Maailman talousfoorumi saa kritiikkiä lentopäästöistä – Ainakin 10 prosenttia osallistujista saapuu yksityiskoneella | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman talousfoorumi saa kritiikkiä lentopäästöistä – Ainakin 10 prosenttia osallistujista saapuu yksityiskoneella

Viime vuonna lyhin matka, joka tehtiin Davosiin yksityiskoneella, oli vain 21 kilometriä, kertoo Greenpeacen selvitys.

Lentokoneen siipi ja pilviä.

Lentämisen on arvioitu aiheuttavan noin 2,8 prosenttia hiilidioksidipäästöistä. Kuva: Steven Miller / CC BY 2.0.

Sveitsin Davosissa alkaa tänään viisipäiväinen Maailman talousfoorumi, johon osallistuu maailman poliittista ja taloudellista eliittiä keskustelemaan muun muassa Ukrainan sodasta, koronapandemiasta, taloudesta ja ilmastonmuutoksesta.

Virallisen kokousagendan lisäksi myös kokouksen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat aiheuttaneet kokouksen alla keskustelua, sillä ympäristöjärjestö Greenpeacen teettämän tutkimuksen mukaan se lisää merkittävästi lentoliikenteen päästöjä.

Greenpeace on teettänyt hollantilaisella ympäristöalan konsulttiyrityksellä CE Delftillä tutkimuksen, jossa tarkasteltiin viime vuoden talousfoorumiviikkoa Davosissa. Selvityksen mukaan viisi päivää kestäneen kokouksen aikana Davosia lähellä oleville kentille ja niiltä pois lensi 1 040 yksityiskonetta, tuplasti enemmän kuin tavallisena viikkona. Niiden aiheuttamat päästöt vastasivat noin 350 000 auton päästöjä. Ainakin kymmenen prosenttia osallistujista saapui yksityiskoneella, selvityksessä kerrotaan.

Paikan päälle lentämistä voi perustella esimerkiksi kokouksen tärkeydellä, mutta selvityksen mukaan monet lentomatkoista ovat niin lyhyitä, että ne voitaisiin korvata junalla tai autolla.

Kaikista lennoista yli puolet oli alle 750 kilometrin pituisia, 38 prosenttia alle 500 kilometrin pituisia. Lyhin lento oli vain 21 kilometriä. Lentoja tuli paljon esimerkiksi Saksasta, Ranskasta ja Italiasta – maista, jotka ovat verraten lähellä Sveitsiä.

”Yksityiskoneet ovat saastuttavin tapa matkustaa, ja on syvästi epäreilua, että muutama harva voi päästää valtavia määriä hiilidioksidia, kun kaikkein haavoittuvimmat kärsivät eniten ilmastokatastrofista. EU:n pitää kieltää yksityiskoneet ja tarpeettomat lyhyet lennot puuttuakseen ilmastokriisiin oikeudenmukaisella tavalla”, vaatii Greenpeace EU:n liikennekampanjoista vastaava Lorelei Limousin järjestön tiedotteessa.

Lentoliikenne on kokonaisuutena arvioitu tuottavan vain pienen osan maailman hiilidioksidipäästöistä,noin 2,8 prosenttia. Yksityiskoneella lentäminen on kuitenkin matkustajakilometriä kohden tarkasteltuna eniten päästöjä tuottava matkustusmuoto. Se aiheuttaa noin 5–14 kertaa enemmän päästöjä kuin kaupallinen lento ja noin 50 kertaa enemmän päästöjä kuin junamatka.

Greenpeace muistuttaa myös, että vain noin prosentti väestöstä tuottaa puolet lentoliikenteen päästöstä.

Viime vuosina osa EU-maista on ryhtynyt pohtimaan, pitäisikö yksityiskoneiden käyttöä säännellä ja lyhyitä lentoja rajoittaa. Esimerkiksi Belgia aikoo asettaa uusia veroja vanhoille koneille, yksityiskoneille ja lyhyille lennoille. Ranska on kieltämässä osan lyhyistä kotimaan lennoista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia