Uutiset Hlbti-oikeudet Suomessa

Vertailu: Suomi kohentanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia

Suomi on Euroopan 13:nneksi paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille mutta edelleen huonoin Pohjoismaista.
(Kuva: Purple Sherbet Photography / cc 2.0)

Suomi on tuoreen vertailun mukaan Euroopan 13:nneksi paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Vaikka sijoitus on parantunut vuodessa neljä sijaa, tilanne on Suomessa edelleen Pohjoismaista kehnoin, käy ilmi Euroopan hlbti-ihmisiä puolustavan ILGA-Europe-järjestön tuoreesta vertailusta (pdf).

Vuosittain ilmestyvässä vertailussa tarkastellaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia esimerkiksi tasa-arvon ja syrjimättömyyden sekä  perheoikeuksien toteutumisen näkökulmasta. Sen mukaan Suomi on toteuttanut 62 prosenttia ILGA:n edellyttämistä toimista – vielä vuosi sitten osuus oli 45 prosenttia.

Parannuksia ovat esimerkiksi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain sekä ulkomaalaislain uudistus. Toisaalta translain ongelmat, hlbti-toimintaohjelman puuttuminen ja vanhemmuuden vahvistamisen hankaluudet laskevat Suomen sijoitusta, sanoo suomalaisia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä puolustava Seta ry tiedotteessaan. Järjestön mukaan asiat pitäisikin ottaa uuden hallituksen agendalle.

Yhteensä indeksissä on mukaan 49 Euroopan maata. Heikoimmin menee Itä-Euroopassa, parhaiten pohjoisessa ja lännessä. Parhaita maita ovat Iso-Britannia, Belgia ja Malta, joka nousi lainsäädäntönsä uudistamisen takia kahdeksan sijaa ylöspäin. Heikoimmin menee Azerbaidžanissa, Venäjällä ja Armeniassa. Ne ovat toteuttaneet alle kymmenen prosenttia toimista, joita ILGA edellyttää.

ILGA pitää viime vuoden edistysaskeleina muun muassa Tanskan ja Alankomaiden päätöstä helpottaa sukupuolen tunnustamisprosessia. Myös Suomen päätöstä hyväksyä tasa-arvoinen avioliittolaki kiitellään. Toisaalta Euroopan maat keskimäärin toteuttavat vain 42 prosenttia suositelluista toimenpiteistä, järjestö muistuttaa.

Hlbti-oikeudet Suomessa ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikka EurooppaSuomi Seta ry

Lue myös

Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – ”HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys”

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Sateenkaarilippu

Sateenkaari-ihmisille tehdään kysely eheyttämistoiminnasta

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eheyttämispyrkimyksistä on keskusteltu vilkkaasti Pori Jazzin toimitusjohtajan homokommenttien ja potkujen jälkeen. Aiheesta ei kuitenkaan tiedetä tarpeeksi, sanoo kyselyn teettävä sateenkaarijärjestö.
Gay pride -kulkueen osallistujia

Suomi on Euroopan 5. paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa

Suomen sijoitus on noussut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestön ILGA:n vertailussa, mutta muualla Euroopassa edistys on hidastunut, järjestö varoittaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Puita kuvattuna alhaalta päin

Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita

Sungai Nibungin kalastajat hakkasivat mangrovemetsiä aiemmin polttopuuksi, mutta toiminta muuttui, kun heille annettiin lupa hyödyntää metsiä, kunhan he eivät kaada sitä. ”Tuloni olivat ennen epävarmat, mutta nyt pystyin lähettämään toisen lapseni opiskelemaan yliopistoon ja nuorimmaiseni yläkouluun”, kertoo kalastaja Muhammad Tahir.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.