Venäjän homopropagandalaki otti taas harppauksen eteenpäin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venäjän homopropagandalaki otti taas harppauksen eteenpäin

Hallitus yrittää vedota ääriryhmiin, syyttävät kriitikot.

Venäjällä parlamentti hyväksyi tiistaina kiistellyn lain seksuaalivähemmistöjä käsittelevän tiedon jakamisesta. Toteutuessaan Venäjällä voi saada tuhansien eurojen sakot "homopropagandan" levittämisestä alaikäisille. Duuma tiukensi samassa istunnossa jumalanpilkkalakia.

"Muutamassa tunnissa duuma onnistui hyväksymään kaksi lakia, jotka todistavat ilmaisunvapauden kutistuvan Venäjällä. Ne edustavat valitettavaa yritystä lisätä hallituksen suosiota vetoamalla taantumuksellisimpiin elementteihin – perusoikeuksien ja identiteetin ilmaisun kustannuksella", kritisoi Amnestyn Euroopan ja Keski-Aasian ohjelmajohtaja John Dalhuisen.

Lain mukaan kiellettyä on nyt rinnastaa hetero- ja homosuhteet sekä levittää homojen oikeuksia puolustavaa materiaalia alaikäisille. Amnestyn mukaan laki vaatii vielä ylähuoneen käsittelyn sekä presidentti Vladimir Putinin allekirjoituksen.

Amnestyn mukaan yksilö voi saada "ei-perinteisten suhteiden" mainostamisesta noin 115 euron sakot, viranomainen 1 150 euron. Järjestöille sakot voivat olla 23 000 euroa, ja lisäksi ne voidaan sulkea 90 päiväksi.

Duuman edessä järjestettiin mielenosoitus lakia vastaan. LGBT Network -järjestön mukaan poliisi pidätti 25 mielenosoittajaa. Järjestön johtajan Igor Kochetkov kuitenkin sanoo, ettei järjestö aio lopettaa toimintansa.

"Hallitus käyttää homofobiaa ja ksenofobiaa oikeuttaakseen politiikkansa kansalaisyhteiskuntaa kohtaan. He tekevät meistä vihollisia – eivät vain HLBT-yhteisöstä, mutta mistä tahansa ryhmästä, joka ei ole samaa mieltä heidän politiikkansa kanssa", hän sanoi brittilehti Guardianille.

Samalla duuma hyväksyi myös tiukemman jumalanpilkkalain. Sen mukaan uskonnollisten tunteiden loukkauksesta voi saada jopa 11 600 euron sakot ja kolmen vuoden vankeustuomion.

Venäjällä on viimeisen vuoden aikana otettu käyttöön useita kansalaisyhteiskunnan toimintaa rajoittavia lakeja, muun muassa paikallisia homopropagandalakeja. Suomessa toukokuussa vieraillut Coming Out -järjestön koordinaattori Sasha Semenova kertoi maailma.netille, että järjestön toiminta Pietarissa on jo vaikeutunut.

Human Rights Watch kertoo, että LGBT Networkin mukaan fyysiset ja verbaaliset hyökkäykset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun lakia alettiin tammikuussa suunnitella.

Toukokuussa Venäjällä kerrottiin kolmesta homofobisesta murhasta.

Kommentit

Lähettänyt Anonymous (ei varmistettu) 12.6.2013 - 23:25

Tuollain pitäisi Suomessakin säätää!

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia