Välimeren ylittäminen on vaarallisempaa kuin koskaan – YK:n pakolaisjärjestön mukaan yksi 18:sta kuolee tai katoaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Välimeren ylittäminen on vaarallisempaa kuin koskaan – YK:n pakolaisjärjestön mukaan yksi 18:sta kuolee tai katoaa

Tänä vuonna keskisellä Välimerellä on ollut kymmenen tapausta, joissa vähintään 50 pakolaista on hukkunut tai kadonnut.

Refugees Welcome -kyltti Madridin kaupungintalolla, Espanjan lippu

Espanjaan on saapunut tänä 27 600 siirtolaista. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Beth / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Yli 1 600 ihmistä on kuollut tai kadonnut yrittäessään päästä Eurooppaan tänä vuonna, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tuoreessa raportissaan.

Raportti käsittelee tammi- ja heinäkuun välistä aikaa. Vaikka Eurooppaan saapuvien ihmisten kokonaismäärä on vähentynyt, kuolemien määrä on kasvanut, raportissa kerrotaan. Keskisen Välimeren reitillä keskimäärin yksi 18:sta ihmisestä on kuollut tai kadonnut tänä vuonna; viime vuonna osuus oli yksi 42:sta.

Niin sanotulla keskisen Välimeren reitillä Pohjois-Afrikasta Italiaan ja Kreikkaa on tänä vuonna ollut kymmenen sellaista tapausta, joissa on kuollut 50 ihmistä tai enemmän, raportissa kerrotaan. Suurin osa lähtijöistä on ollut kotoisin Libyasta.

Pohjois-Afrikan ja Espanjan välisellä reitillä puolestaan on kuollut yli 300 ihmistä. Vuonna 2017 kokonaismäärä oli 200.

Espanjaan, Kreikkaan ja Italiaan on saapunut tänä vuonna yhteensä 72 100 ihmistä, eli 40 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan. Italiaan saapuvien määrä on pudonnut yli 80 prosenttia, Espanjaan ja Kreikkaan saapuvien määrä puolestaan kasvanut.

”Tämä raportti todistaa jälleen kerran, että Välimeri on yksi maailman tappavimmista merenylityspaikoista. Euroopan rannoille saapuvien ihmisten määrä vähenee, joten tämä ei ole enää testi siitä, selviääkö Eurooppa määristä vaan siitä, kokoaako Eurooppa ihmiskunnan pelastaakseen ihmishenkiä”, sanoo UNHCR:n Euroopan toimiston johtaja Pascale Moreau tiedotteessa.

Tulijoita on eniten Syyriasta, Irakista ja Tunisiasta. UNHCR vaatii, että Eurooppa lisäisi laillisia ja turvallisia reittejä päästä Eurooppaan esimerkiksi tarjoamalla enemmän uudelleensijoituspaikkoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia