Uutiset VGK-tuen kohtalo

VGK-tuen tulevaisuus edelleen hämärän peitossa

Järjestöt kritisoivat ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuen epävakaata asemaa. Ulkoministeriö lupaa pian päätöksiä, mutta resurssipulan vuoksi ensi vuoden hakukierrosta ei voida vielä avata.
(Kuva: Dennis Skley / cc 2.0)

Ulkoministeriö saattaa sittenkin jatkaa viestintä- ja globaalikasvatustuen hallinnointia itse. Tietoa tuen tulevaisuudesta saadaan piakkoin, kertoo ministeriön kehityspoliittisen osaston päällikkö Pekka Puustinen.

Ulkoministeriön järjestöille myöntämä viestintä- ja globaalikasvatustuki eli VGK-tuki oli tarkoitus siirtää suomalaisen kansalaisyhteiskunnan kattojärjestön Kepan hallinnoitavaksi viime vuonna.

Operaatio pysähtyi, kun Valtiontalouden tarkastusvirasto totesi sen laittomaksi. Ulkoministeriö on pohtinut ratkaisuksi lakimuutosta, mutta nyt vaihtoehtoja ollaan Puustisen mukaan harkitsemassa vielä kerran uudelleen.

"Pohdimme tällä hetkellä, onko lainsäädännön kautta tapahtuva VGK-tukien siirto kestävä ratkaisu. Toinen mahdollisuus on, että järjestämme resurssit ministeriössä ja hoidamme asian normaalitavalla. Asia pitäisi hoitaa nykyisen henkilöstökehyksen sisällä, sillä resursseja ei tule yhtään lisää", Puustinen kertoo.

Tuesta tullut epävakaampi

Ulkoministeriö jakaa vuosittain parin miljoonan euron edestä tukea kymmenien kansalaisjärjestöjen viestintä- ja globaalikasvatushankkeisiin. Suuren hakemusmäärän vuoksi käsittely vaatii ministeriöltä paljon henkilöstöresursseja, joita ei viime vuosina ole ollut riittävästi.

Esimerkiksi ensi vuoden hakukierrosta ei vielä ole avattu, koska riittäviä henkilöstöresursseja ei ole Puustisen mukaan vielä pystytty varmistamaan. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että resurssit löytyvät, hän sanoo.

Järjestöjä tilanne närästää. Monen mielestä tuki on viime vuosina muuttunut epävakaampaan suuntaan, kun tukea käsittelevät virkamiehet vaihtuvat vuosittain ja tukipäätökset tulevat, milloin sattuu.

"Pitkään tukea hoiti sama virkamies, ja prosessissa oli järjestöjen kannalta ennakoitavuutta. Nyt vaihtuvuus on ollut nopeaa, käsittelijät vaihtuvat tiheään tahtiin. Ulkoministeriössä ei ole vähään aikaan ollut henkilöä, joka olisi kiinnostunut tuen aidosta kehittämisestä", sanoo VGK-tukea nimettömästi kommentoiva suomalaisen kansalaisjärjestön toiminnanjohtaja.

Osa järjestöistä on allekirjoittanut Kepan kirjoittaman kirjeen, jonka toivotaan edistävän tuen hallinnoinnin johdonmukaisuutta ja ennakoitavuutta. Kirje jätettiin ministeriölle viime viikolla.

Puustisen mukaan tuen epävarmuuteen liittyvät ongelmat ovat hyvin ministeriön tiedossa, ja siksi pohdinta tuen hallinnoinnista on nyt meneillään.

Linjamuutosta ei tehty

Järjestöt ovat näreissään myös siitä, että vuoden 2012 tukien raportointi sekä tämän vuoden tukien haku osoittautui monelle aiempaa hankalammaksi. Useiden järjestöjen mukaan ulkoministeriö tulkitsee hakuohjeita nyt aiempaa tiukemmin. Pienistäkin rahasummista on pitänyt tehdä tarkkaa selkoa, ja hankkeilta on vaadittu tarkkoja selvityksiä vaikuttavuudesta, mikä on lisännyt järjestöjen hallinnollisen työn taakkaa.

Se on huomattu myös Kepassa, joka antaa järjestöille VGK-tukineuvontaa. Järjestökoordinaattori Minna Mannertin mukana viime kierroksella ulkoministeriöltä saatiin aiempaa enemmän tietoa ja vuoropuhelua oli enemmän. Toisaalta järjestöiltä on tullut aiheesta Kepalle hieman aiempaa enemmän kysymyksiä.

"Vaikuttaa siltä, että ministeriössä on oltu tiukempia kriteerien tulkinnan suhteen. Jotkut järjestöt, jotka ovat saaneet tukea useampana aiempana vuonna, ovat nyt jääneet rannalle", hän kuvailee.

Pekka Puustisen mukaan varsinaisia linjamuutoksia tai kriteerien tiukennuksia ei ole tehty.

"Meillä on oli viime kierroksella päteviä ihmisiä hoitamassa hakua sekä resursseja hoitaa tukikierrosta siten kuin pitäisikin. Ehkä aiemmin meillä on ollut vielä vähemmän ihmisiä hoitamassa hakua. Joku hakija saattaa katsoa, että nyt seuraamme hakuja tarkemmin kuin ennen", hän toteaa.

Hallitus on päättänyt kehysriihessään leikata kehitysyhteistyövaroja lähivuosina. Puustisen mukaan merkkejä siitä, että VGK-tukea leikattaisiin erityisen paljon, ei ole.

Maailma.net kuuluu VGK-tuen saajiin.

VGK-tuen kohtalo kehitysyhteistyökansalaisyhteiskunta Suomi KepaUlkoministeriö

Lue myös

Karttapallo pöydällä

Ulkoministeriö jatkaa järjestöjen viestintä- ja globaalikasvatustyön tukemista

Ulkoministeriö on toistaiseksi perunut suunnitelman siirtää viestintä- ja globaalikasvatustuki Opetushallituksen hallinnoitavaksi. Toteutuessaan uudistus olisi uhannut muun muassa maailma.netin toimintaa.
maailma.netin esitteitä ja näppäimistö

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
5 sentin kolikko

Kehityskysymyksistä viestiminen uhkaa vaikeutua – ulkoministeriö pohtii tukimuutosta

Ulkoministeriö aikoo jälleen muuttaa viestintä- ja globaalikasvatustukea, jolla muun muassa tiedotetaan suomalaisille kehitysmaita koskevista kysymyksistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Luetuimmat

Norsunluurannikon kaakaotilojen lapsiorjat haastoivat Nestlén, Marsin ja muut suklaajätit oikeuteen
Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa
Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch: Israel syyllistyy apartheidiin palestiinalaisia vastaan
Namibia myy norsujaan huutokaupalla – Kriitikoiden mukaan norsutilastoja liioitellaan
Kreikka pakottaa yhä laittomasti turvapaikanhakijoita takaisin Turkkiin – Väkivaltainen kohtelu voi täyttää jopa kidutuksen tunnusmerkit, sanovat ihmisoikeusasiantuntijat
Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh