Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Yhdysvallat katkaisee kaiken rahoituksen YK:n väestörahastolta

Yhdysvallat on ollut yksi YK:n väestörahaston suurimmista rahoittajista. Päätös herättää lisäpelkoja YK:n rahoitusleikkauksista.
UNFPA tukee lisääntymisterveyspalveluita muun muassa Ugandassa. (Kuva: UNFPA Flickr / CC BY-NC-ND 2.0)

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on päättänyt katkaista kaiken rahoituksen YK:n väestörahastolta UNFPAlta, joka tukee muun muassa perhesuunnittelupalveluita kehitysmaissa.

Rahoitus katkaistaan UNFPAN sekä mediatietojen mukaan siksi, että järjestö olisi ollut Kiinassa mukana pakkosteriloinneissa ja -aborteissa. Se on kiistänyt tiedon.

"Kaikki UNFPAn työ edistää yksilöiden ja parien ihmisoikeuksia tehdä päätöksensä ilman pakkoa tai syrjintää", se sanoo kannanotossaan.

Leikkaus on suuri isku UNFPAlle, sillä se saa rahoituksensa vapaaehtoisista lahjoituksista, ei suoraan YK:n budjetista, ja Yhdysvallat on yksi sen suurimmista tukijoista. Vuonna 2015 Yhdysvallat tuki sitä lähes 76 miljoonalla eurolla. Unfpan mukaan rahoilla on muun muassa pelastettu kymmeniä tuhansia äitejä kuolemalta ja vammoilta.

UNFPAn rahoitusleikkaus oli odotettu, sillä Trump ilmoitti heti valtakautensa alussa katkaisevansa rahoituksen kaikilta sellaisilta järjestöiltä, jotka ovat millään tavalla tekemisissä abortin kanssa. Yhdysvaltain hallinto on myös ilmoittanut rajuista kehitysyhteistyöleikkauksista sekä YK:n rahoitusleikkauksista.

Päätös herättääkin kysymyksiä siitä, miten syvälle YK:hon kohdistuvat rahoitusleikkaukset tulevat ulottumaan, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Euroopan maat, myös Suomi, ovatkin pyrkineet lisäämään seksuaaliterveyden rahoitusta Trumpin politiikan vuoksi. Yhteensä Yhdysvaltain seksuaaliterveystuki saattaa kuitenkin pudota jopa 600 miljoonaa dollaria vuodessa, joka on liian suuri summa muiden maiden paikattavaksi.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys genderkehitysyhteistyöpolitiikkaterveys Yhdysvallat

Lue myös

Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Tutkimus: Yhdysvaltain politiikka on lisännyt abortteja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa

Yhdysvaltain republikaanipresidentit ovat 1980-luvulta lähtien kieltäneet ulkomaanavun järjestöiltä, jotka edes mainitsevat abortin. Tuoreen, vuosia 1995–2014 käsittelevän tutkimuksen mukaan tulokset ovat olleet päinvastaiset kuin toivottiin. Trumpin aikana politiikka on kiristynyt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg kuulokkeet korvilla Euroopan parlamentin istunnossa

Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”

Thunberg kannustaa kaikkia osallistumaan ilmastolakkoon, joka järjestetään syyskuun 20. ja 27. päivänä.
Mielenosoittajan kyltti, jossa lukee Boycott Brazilian Coffee, Soy, Timber - Stop Amazon Burning

Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan

Paikallisilla yhteisöillä on tärkeä rooli laittomien hakkuiden estämisessä, mutta presidentti Jair Bolsonaron aikana heidän asemansa on heikentynyt, käy ilmi Human Rights Watchin raportista.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.

Tuoreimmat

Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan
Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa