Uutiset Hlbti-oikeudet Suomessa

Vertailu: Suomi kohentanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia

Suomi on Euroopan 13:nneksi paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille mutta edelleen huonoin Pohjoismaista.
(Kuva: Purple Sherbet Photography / cc 2.0)

Suomi on tuoreen vertailun mukaan Euroopan 13:nneksi paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Vaikka sijoitus on parantunut vuodessa neljä sijaa, tilanne on Suomessa edelleen Pohjoismaista kehnoin, käy ilmi Euroopan hlbti-ihmisiä puolustavan ILGA-Europe-järjestön tuoreesta vertailusta (pdf).

Vuosittain ilmestyvässä vertailussa tarkastellaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia esimerkiksi tasa-arvon ja syrjimättömyyden sekä  perheoikeuksien toteutumisen näkökulmasta. Sen mukaan Suomi on toteuttanut 62 prosenttia ILGA:n edellyttämistä toimista – vielä vuosi sitten osuus oli 45 prosenttia.

Parannuksia ovat esimerkiksi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain sekä ulkomaalaislain uudistus. Toisaalta translain ongelmat, hlbti-toimintaohjelman puuttuminen ja vanhemmuuden vahvistamisen hankaluudet laskevat Suomen sijoitusta, sanoo suomalaisia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä puolustava Seta ry tiedotteessaan. Järjestön mukaan asiat pitäisikin ottaa uuden hallituksen agendalle.

Yhteensä indeksissä on mukaan 49 Euroopan maata. Heikoimmin menee Itä-Euroopassa, parhaiten pohjoisessa ja lännessä. Parhaita maita ovat Iso-Britannia, Belgia ja Malta, joka nousi lainsäädäntönsä uudistamisen takia kahdeksan sijaa ylöspäin. Heikoimmin menee Azerbaidžanissa, Venäjällä ja Armeniassa. Ne ovat toteuttaneet alle kymmenen prosenttia toimista, joita ILGA edellyttää.

ILGA pitää viime vuoden edistysaskeleina muun muassa Tanskan ja Alankomaiden päätöstä helpottaa sukupuolen tunnustamisprosessia. Myös Suomen päätöstä hyväksyä tasa-arvoinen avioliittolaki kiitellään. Toisaalta Euroopan maat keskimäärin toteuttavat vain 42 prosenttia suositelluista toimenpiteistä, järjestö muistuttaa.

Hlbti-oikeudet Suomessa ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikka EurooppaSuomi Seta ry

Lue myös

Kyniä sateenkaaren väreissä

Sukupuolen vahvistamisen ei pitäisi vaatia ihmeitä

Alaikäinen ei Suomessa voi vaihtaa henkilötunnustaan oman sukupuolen mukaiseksi. Se kuitenkin auttaisi lasta elämään oman minäkuvansa mukaista elämää ja antaisi aikaa varmistua siitä, mitä hän itse haluaa, kirjoittaa Aiko Lohtander.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – ”HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys”

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.