YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.

YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK:n pääsihteerin erityisedustaja Virginia Gamba vaatii Jemenin konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia. Kuva: Mark Garten / UN Photo.

Yli 3 500 lasta on joutunut yhden tai useamman vakavan rikkomuksen kohteeksi Jemenissä tammikuun 2019 ja joulukuun 2020 välisenä aikana. Heistä 2 612 kuoli tai haavoittui, käy ilmi YK:n pääsihteerin tuoreesta raportista, joka käsittelee lasten tilannetta Jemenin konfliktissa.

Sen mukaan kahden vuoden aikana lapsiin on kohdistunut yhteensä 8 526 rikkomusta. Niistä yleisin on humanitaarisen avun läpipääsyn estäminen, joka on kasvanut.

Lapsisotilaita on värvätty ainakin 861, ja heistä kahta kolmasosaa on käytetty myös taistelutoiminnassa. 86 lasta on siepattu. Kouluihin on hyökätty 37 kertaa, ja 80 tapauksessa niitä on käytetty sotilaalliseen toimintaan, raportissa kerrotaan.

Lasten kuolemat ja loukkaantumiset ovat tapahtuneet asuinalueiden summittaisen tulituksen, maataisteluiden sekä esimerkiksi maamiinojen räjähtämisen seurauksena.

”On välttämätöntä, että kaikki osapuolet tekevät aktiivisesti työtä poliittisen ratkaisun eteen, jos he toivovat pelastavansa lapset lisähaitoilla. Pojat ja tytöt ovat Jemenin tulevaisuus. Konfliktin osapuolten pitää suojella lapsia hyväksikäytöltä ja alkaa kohdella lapsia sinä arvokkaana voimavarana, joka he ovat”, sanoo YK:n pääsihteerin lapsiin ja konflikteihin keskittyvä erityisedustaja Virginia Gamba tiedotteessa.

Nyt ilmestynyt raportti on lajissaan kolmas. Tietojen kerääminen oli YK:n mukaan vaikeaa turvallisuusongelmien, pääsyrajoitusten ja koronapandemian takia.

Jemen on Lähi-idän köyhin maa, jonka konfliktin viimeisin vaihe alkoi maaliskuussa 2015, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa Jemeniä kohteenaan hallitusta vastaan taistelevat huthikapinalliset. Konflikti on johtanut käytännössä maan talouden romahtamiseen ja aiheuttanut valtavan humanitaarisen kriisin.

Maailman ruokaohjelma arvioi viime viikolla, että 30 miljoonasta asukkaasta 16 miljoonaa on lähellä nälkiintymistä. Noin kaksi kolmasosaa väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia