YK poisti Saudi-Arabian johtaman liittouman lapsen oikeuksien mustalta listalta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK poisti Saudi-Arabian johtaman liittouman lapsen oikeuksien mustalta listalta

Jemeniä pommittava liittouma pantiin listalle viime viikolla, mutta Saudi-Arabia painosti YK:n pääsihteerin perumaan päätöksen.

YK on poistanut Saudi-Arabian ja sen johtaman sotilasliittouman mustalta listaltaan, jolla mainitaan vuosittain lapsen oikeuksia konfliktitilanteissa rikkovat maat ja ryhmittymät.

Lista on osa YK:n pääsihteerin vuotuista lapset ja konfliktit -raporttia, joka julkaistiin viime viikolla. Jemeniä pommittavat Saudi-Arabia ja sen liittolaiset joutuivat listalle, koska ne ovat raportin mukaan vastuussa 60 prosentista lasten vammoista ja kuolemista Jemenin konfliktissa. Viime vuonna ne tappoivat 510 lasta.

Saudi-Arabia ei ollut kuitenkaan tyytyvänen listalle joutumiseen. Se ehdotti yhteisen arvion tekoa raportin tiedoista, ja YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin toimiston eilen antaman lausunnon mukaan Ban on suostunut. Tuloksia odoteltaessa Saudi-Arabia ja liittouma on poistettu listalta.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan liittouman edustaja sanoi, että listalta poistaminen on lopullista ja että liittouma oli sillä väärin perustein.

Saudi-Arabiaa on kritisoitu Jemenin sodan siviiliuhrien vuoksi laajasti, ja esimerkiksi Yhdysvallat on keskeyttänyt rypäleaseiden toimittamisen maalle.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi Saudi-Arabian poistamista mustalta listalta.

"Sen jälkeen, kun samanlainen hyväksyntä annettiin Israelille viime vuonna, YK:n pääsihteerin toimisto on tehnyt uuden pohjanoteerauksen taipumalla Saudi-Arabian röyhkeään painostukseen. Jemenin lapset ansaitsevat parempaa", sanoi Philippe Bolopion, järjestön vaikuttamistoiminnan apulaisjohtaja Reutersille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia