YK valmistautuu Syyrian pakolaiskriisin kaksinkertaistumiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK valmistautuu Syyrian pakolaiskriisin kaksinkertaistumiseen

YK:n pakolaisjärjestö ennustaa maan sisäisten pakolaisten määrän kaksinkertaistuvan tänä vuonna.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ennustaa Syyrian sisäisten pakolaisten määrän lähes kaksinkertaistuvan kuluvan vuoden aikana 6,5 miljoonaan ihmiseen. Parhaillaan Syyriassa on 3,5 miljoonaa maan sisäistä pakolaista ja lähes kolme miljoonaa syyrialaista on hakenut turvaa maan rajojen ulkopuolelta.

Järjestön julkisti arvionsa keskiviikkona samalla, kun se haki lisärahoitusta alueen kriisin hoitamiseksi.

UNHCR:n arvioiden mukaan se tarvitsee lähes viisi miljardia euroa pakolaistilanteen hoitamiseksi. Rahoista kaksi kolmannesta on varattu työhön maan sisällä.

"Kyseessä on iso rahasumma, mutta arvio on oikea. Työtä Syyriassa tekee 155 toimijaa, YK-järjestöä ja kansalaisjärjestöä", sanoo YK:n Syyria-koordinaattori Amin Awad.

Järjestö myös huomauttaa, että 85 prosenttia pakolaisista asuu muualla kuin leireissä, mikä on aiheuttanut valtavia paineita heitä majoittaville paikallisyhteisöille, jotka kärsivät jo valmiiksi sodan vaurioittamasta taloudesta ja palvelujen puutteesta.

YK-järjestöt ovat jo pitkään varoittaneet Syyrian pakolaiskriisin kärjistymisestä. Syyrian ulkopuolisista pakolaisista valtaosa on Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. UNHRC arvioi, että alueen ulkopuolella on noin 30 000 syyrialaista. Muun muassa Amnesty on kritisoinut EU:n nihkeää suhtautumista syyrialaisten pakolaisten vastaanottoon "häpeällisenä".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia