Yhä useampi afgaaninainen kertoo perheväkivallasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhä useampi afgaaninainen kertoo perheväkivallasta

Tänä vuonna raportoitujen tapausten määrä on kasvanut kolmanneksella edellisvuodesta, raportoi Afganistanin ihmisoikeuskomissio.

Naisiin kohdistuneiden väkivaltatapausten määrä on kasvanut tänä vuonna Afganistanissa 30 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, raportoi Afganistanin ihmisoikeuskomissio AIHRC. Silti lukema saattaa olla jäävuorenhuippu, sillä monet tapauksista jäävät raportoimatta.

AIHRC kerää kansallista tilastoa naisiin kohdistuvasta väkivallasta Afganistanissa. Vuodesta 2002 lähtien väkivaltatapauksia on raportoitu yhteensä 40 000 ja kehitys on ollut nousujohteista.

"Myös seksuaalinen väkivalta on lisääntynyt ja valitettavasti 90 prosenttia väkivallanteoista kohdistuu alaikäisiin tyttöihin", toteaa komission naisten oikeuksien ja tuen päällikko Parwin Rahimi.

Suurin osa väkivallantekijöistä on omasta perheestä. Fyysisen väkivallan lisäksi naisiin kohdistetaan myös paljon henkistä väkivaltaa. Tilanne on johtanut naisten lisääntyviin itsemurhiin ja pakolaisuuteen Afganistanissa.

YK pääsi vastikään yksimielisyyteen julistuksesta naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Väkivallan ehkäisemisen lisäksi valtiot sitoutuvat uhrien auttamiseen, syyllisten rankaisemiseen sekä naisten ihmisoikeuksien ja henkilökohtaisen vapauden edistämiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia