myös Suomi, jonka bruttokansantulosta vain 0,5 prosenttia menee aitoon kehitysapuun ja jossa apua aiotaan leikata lähivuosina.

CONCORDin raportista uutisoivat Suomessa ensimmäisenä Kepa ja Kehys ry.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia