Yhdysvaltojen ruoka-avun uudistukset kongressin käsissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvaltojen ruoka-avun uudistukset kongressin käsissä

Lakiuudistuksen toteutuessa voi ruoka-avun saaminen hätäalueille nopeutua kannattajien mukaan jopa yli kolmella kuukaudella, kirjoittaa Cydney Hargis.

(IPS) -- Kaikkea Yhdysvaltain antamaa ruoka-apua ei enää tarvitse tuottaa kotimaassa eikä kuljettaa amerikkalaislaivoilla, jos ehdotettu lakimuutos menee läpi maan kongressissa.

Uudistus mahdollistaisi kannattajiensa mukaan avun saamisen perille jopa 14 viikkoa aiempaa nopeammin. Kustannussäästöjen ansiosta pystyttäisiin ruokkimaan 2–4 miljoonaa ihmistä lisää.

Yhdysvaltain nykyisestä ruoka-apubudjetista menee puolet kuljetuskustannuksiin, sanoo Katie Lee InterAction-avustusverkostosta.

"Ruoka on tilattava Keskilännestä, ja rannikolla se lastataan laivoihin. Matkaa kertyy jopa 11 000 kilometriä maapallon toiselle puolelle, missä ruoka siirretään rekkoihin ja kuljetetaan hätäalueelle", Teksasin A&M -yliopiston professori Andrew Natsios selosti kongressille.

"Jos ruoka voidaan ostaa paikan päältä, vältetään 11 000 kilometrin ravintoketju", hän tiivisti.

Uudistuksen kannattajat muistuttavat, että ruoan ostaminen läheltä tarvitsijoita antaisi piristysruiskeen paikalliselle taloudelle. Haitin maanjäristyksen jälkeen kävi päinvastoin: ulkoa tuotu ruoka tuhosi kotimaan riisinviljelijöiden elinkeinon.

Lakiuudistus on jo hyväksytty senaatissa, mutta sen läpimeno edustajainhuoneessa on epävarmaa. Uudistuksen puolustajat korostavat, että tavoitteena on muuttaa vain osa ruoka-avusta raha-avuksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia