Uutiset Jemenin konflikti

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa
YK:n pääsihteerin erityisedustaja Virginia Gamba vaatii Jemenin konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia. (Kuva: Mark Garten / UN Photo)

Yli 3 500 lasta on joutunut yhden tai useamman vakavan rikkomuksen kohteeksi Jemenissä tammikuun 2019 ja joulukuun 2020 välisenä aikana. Heistä 2 612 kuoli tai haavoittui, käy ilmi YK:n pääsihteerin tuoreesta raportista, joka käsittelee lasten tilannetta Jemenin konfliktissa.

Sen mukaan kahden vuoden aikana lapsiin on kohdistunut yhteensä 8 526 rikkomusta. Niistä yleisin on humanitaarisen avun läpipääsyn estäminen, joka on kasvanut.

Lapsisotilaita on värvätty ainakin 861, ja heistä kahta kolmasosaa on käytetty myös taistelutoiminnassa. 86 lasta on siepattu. Kouluihin on hyökätty 37 kertaa, ja 80 tapauksessa niitä on käytetty sotilaalliseen toimintaan, raportissa kerrotaan.

Lasten kuolemat ja loukkaantumiset ovat tapahtuneet asuinalueiden summittaisen tulituksen, maataisteluiden sekä esimerkiksi maamiinojen räjähtämisen seurauksena.

”On välttämätöntä, että kaikki osapuolet tekevät aktiivisesti työtä poliittisen ratkaisun eteen, jos he toivovat pelastavansa lapset lisähaitoilla. Pojat ja tytöt ovat Jemenin tulevaisuus. Konfliktin osapuolten pitää suojella lapsia hyväksikäytöltä ja alkaa kohdella lapsia sinä arvokkaana voimavarana, joka he ovat”, sanoo YK:n pääsihteerin lapsiin ja konflikteihin keskittyvä erityisedustaja Virginia Gamba tiedotteessa.

Nyt ilmestynyt raportti on lajissaan kolmas. Tietojen kerääminen oli YK:n mukaan vaikeaa turvallisuusongelmien, pääsyrajoitusten ja koronapandemian takia.

Jemen on Lähi-idän köyhin maa, jonka konfliktin viimeisin vaihe alkoi maaliskuussa 2015, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa Jemeniä kohteenaan hallitusta vastaan taistelevat huthikapinalliset. Konflikti on johtanut käytännössä maan talouden romahtamiseen ja aiheuttanut valtavan humanitaarisen kriisin.

Maailman ruokaohjelma arvioi viime viikolla, että 30 miljoonasta asukkaasta 16 miljoonaa on lähellä nälkiintymistä. Noin kaksi kolmasosaa väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

Jemenin konflikti lapsetkonflikti Jemen

Lue myös

Lääkepurkki ja neula kahden hansikkaalla peitetyn sormen välissä.

Jemenin huthikapinalliset levittävät disinformaatiota koronasta ja estävät rokotetoimituksia – ”Terveystilanne on kammottava”, kertoi terveystyöntekijä ihmisoikeusjärjestölle

Jemenissä on alkanut toinen korona-aalto, mutta maan pohjoisosia hallussaan pitävät huthikapinalliset eivät ole määränneet rajoitustoimia. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan huthit ovat jopa estäneet rokotetoimituksia, koska WHO ei suostunut antamaan rokotteita ilman valvontaa.
Korkea rakennus, jonka edessä lippuja ja aita, jossa YK:n logo.

YK vetoaa lisärahoituksen saamiseksi Jemeniin – ”Jos teemme väärän valinnan nyt, Jemen kokee pahimman nälänhädän, jonka maailma on nähnyt vuosikymmeniin”

Yli 16 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä Jemenissä, mutta avunantajamaat kitsastelevat avustusoperaatioiden rahoittamisessa. YK julkaisi tällä viikolla avustussuunnitelman, jonka mukaan humanitaariseen apuun tarvitaan tänä vuonna 3,23 miljardia euroa. Muuten edessä on katastrofi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.