Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Yhdysvallat katkaisee kaiken rahoituksen YK:n väestörahastolta

Yhdysvallat on ollut yksi YK:n väestörahaston suurimmista rahoittajista. Päätös herättää lisäpelkoja YK:n rahoitusleikkauksista.
UNFPA tukee lisääntymisterveyspalveluita muun muassa Ugandassa. (Kuva: UNFPA Flickr / CC BY-NC-ND 2.0)

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on päättänyt katkaista kaiken rahoituksen YK:n väestörahastolta UNFPAlta, joka tukee muun muassa perhesuunnittelupalveluita kehitysmaissa.

Rahoitus katkaistaan UNFPAN sekä mediatietojen mukaan siksi, että järjestö olisi ollut Kiinassa mukana pakkosteriloinneissa ja -aborteissa. Se on kiistänyt tiedon.

"Kaikki UNFPAn työ edistää yksilöiden ja parien ihmisoikeuksia tehdä päätöksensä ilman pakkoa tai syrjintää", se sanoo kannanotossaan.

Leikkaus on suuri isku UNFPAlle, sillä se saa rahoituksensa vapaaehtoisista lahjoituksista, ei suoraan YK:n budjetista, ja Yhdysvallat on yksi sen suurimmista tukijoista. Vuonna 2015 Yhdysvallat tuki sitä lähes 76 miljoonalla eurolla. Unfpan mukaan rahoilla on muun muassa pelastettu kymmeniä tuhansia äitejä kuolemalta ja vammoilta.

UNFPAn rahoitusleikkaus oli odotettu, sillä Trump ilmoitti heti valtakautensa alussa katkaisevansa rahoituksen kaikilta sellaisilta järjestöiltä, jotka ovat millään tavalla tekemisissä abortin kanssa. Yhdysvaltain hallinto on myös ilmoittanut rajuista kehitysyhteistyöleikkauksista sekä YK:n rahoitusleikkauksista.

Päätös herättääkin kysymyksiä siitä, miten syvälle YK:hon kohdistuvat rahoitusleikkaukset tulevat ulottumaan, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Euroopan maat, myös Suomi, ovatkin pyrkineet lisäämään seksuaaliterveyden rahoitusta Trumpin politiikan vuoksi. Yhteensä Yhdysvaltain seksuaaliterveystuki saattaa kuitenkin pudota jopa 600 miljoonaa dollaria vuodessa, joka on liian suuri summa muiden maiden paikattavaksi.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys genderkehitysyhteistyöpolitiikkaterveys Yhdysvallat

Lue myös

Vauva äitinsä olkapäällä

Raportti: Keskimääräinen syntyvyys on melkein puolittunut 50 vuodessa – Yllättävän moni nainen ei silti voi päättää omasta lisääntymisestään

Yhä useampi nainen käyttää ehkäisyä, mutta läheskään kaikki naiset eivät saa päättää siitä yksin. YK:n väestörahaston keräämien tietojen mukaan joissakin maissa alle joka kymmenes nainen voi päättää itse omaan seksuaaliterveyteensä liittyvistä asioista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Kamerunin lippu Kanadan lipun vieressä

Unicef: Konflikti estää yli 600 000 lapsen koulunkäynnin Kamerunissa – ”Monet lapset eivät ole astuneet luokkahuoneeseen kolmeen vuoteen”

Kieliryhmien väliset kiistat ovat johtaneet humanitaariseen kriisiin Kamerunissa, jossa toista miljoonaa ihmistä tarvitsee jonkinlaista apua.
Pinkkiä lakanaa ja lippuja pitelevät naiset marssivat kadulla

ILO hyväksyi historiallisen sopimuksen häirintää ja väkivaltaa vastaan työpaikoilla – Taustalla #MeToo-liike

Uusi sopimus määrittelee väkivallan ja ahdistelun työpaikoilla ihmisoikeusloukkauksiksi. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kiittää #MeToo-liikettä, jonka ansiosta naiset ovat uskaltautuneet puhumaan kokemuksistaan työpaikoilla.
Viikatemiehiksi pukeutuneet mielenosoittajat Stop Arming Saudis -kyltin kanssa

Iso-Britannia jäädytti uudet asevientiluvat Saudi-Arabiaan – Oikeuden mukaan hallituksen olisi pitänyt arvioida mahdolliset kansainvälisen oikeuden rikkomukset

Monet maat ovat viime vuosina lopettaneet asekaupat Jemeniä pommittavan Saudi-Arabian kanssa. Brittiläisen vetoomustuomioistuimen päätös saattaa olla tärkeä ennakkotapaus.

Luetuimmat

Rinteen hallitusohjelma lupaa lisärahaa kehitysyhteistyöhön – Keinot ja summat ovat vielä epäselviä
EU on lopettanut monien keskituloisten maiden kehitysavun – Köyhyystavoitteet uhkaavat vesittyä, varoittaa tutkija
Raportti: Suomi on maailman toiseksi tasa-arvoisin maa – Maan vauraus ei silti aina tarkoita naisten parempaa asemaa
Hallitusohjelman ihmisoikeuskirjaukset saavat järjestöiltä kiitosta – ”Tässä ajassa on todella tärkeää, ettei kumarrella populistisille johtajille vaan korostetaan oikeusvaltion merkitystä”
Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti
Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla
Ennuste: Suurin osa lihatuotteista korvataan vuoteen 2040 mennessä keinolihalla ja vegaanisilla korvikkeilla
Greenpeace: 50 miljoonaa hehtaaria metsää tuhoutuu kulutushyödykkeiden takia seuraavien kymmenen vuoden aikana
Tutkimus: Monet tunnetut vaatebrändit ovat luvanneet maksaa tekijöille elämiseen riittävää palkkaa, mutta lupaus toteutuu vain harvoin
Lapsimorsiamista puhutaan paljon, mutta entä sulhaset? – Uusi tutkimus aiheesta paljastaa, että miljoonia poikiakin on naitettu alaikäisinä