YK: Libyassa vakavia ihmisoikeusrikkomuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Libyassa vakavia ihmisoikeusrikkomuksia

Kaikki osapuolet näyttävät syyllistyneen kansainvälisen humanitaarisen lain rikkomuksiin, ja myös terroristijärjestö Isis näyttää vallanneen alaa maassa.

Tuhottu Sirten kaupunki Libyassa vuonna 2012. (Kuva: European Commission DG ECHO / cc 2.0)

Kaikki Libyan konfliktin osapuolet näyttävät syyllistyvän kansainvälisen humanitaarisen lain rikkomuksiin sekä muihin väärinkäytöksiin, joista osa voi olla sotarikoksia, kertovat YK:n ihmisoikeustoimisto sekä Libya-operaatio UNSMIL tuoreessa raportissaan.

Kuluneen vuoden kymmentä ensimmäistä kuukautta käsittelevän raportin mukaan konfliktin osapuolet tulittavat siviilien asuinalueita umpimähkään, tuhoavat siviilien omaisuutta sekä sieppaavat, kiduttavat ja teloittavat näitä. Satoja on kuollut, massoittain ihmisiä on paennut ja useilla Libyan alueilla on menossa humanitaarinen kriisi, raportissa kerrotaan.

Aseistetut ryhmät hyökkäilevät myös ihmisoikeuspuolustajia, toimittajia ja aktivisteja sekä terveyskeskuksia vastaan. Raportin mukaan viime aikoina jalansijaa ovat saaneet terroristiliike Isisille uskonnolliset ryhmät, jotka ovat muun muassa syyllistyneet julkisiin teloituksiin, ruoskintaan ja amputointeihin. Syyksi teloitukseen riittää esimerkiksi poliittinen tai uskonnollinen suuntautuminen.

Monet Saharan eteläpuolisen Afrikan siirtolaiset ja pakolaiset ovat päätyneet Libyaan päästäkseen Välimeren yli Eurooppaan. Heitä pidetään epäinhimillisissä oloissa, heitä kidutetaan ja kaapataan ja heidän perheitään kiristetään. Moni joutuu uhriksi salakuljetusreittien varrella tai odottaessaan yhteyspisteessä lähtöä Eurooppaan, raportissa kerrotaan.

Libya on ollut kaaoksessa siitä asti, kun maan diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin ja tapettiin vuonna 2011. Maassa on käytännössä kaksi kilpailevaa hallitusta, joita tukevat useat aseistetut ryhmittymät. Ihmisoikeusjärjestöt ovat myös aiemmin raportoineet vakavista ihmisoikeusloukkauksista maassa.

Lisää uusi kommentti