Uutiset VGK-tuen kohtalo

VGK-tuen tulevaisuus edelleen hämärän peitossa

Järjestöt kritisoivat ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuen epävakaata asemaa. Ulkoministeriö lupaa pian päätöksiä, mutta resurssipulan vuoksi ensi vuoden hakukierrosta ei voida vielä avata.
(Kuva: Dennis Skley / cc 2.0)

Ulkoministeriö saattaa sittenkin jatkaa viestintä- ja globaalikasvatustuen hallinnointia itse. Tietoa tuen tulevaisuudesta saadaan piakkoin, kertoo ministeriön kehityspoliittisen osaston päällikkö Pekka Puustinen.

Ulkoministeriön järjestöille myöntämä viestintä- ja globaalikasvatustuki eli VGK-tuki oli tarkoitus siirtää suomalaisen kansalaisyhteiskunnan kattojärjestön Kepan hallinnoitavaksi viime vuonna.

Operaatio pysähtyi, kun Valtiontalouden tarkastusvirasto totesi sen laittomaksi. Ulkoministeriö on pohtinut ratkaisuksi lakimuutosta, mutta nyt vaihtoehtoja ollaan Puustisen mukaan harkitsemassa vielä kerran uudelleen.

"Pohdimme tällä hetkellä, onko lainsäädännön kautta tapahtuva VGK-tukien siirto kestävä ratkaisu. Toinen mahdollisuus on, että järjestämme resurssit ministeriössä ja hoidamme asian normaalitavalla. Asia pitäisi hoitaa nykyisen henkilöstökehyksen sisällä, sillä resursseja ei tule yhtään lisää", Puustinen kertoo.

Tuesta tullut epävakaampi

Ulkoministeriö jakaa vuosittain parin miljoonan euron edestä tukea kymmenien kansalaisjärjestöjen viestintä- ja globaalikasvatushankkeisiin. Suuren hakemusmäärän vuoksi käsittely vaatii ministeriöltä paljon henkilöstöresursseja, joita ei viime vuosina ole ollut riittävästi.

Esimerkiksi ensi vuoden hakukierrosta ei vielä ole avattu, koska riittäviä henkilöstöresursseja ei ole Puustisen mukaan vielä pystytty varmistamaan. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että resurssit löytyvät, hän sanoo.

Järjestöjä tilanne närästää. Monen mielestä tuki on viime vuosina muuttunut epävakaampaan suuntaan, kun tukea käsittelevät virkamiehet vaihtuvat vuosittain ja tukipäätökset tulevat, milloin sattuu.

"Pitkään tukea hoiti sama virkamies, ja prosessissa oli järjestöjen kannalta ennakoitavuutta. Nyt vaihtuvuus on ollut nopeaa, käsittelijät vaihtuvat tiheään tahtiin. Ulkoministeriössä ei ole vähään aikaan ollut henkilöä, joka olisi kiinnostunut tuen aidosta kehittämisestä", sanoo VGK-tukea nimettömästi kommentoiva suomalaisen kansalaisjärjestön toiminnanjohtaja.

Osa järjestöistä on allekirjoittanut Kepan kirjoittaman kirjeen, jonka toivotaan edistävän tuen hallinnoinnin johdonmukaisuutta ja ennakoitavuutta. Kirje jätettiin ministeriölle viime viikolla.

Puustisen mukaan tuen epävarmuuteen liittyvät ongelmat ovat hyvin ministeriön tiedossa, ja siksi pohdinta tuen hallinnoinnista on nyt meneillään.

Linjamuutosta ei tehty

Järjestöt ovat näreissään myös siitä, että vuoden 2012 tukien raportointi sekä tämän vuoden tukien haku osoittautui monelle aiempaa hankalammaksi. Useiden järjestöjen mukaan ulkoministeriö tulkitsee hakuohjeita nyt aiempaa tiukemmin. Pienistäkin rahasummista on pitänyt tehdä tarkkaa selkoa, ja hankkeilta on vaadittu tarkkoja selvityksiä vaikuttavuudesta, mikä on lisännyt järjestöjen hallinnollisen työn taakkaa.

Se on huomattu myös Kepassa, joka antaa järjestöille VGK-tukineuvontaa. Järjestökoordinaattori Minna Mannertin mukana viime kierroksella ulkoministeriöltä saatiin aiempaa enemmän tietoa ja vuoropuhelua oli enemmän. Toisaalta järjestöiltä on tullut aiheesta Kepalle hieman aiempaa enemmän kysymyksiä.

"Vaikuttaa siltä, että ministeriössä on oltu tiukempia kriteerien tulkinnan suhteen. Jotkut järjestöt, jotka ovat saaneet tukea useampana aiempana vuonna, ovat nyt jääneet rannalle", hän kuvailee.

Pekka Puustisen mukaan varsinaisia linjamuutoksia tai kriteerien tiukennuksia ei ole tehty.

"Meillä on oli viime kierroksella päteviä ihmisiä hoitamassa hakua sekä resursseja hoitaa tukikierrosta siten kuin pitäisikin. Ehkä aiemmin meillä on ollut vielä vähemmän ihmisiä hoitamassa hakua. Joku hakija saattaa katsoa, että nyt seuraamme hakuja tarkemmin kuin ennen", hän toteaa.

Hallitus on päättänyt kehysriihessään leikata kehitysyhteistyövaroja lähivuosina. Puustisen mukaan merkkejä siitä, että VGK-tukea leikattaisiin erityisen paljon, ei ole.

Maailma.net kuuluu VGK-tuen saajiin.

VGK-tuen kohtalo kehitysyhteistyökansalaisyhteiskunta Suomi KepaUlkoministeriö

Lue myös

Karttapallo pöydällä

Ulkoministeriö jatkaa järjestöjen viestintä- ja globaalikasvatustyön tukemista

Ulkoministeriö on toistaiseksi perunut suunnitelman siirtää viestintä- ja globaalikasvatustuki Opetushallituksen hallinnoitavaksi. Toteutuessaan uudistus olisi uhannut muun muassa maailma.netin toimintaa.
maailma.netin esitteitä ja näppäimistö

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
5 sentin kolikko

Kehityskysymyksistä viestiminen uhkaa vaikeutua – ulkoministeriö pohtii tukimuutosta

Ulkoministeriö aikoo jälleen muuttaa viestintä- ja globaalikasvatustukea, jolla muun muassa tiedotetaan suomalaisille kehitysmaita koskevista kysymyksistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.