Yksityislentojen määrä kasvaa hurjaa vauhtia Euroopassa – ”Yksityiskoneet pitää kieltää”, sanoo ympäristöjärjestö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yksityislentojen määrä kasvaa hurjaa vauhtia Euroopassa – ”Yksityiskoneet pitää kieltää”, sanoo ympäristöjärjestö

Viime vuonna suosituin yksityiskoneiden reitti oli Pariisi–Lontoo-välillä, vaikka välille olisi tarjolla runsaan kahden tunnin mittainen junayhteyskin, käy ilmi Greenpeacen selvityksestä.

Kaksi lentokonetta ilmassa ja laskeva aurinko.

Kuva: ThePixelman / Pixabay.

Euroopassa tehtiin viime vuonna peräti 572 806 yksityislentoa, lähes viisi kertaa enemmän kuin vuonna 2020, laskee ympäristöjärjestö Greenpeace tuoreessa selvityksessään.

Järjestö vaatii yksityislentojen kieltämistä ilmastonmuutoksen torjunnan tehostamiseksi.

”Haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset ovat ilmastotuhon etulinjassa. He vajoavat köyhyyteen polttoaineen hinnan nousun takia, vaikka eivät ole tehneet juuri mitään näiden kriisien aiheuttamiseksi. On hyvin epäreilua, että rikkaat voivat tuhota ilmastoa tällä tavalla. -- Saastuttaminen turhan ylellisyyden vuoksi täytyy lopettaa ensimmäisenä. Yksityiskoneet pitää kieltää”, sanoo Greenpeace EU:n liikenneasiantuntija Thomas Gelin tiedotteessa.

Selvityksen teki hollantilainen ympäristökonsulttifirma CE Delft. Sen mukaan yksityislentojen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt yli kaksinkertaistuivat viime vuonna edellisvuoteen verrattuna. Keskimäärin jokaisen yksityislennon päästöt ovat 5,9 tonnia – suunnilleen saman verran kuin 16 kertaa autolla ajaminen Pariisista Roomaan tuottaisi.

Greenpeace kritisoi myös sitä, että 55 prosenttia yksityislennoista oli alle 750 kilometrin mittaisia. Suosituin reitti oli Pariisista Lontooseen – välille olisi tarjolla runsaan kahden tunnin mittainen junayhteyskin, järjestö huomauttaa.

Eniten yksityislentoja oli viime vuonna Ranskassa, Iso-Britanniassa ja Saksassa. Kolme suorituinta kohdetta olivat Nizza, Pariisi ja Geneve. 

Lentoliikenne on kokonaisuutena arvioitu tuottavan vain pienen osan maailman hiilidioksidipäästöistä,noin 2,8 prosenttia. Yksityiskoneella lentäminen on kuitenkin matkustajakilometriä kohden tarkasteltuna eniten päästöjä tuottava matkustusmuoto.

Greenpeace on aiemmin kritisoinut esimerkiksi Maailman talousfoorumin aiheuttamaa yksityislentojen kasvua. Myös valtiot ovat heränneet lentämisen aiheuttamiin ongelmiin. Esimerkiksi Ranska on ajanut EU:ssa hyvin halpoihin lentoihin, lyhyisiin lentomatkoihin sekä yksityislentoihin puuttumista. Maa on kieltänyt osan kotimaan lyhyimmistä lennoista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia