YK: Nälkäisten määrä kasvaa kolmatta vuotta peräkkäin – Ilmastonmuutos verottaa tärkeitä ruokakasveja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Nälkäisten määrä kasvaa kolmatta vuotta peräkkäin – Ilmastonmuutos verottaa tärkeitä ruokakasveja

Joka yhdeksäs ihminen ei saa riittävästi ruokaa. YK-raportti kehottaa etenkin ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Aikuinen mittaa lapsen käsivarren paksuutta Keniassa

Nälkäisten määrä on jälleen kasvanut. Ngikadelio Ngikenyn käsivarren paksuutta mitattiin aliravitsemustutkimuksessa Keniassa vuonna 2017. Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0.

Nälästä kärsivien määrä nousi viime vuonna 821 miljoonaan, kertovat YK:n elintarvikejärjestöt. Määrä kasvoi kuudella miljoonalla edellisvuoteen verrattuna. Eniten nälkäisiä on Aasiassa, 515 miljoonaa.

Tilannetta pidetään huolestuttavana, sillä nälkäisten määrä väheni maailmassa parin vuosikymmenen ajan. Vasta vuonna 2016 määrä lähti uudelleen nousuun. Esimerkiksi vielä vuonna 2014 YK kertoi, että nälkäisten määrä on laskenut yli 100 miljoonalla kymmenessä vuodessa.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan maailma on nyt palaamassa vuosikymmenen takaiseen tilanteeseen. Tilanne on pahentumassa etenkin Etelä-Amerikassa sekä useilla Afrikan alueilla. Aasiassa saavutettu edistys taas on hidastumassa.

Taustasyynä pidetään konflikteja, ilmastonmuutosta ja sään ääri-ilmiöitä sekä talousongelmia. Tärkeimpien viljalajien, kuten vehnän, riisin ja maissin, tuotanto on jo vähentynyt trooppisilla ja leudoilla alueilla. Raportissa vaaditaankin ilmastonmuutoksen vaikutusten parempaa torjuntaa.

Nälän vastakohtana joka kahdeksas aikuinen puolestaan on ylipainoinen. Ongelma on suurin Pohjois-Amerikassa, mutta se yleistyy myös Afrikassa ja Aasiassa, raportissa kerrotaan. Aliravitsemusta ja ylipainoa voi esiintyä jopa samojen maiden sisällä.

YK:n vuonna 2015 hyväksytyissä kestävän kehityksen tavoitteissa luvataan poistaa maailmasta nälkä vuoteen 2030 mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia