Uutiset Afganistanin konflikti

Yhdysvallat: Sairaalan tuhoaminen Afganistanissa ei sotarikos

Yhdysvaltain oman selvityksen mukaan viime syksynä tehty ilmaisku sairaalaan oli inhimillisten ja teknisten virheiden tulosta. Tekijät eivät saa rikossyytteitä.
(Kuva: The U.S. Army / CC BY 2.0)

Yhdysvallat on julkistanut tutkimusraporttinsa viime syksynä tapahtuneista ilmaiskuista, joissa maan ilmavoimat tuhosivat vahingossa Afganistanissa Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) ylläpitämän sairaalan.

Viime viikolla julkistetun raportin mukaan kyseessä oli vahinko, joka johtui teknisistä vioista, inhimillisistä erehdyksistä ja muista tekijöistä. Yhtään sotilasta ei aseteta rikossyytteisiin, eikä kyseessä raportin mukaan ole sotarikos, raporttiin tutustuneet kansainväliset mediat kertovat.

Kunduzin kaupungissa tehdyssä iskussa kuoli 42 ihmistä, mukaan lukien 14 MSF:n henkilökunnan jäsentä. Kymmeniä muita loukkaantui.

MSF:n mukaan se oli ilmoittanut ennen iskua koordinaattinsa joukoille. Lisäksi se ilmoitti olevansa vaarassa iskujen alettua, mutta siitä huolimatta iskut jatkuivat puoli tuntia ilmoituksen jälkeen.

Yli 3 000-sivuisen raportin mukaan Yhdysvaltain joukkojen tarkoituksena oli iskeä eri rakennukseen Kunduzissa, mutta ne osuivat harhaan, koska lentokoneen järjestelmässä oli tekninen vika. Henkilökunta teki virheitä, eikä se ollut saanut riittävästi ohjeita. Myös tapahtumien nopeus ja henkilökunnan väsymys listattiin syiksi tapahtumiin. Ennen hyökkäystä amerikkalais- ja afganistanilaisjoukot olivat taistelleet kaksi päivää talebantaistelijoita vastaan.

Raporttia esitelleen armeijan kenraalin mukaan armeijan henkilökuntaa ei aseteta syytteeseen, koska isku katsotaan vahingoksi. Toistakymmentä ihmistä on kuitenkin saanut "hallinnollisen rangaistuksen", kuten nuhtelukirjeitä ja hyllytyksiä. Uhreille ja näiden omaisille on maksettu korvauksia ja sairaalan uudelleenrakentamiseen on osoitettu rahaa.

MSF on tyytymätön raporttiin. Sen mukaan rangaistukset ovat alimitoitetut eikä se edelleenkään ole varma, onko sen turvallista palata Kunduziin pyörittämään toimintaansa. Uhrit eivät voi haastaa armeijaa oikeuteen, se muistuttaa kannanotossaan.

Järjestö on aiemmin vaatinut riippumatonta tutkimusta iskusta, mutta siihen ei ole ryhdytty.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi sitä, ettei rikossyytteitä nostettu. New York Times -lehden siteeraaman asiantuntijan John Siftonin mukaan sotarikossyyte voisi tulla kyseeseen siinä tapauksessa, että kyse on piittaamattomuudesta ja laiminlyönneistä.

Afganistanin konflikti ihmisoikeudetkonflikti AfganistanYhdysvallat Lääkärit ilman rajoja

Lue myös

Afganistanin lippu

Kabulin sairaalahyökkäyksen tarkoitus oli tappaa mahdollisimman monta äitiä, sanoo Lääkärit ilman rajoja

Asemiehet tappoivat 24 ihmistä synnytyssairaalaan kohdistuneessa iskussa. ”Tämä maa on valitettavasti tottunut kauhistuttaviin tapahtumiin, mutta se, mitä tapahtui tiistaina, on sanoinkuvaamatonta”, kertoi MSF:n Afganistanin ohjelmajohtaja Frederic Bonnot.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Afganistanin lippu

Afganistanin konfliktissa kuoli viime vuonna eniten siviilejä sen jälkeen, kun YK aloitti tilastoinnin

Afganistanissa tapettiin viime vuonna yli 3 800 siviiliä. Syynä on itsemurhaiskujen sekä muun muassa ilmaoperaatioiden kasvu. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on aiemmin vaatinut, ettei Afganistaniin enää palautettaisi turvapaikanhakijoita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Nainen pöydän takana.

Alkuperäiskansojen maat ovat vaarassa, kun talouksia elvytetään pandemian jäljiltä

Kiinnostus alkuperäiskansojen asuttamien alueiden luonnonvaroihin on lisääntynyt, sillä talouksille halutaan piristysruiske koronapandemian jälkeen. Se voi pahentaa pandemian vaikutuksia, varoittaa Amerikkojen ihmisoikeuskomission varapresidentti Antonia Urrejola.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen