Yksi maailman suurimmista maista valmistautuu vaaleihin – Väkivalta varjostaa jälleen Kongon vaaleja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yksi maailman suurimmista maista valmistautuu vaaleihin – Väkivalta varjostaa jälleen Kongon vaaleja

Valtapuolueen ja opposition kannattajat ovat kahakoineet keskenään ennen vaaleja. Monet sisäisiä konflikteja paenneet eivät pääse äänestämään lainkaan.

Käsi, jonka pikkusormessa on mustetahra.

Monissa maissa, myös Kongossa, äänestäjän sormi värjätään musteella äänestyksen jälkeen. Kuva: Myriam Asmani / MONUSCO Photos / CC BY-SA 2.0 DEED.

Kongon demokraattisessa tasavallassa järjestetään yleisvaalit tulevana keskiviikkona. Tarkoituksena on samalla kertaa valita sekä presidentti, kansanedustajat että paikallishallinnon edustajat.

Vaalit aiheuttavat jännitystä, sillä vuonna 1960 itsenäistyneessä Kongossa valtaa on onnistuttu vaihtamaan vain harvoin rauhanomaisesti.

Noin sadan miljoonan asukkaan Kongo on yksi maailman suurimmista valtioista sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan. Luonnonvaroiltaan se kuuluu maailman rikkaimpiin, mutta se kärsii jatkuvista konflikteista ja köyhyydestä. Maassa on yli kuusi miljoonaa sisäistä pakolaista. Lokakuun jälkeen yli puoli miljoonaa ihmistä on paennut kapinallisryhmä M23:n ja Kongon armeijan taisteluita.Tällä hetkellä Kongoa kurittaa myös inflaatio.

Oppositio on vaalien alla syyttänyt maan vaalikomissiota siitä, että se ei ole riittävän puolueeton. Opposition kannattajien mukaan myös äänestäjien rekisteröinnissä on ollut puutteita. Vaalien demokraattisuutta heikentää myös se, että yli miljoonaa konfliktia paennutta ei ole saanut äänestäjäkorttiaan.

Vaalien alla myös väkivalta on lisääntynyt ja toimittajia on pidätetty. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kertoi viime viikolla dokumentoineensa lokakuun alusta alkaen useita kahakoita eri poliittisten puolueiden kannattajien välillä. Ne ovat johtaneet hyökkäyksiin, seksuaaliseen väkivaltaan ja ainakin yhteen, median mukaan kahteen, kuolemantapaukseen. 

Eräässä tapauksessa istuvan presidentin Felix Tshisekedin UDPS-puolueen kannattajat kahakoivat opposition Moïse Katumbin puolueen kanssa Haut-Katangan maakunnassa. Katumbin kannattajat ryöstivät valtapuolueen toimiston, ja UDPS:n kannattajat haavoittivat kuutta ihmistä ja syyllistyivät myös raiskauksiin sekä muuhun seksuaaliseen väkivaltaan. Viranomaiset eivät ole tutkineet tapauksia.

Vuoden 2019 vaalit voittanut Tshisekedi hakee vaaleissa jatkokautta. Katumbin lisäksi hänen merkittäviä vastaehdokkaitaan tunnettu rauhannobelisti, gynekologi Denis Mukwege, joka on vieraillut myös Suomessa, sekä Martin Fayulu, joka monien tarkkailijoiden mukaan voitti todellisuudessa edelliset, vuoden 2018 vaalit.

Vaaleissa on määrä olla tarkkailijoita Afrikan unionista sekä eteläisen Afrikan talousyhteisö SADC:sta, mutta EU perui osallistumisensa, sillä Kongon hallinto ei antanut lupaa satelliittilaitteiden käyttöön. Sen sijaan EU lähettää pääkaupunki Kinshasaan kahdeksanhenkisen asiantuntijaryhmän.

Alustavia vaalituloksia odotetaan vuoden viimeisenä päivänä. Presidentinvaaleissa ei järjestetä toista kierrosta, vaan eniten ääniä saanut voittaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia