Yli 90 prosenttia Gazan alle kaksivuotiaista kärsii ruokapulasta, tuhat lasta menettänyt raajan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli 90 prosenttia Gazan alle kaksivuotiaista kärsii ruokapulasta, tuhat lasta menettänyt raajan

Gazan lapset elävät päivittäistä painajaista, muistuttaa Unicef. Noin 90 prosentilla alle kaksivuotiaista on ruokavaliossaan vain kahta ruoka-ainetta.

Mielenosoituskylttejä ja ihmisiä.

Mielenosoitus Gazan puolesta Helsingissä tammikuussa 2024. Kuva: rajatonvimma /// VJ Group Random Doctors / Flickr.com / CC BY 2.0 DEED.

Avustusjärjestöt ovat huolissaan lasten tilanteessa Gazassa kolme kuukautta jatkuneen Israelin sotilasoperaation seurauksena.

Yli neljäsosa kotitalouksista kärsii vakavasta ruokapulasta, ja jokainen alueen alle 335 000:sta alle 5-vuotiaasta on vakavan aliravitsemuksen vaarassa, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Se on erityisen huolissaan 135 000:sta alle kaksivuotiaasta. Joulukuussa tehdyn selvityksen mukaan noin 90 prosenttia alle kaksivuotiaista saa ravintoa vain yhdestä tai kahdesta ruoka-aineryhmästä. Perheet kertoivat, että lapset saavat vain viljaa tai maitoa. 

Raskaana olevista ja imettävistä naisista lähes kaksi kolmasosaa kuluttaa vain kahta ruoka-ainetta.

”Gazan lapset elävät painajaista, joka pahenee joka päivä. Lapsia ja perheitä kuolee ja loukkaantuu taisteluissa, ja heidän elämässä on yhä suuremmassa vaarassa ehkäistävissä olevien tautien sekä ruoka- ja vesipulan takia. Kaikkia lapsia ja siviileitä täytyy suojella väkivallalta, ja heidän pitää saada peruspalveluita ja -tarvikkeita”, sanoi järjestön pääjohtaja Catherine Russell tiedotteessa perjantaina.

Aliravitsemus altistaa lapset herkästi tartuntataudeille, joita huono hygienia vielä pahentaa. Se näkyy jo ripulitapauksissa. Ennen lokakuun alkua ripulitapauksia oli noin 2 000 kuukaudessa. Joulun alla määrä oli jo 71 000, Unicef kertoo. Ripuli on etenkin konfliktialueilla yksi yleisimmistä lasten kuolinsyistä.

Samaan aikaan terveydenhuolto on romahduspisteessä. Maailman terveysjärjestön tuoreimpia tilastojen mukaan terveydenhuoltojärjestelmää vastaan on tehty yhteensä noin 600 iskua Gazassa ja Länsirannalla. Pelkästään tänä vuonna hyökkäyksiä on ollut seitsemän. 36 sairaalasta 26 on vahingoittunut Gazassa.

Joulukuussa julkaistujen tilastojen mukaan kolmen kuukauden aikana yli tuhat lasta on menettänyt yhden tai molemmat jalkansa, keskimäärin yli kymmenen lasta päivässä. 

”Olen nähnyt lääkärit ja sairaanhoitajat täysin järkyttyneinä, kun lapset tulevat räjähdevammojen kanssa. Lasten tuskan näkeminen ja se, ettei ole välineitä eikä lääkkeitä hoitaa heitä tai lievittää kipua, on liikaa jopa kokeneille ammattilaisille. Edes sota-alueella pommien silpomien lasten näkemistä ja kuulemista ei voi sietää, puhumattakaan ymmärtämisestä”, sanoi Pelastakaa Lasten Palestiinan johtaja Jason Lee tiedotteessa eilen.

Yhteensä konfliktin seurauksena on lokakuun 7. päivän jälkeen kuollut Gazan terveysministeriön tietojen mukaan kuollut Gazassa lähes 23 000 ihmistä. 70 prosenttia on naisia ja lapsia. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia