Uutiset Ruokaturva

Nälkä vähentynyt etenkin hyvän talouskehityksen maissa

Maailmassa on yli sata miljoonaa nälkäistä vähemmän kuin vuosikymmen sitten.
(Kuva: CIMMYT / cc 2.0)

Maailmassa on noin 805 miljoonaa nälkäistä, lasketaan YK-järjestöjen tuoreessa ruokaturvaraportissa. Vaikka yksi yhdeksästä ihmisestä kärsii yhä nälästä, nälkäisten määrä on vähentynyt yli 100 miljoonalla viimeisen vuosikymmenen aikana, raportissa kerrotaan. Vuoden 1990 jälkeen nälkäisten määrä on vähentynyt yli 200 miljoonalla.

Nälkäisten osuuden puolittaminen vuoden 1990 tasosta kuuluu YK:n tärkeimpien vuosituhattavoitteiden joukkoon. Raportin mukaan tavoite on yhä mahdollista saavuttaa määräaikaan eli ensi vuoden loppuun mennessä, sillä 63 kehitysmaata on jo onnistunut siinä. Matkaa tavoitteeseen on enää muutama prosenttiyksikkö.

Nälkäisten määrää ovat onnistuneet raportin mukaan vähentämään etenkin hyvän talouskehityksen maat Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. Etelä-Aasiassa ja Latinalaisessa tilanne on parantunut etenkin maissa, joissa on tarjolla sosiaalisia turvaverkkoja. Sen sijaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa yli neljännes ihmisistä on yhä kroonisesti aliravittuja.

Järjestöjen mukaan nälän poistaminen vaatii esimerkiksi investointeja maatalouden tuottavuuteen, maaoikeuksia, palveluita, teknologiaa ja markkinoita. Esimerkiksi Malawi on saavuttanut nälkää koskevan vuosituhattavoitteensa maissintuotantoa kasvattamalla, raportissa kerrotaan.

Ruokaturva MDGsruoka

Lue myös

Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.
Kasvishampurilainen lähikuvassa

Ennuste: Suurin osa lihatuotteista korvataan vuoteen 2040 mennessä keinolihalla ja vegaanisilla korvikkeilla

Konsulttiyhtiön arvion mukaan ”lihaton” liha on valtaamassa alaa lihateollisuudelta muun muassa ympäristötietoisuuden kasvun takia. Se tarkoittaa hyviä uutisia sekä kasvis- että sekasyöjille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Nainen tekee ruokaa telttaleirissä

Rikkaan pohjoisen järjestöt jyräävät köyhien maiden kansalaisjärjestöt – Rahoituksesta vain murto-osa etelän järjestöille

Pohjoisessa uskotaan, että harva etelän järjestö kykenee edes täyttämään anomuskaavakkeet oikein, saati käyttämään rahan tehokkaasti, kirjoittaa Paul Okumu. Maailmanlaajuisesta kansalaisjärjestöjen rahoituksesta vain 2,1 prosenttia menee suoraan etelän järjestöille.
Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.