Yhdysvallat katkaisee kaiken rahoituksen YK:n väestörahastolta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvallat katkaisee kaiken rahoituksen YK:n väestörahastolta

Yhdysvallat on ollut yksi YK:n väestörahaston suurimmista rahoittajista. Päätös herättää lisäpelkoja YK:n rahoitusleikkauksista.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on päättänyt katkaista kaiken rahoituksen YK:n väestörahastolta UNFPAlta, joka tukee muun muassa perhesuunnittelupalveluita kehitysmaissa.

Rahoitus katkaistaan UNFPAN sekä mediatietojen mukaan siksi, että järjestö olisi ollut Kiinassa mukana pakkosteriloinneissa ja -aborteissa. Se on kiistänyt tiedon.

"Kaikki UNFPAn työ edistää yksilöiden ja parien ihmisoikeuksia tehdä päätöksensä ilman pakkoa tai syrjintää", se sanoo kannanotossaan.

Leikkaus on suuri isku UNFPAlle, sillä se saa rahoituksensa vapaaehtoisista lahjoituksista, ei suoraan YK:n budjetista, ja Yhdysvallat on yksi sen suurimmista tukijoista. Vuonna 2015 Yhdysvallat tuki sitä lähes 76 miljoonalla eurolla. Unfpan mukaan rahoilla on muun muassa pelastettu kymmeniä tuhansia äitejä kuolemalta ja vammoilta.

UNFPAn rahoitusleikkaus oli odotettu, sillä Trump ilmoitti heti valtakautensa alussa katkaisevansa rahoituksen kaikilta sellaisilta järjestöiltä, jotka ovat millään tavalla tekemisissä abortin kanssa. Yhdysvaltain hallinto on myös ilmoittanut rajuista kehitysyhteistyöleikkauksista sekä YK:n rahoitusleikkauksista.

Päätös herättääkin kysymyksiä siitä, miten syvälle YK:hon kohdistuvat rahoitusleikkaukset tulevat ulottumaan, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Euroopan maat, myös Suomi, ovatkin pyrkineet lisäämään seksuaaliterveyden rahoitusta Trumpin politiikan vuoksi. Yhteensä Yhdysvaltain seksuaaliterveystuki saattaa kuitenkin pudota jopa 600 miljoonaa dollaria vuodessa, joka on liian suuri summa muiden maiden paikattavaksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia