Ydinasevaltiot pienentävät arsenaaliaan, mutta "aidon edistyksen näkymät synkät" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ydinasevaltiot pienentävät arsenaaliaan, mutta "aidon edistyksen näkymät synkät"

Rauhantutkimuslaitos Siprin mukaan yksikään ydinasevaltioista ei aio luopua varannoistaan lähitulevaisuudessa.

Maailman ydinaseiden määrä on jälleen vähentynyt, mutta kehitys on ollut hidasta eikä yksikään yhdeksästä ydinasevaltiosta aio luopua arsenaalistaan lähitulevaisuudessa, sanoo Tukholman rauhantutkimusinstituutti Sipri.

"Vähenemisestä huolimatta aidon edistyksen näkymät ydinaseriisuntaa kohti ovat synkät. Kaikki ydinasevaltiot asettavat etusijalle ydinpelotteen kansallisen turvallisuusstrategiansa kulmakivenä", sanoo instituutin ydinasehankkeen johtaja Shannon Kile.

Siprin tuoreiden tilastojen mukaan ydinasevaltioilla oli tammikuun alussa yhteensä 15 395 ydinasetta, vajaat kolme prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Yli 93 prosenttia aseista on Yhdysvalloilla ja Venäjällä, loput Isolla-Britannialla, Ranskalla, Kiinalla, Intialla, Pakistanilla, Israelilla ja Pohjois-Korealla, jonka aseista ei tosin ole tarkkaa tietoa.

Esimerkiksi Yhdysvallat ja Venäjä ovat vuonna 2011 tulleessa uudessa Start-sopimuksessa sitoutuneet vähentämään ydinaseidensa määrää 30 prosenttia, mutta Siprin mukaan tahti on ollut hidas ja samaan aikaan kumpikin uudistaa aseistustaan.

Yhdysvallat aikoo käyttää vuosina 2015–2024 ydinaseidensa päivittämiseen 348 miljardia dollaria, eli noin 309 miljardia euroa.

"Obaman hallinnon esittämä kunnianhimoinen modernisointisuunnitelma on voimakkaassa ristiriidassa presidentin lupauksen kanssa vähentää ydinaseiden määrää ja niiden roolia", toteaa Siprin asiantuntija Hans Kristensen.

Pienemmistä ydinasevaltioista Kiina puolestaan näyttää peräti lisäävän aseitaan, instituutti arvioi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia