Uutiset Ruokaturva

Nälkä vähentynyt etenkin hyvän talouskehityksen maissa

Maailmassa on yli sata miljoonaa nälkäistä vähemmän kuin vuosikymmen sitten.
(Kuva: CIMMYT / cc 2.0)

Maailmassa on noin 805 miljoonaa nälkäistä, lasketaan YK-järjestöjen tuoreessa ruokaturvaraportissa. Vaikka yksi yhdeksästä ihmisestä kärsii yhä nälästä, nälkäisten määrä on vähentynyt yli 100 miljoonalla viimeisen vuosikymmenen aikana, raportissa kerrotaan. Vuoden 1990 jälkeen nälkäisten määrä on vähentynyt yli 200 miljoonalla.

Nälkäisten osuuden puolittaminen vuoden 1990 tasosta kuuluu YK:n tärkeimpien vuosituhattavoitteiden joukkoon. Raportin mukaan tavoite on yhä mahdollista saavuttaa määräaikaan eli ensi vuoden loppuun mennessä, sillä 63 kehitysmaata on jo onnistunut siinä. Matkaa tavoitteeseen on enää muutama prosenttiyksikkö.

Nälkäisten määrää ovat onnistuneet raportin mukaan vähentämään etenkin hyvän talouskehityksen maat Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. Etelä-Aasiassa ja Latinalaisessa tilanne on parantunut etenkin maissa, joissa on tarjolla sosiaalisia turvaverkkoja. Sen sijaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa yli neljännes ihmisistä on yhä kroonisesti aliravittuja.

Järjestöjen mukaan nälän poistaminen vaatii esimerkiksi investointeja maatalouden tuottavuuteen, maaoikeuksia, palveluita, teknologiaa ja markkinoita. Esimerkiksi Malawi on saavuttanut nälkää koskevan vuosituhattavoitteensa maissintuotantoa kasvattamalla, raportissa kerrotaan.

Ruokaturva MDGsruoka

Lue myös

Tomaatteja lähikuvassa

Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat

Lähes puolet zimbabwelaisista kärsii ruokapulasta. Silti monet kauppiaat sanovat, että heidän on pakko heittää menemään mätänevät vihanneksensa, sillä ihmisillä ei enää ole varaa ostaa niitä.
Kädet kaatamassa maissinjyviä vadista

Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä

Kymmenet miljoonat ihmiset eteläisen Afrikan maissa kärsivät epävarmasta ruokaturvasta. Etelä-Sambiassa taustalla on kuivuus. Pienviljelijä Planeta Hatuleken maissisato oli kolmanneksen siitä, mitä perhe olisi tarvinnut.
Hiekkamaata ja puita korkealta kuvattuna

Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa

Afrikassa keskisen Sahelin alueella aseellisten ryhmien hyökkäykset vaikeuttavat jo valmiiksi hauraiden yhteisöjen elinkeinoja. YK-järjestöt muistuttavat, että ellei kriisin juurisyihin puututa, ihmiset tarvitsevat hätäapua joka vuosi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat