WHO:n pääjohtaja vetoaa rikkaisiin maihin, jotta koronarokotteita ei vielä annettaisi nuorille ja lapsille – Matalan tulotason maat saaneet vasta 0,36 prosenttia rokotteista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WHO:n pääjohtaja vetoaa rikkaisiin maihin, jotta koronarokotteita ei vielä annettaisi nuorille ja lapsille – Matalan tulotason maat saaneet vasta 0,36 prosenttia rokotteista

Yhdysvallat ja Kanada suunnittelevat jo nuorten rokottamista, vaikka köyhissä maissa edes terveydenhuollon työntekijät eivät ole vielä saaneet rokotteita. Rokotteita tarvitaan kaikille, jotta pandemiasta päästään eroon, vetoaa WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mies kuvattuna tv-näytöllä.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus vetoaa jälleen rokotteiden tasapuolisemman jakamisen puolesta. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo.

Rikkaiden maiden ei pitäisi vielä antaa koronarokotteita lapsille ja nuorille vaan lahjoittaa annoksensa rokotejakelumekanismi Covaxille, vetoaa Maailman terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Kourallisessa rikkaita maita, jotka ostivat suurimman osan rokotetuotannosta, rokotetaan nyt matalan riskin ryhmiä. Ymmärrän, miksi jotkut maat haluavat rokottaa lapset ja nuoret, mutta juuri nyt vaadin heitä harkitseman uudelleen ja lahjoittamaan sen sijaan rokotteita Covaxille”, Tedros sanoi viime perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Ainakin Yhdysvallat ja Kanada ovat jo antaneet luvan rokottaa myös osan teini-ikäisistä koronaa vastaan, ja myös Sveitsi on alkanut jakaa aikoja 16-vuotiaille. Samaan aikaan vasta 0,36 prosenttia matalan tulotason maiden väestöstä on saanut rokotteen. Korkean tulotason maissa vastaava osuus on noin 31 prosenttia.

Tedros muistutti varoittaneensa maailmaa ”moraalisesta katastrofista” jo tammikuussa ja sanoi maailman nyt todistavan sitä.

”Matalan tulotason ja alemman keskitulotason maissa rokotteet eivät ole riittäneet edes terveys- ja hoivatyöntekijöiden rokottamiseen, ja sairaalat hukkuvat potilaisiin, jotka tarvitsevat henkeä pelastavaa hoitoa välittömästi.”

Hän mainitsi erityisinä huolenaiheina Intian, Nepalin, Sri Lankan, Vietnamin, Kambodžan, Thaimaan ja Egyptin koronatilanteen.

Rokotteiden päätymistä pääosin rikkaille maille on pelätty koko pandemian ajan. Rokotejakelumekanismi Covaxin oli tarkoitus varmistaa, että rokotteita saavat myös maat, joilla ei ole varaa ostaa niitä, sekä maat, jotka eivät pysty neuvottelemaan kahdenvälisiä sopimuksia rokotevalmistajien kanssa.

Covaxin kautta on määrä jakaa noin kaksi miljardia rokoteannosta pääosin köyhille maille, jotta nämä saisivat rokotettua 20 prosenttia väestöstään. Covax on kuitenkin kärsinyt rahapulasta sekä siitä, että rikkaat maat ovat neuvotelleet rokotteita itselleen sen ohi. Lisäksi vakavassa koronakriisissä olevan, rokotteita Covaxille toimittavan Intian valmiudet välittää rokotteita ovat heikentyneet.

Ranska ja Ruotsi ovat kuitenkin hiljattain ilmoittaneet lahjoittavansa Covaxille annoksiaan.

Maailmassa on todettu yli 162 miljoonaa koronavirustartuntaa. Yli 3,3 miljoonaa ihmistä on kuollut, ja pandemian toisesta vuodesta saattaa tulla edellistä tappavampi, Tedros varoitti.

”Ainoa tapa ulos pandemiasta on kansanterveystoimenpiteiden ja rokotteiden yhdistelmä – ei vain jompikumpi”, hän sanoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia