Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Välimeren ylittäminen on vaarallisempaa kuin koskaan – YK:n pakolaisjärjestön mukaan yksi 18:sta kuolee tai katoaa

Tänä vuonna keskisellä Välimerellä on ollut kymmenen tapausta, joissa vähintään 50 pakolaista on hukkunut tai kadonnut.
Refugees Welcome -kyltti Madridin kaupungintalolla, Espanjan lippu
Espanjaan on saapunut tänä 27 600 siirtolaista. Kuva vuodelta 2016. (Kuva: Beth / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Yli 1 600 ihmistä on kuollut tai kadonnut yrittäessään päästä Eurooppaan tänä vuonna, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tuoreessa raportissaan.

Raportti käsittelee tammi- ja heinäkuun välistä aikaa. Vaikka Eurooppaan saapuvien ihmisten kokonaismäärä on vähentynyt, kuolemien määrä on kasvanut, raportissa kerrotaan. Keskisen Välimeren reitillä keskimäärin yksi 18:sta ihmisestä on kuollut tai kadonnut tänä vuonna; viime vuonna osuus oli yksi 42:sta.

Niin sanotulla keskisen Välimeren reitillä Pohjois-Afrikasta Italiaan ja Kreikkaa on tänä vuonna ollut kymmenen sellaista tapausta, joissa on kuollut 50 ihmistä tai enemmän, raportissa kerrotaan. Suurin osa lähtijöistä on ollut kotoisin Libyasta.

Pohjois-Afrikan ja Espanjan välisellä reitillä puolestaan on kuollut yli 300 ihmistä. Vuonna 2017 kokonaismäärä oli 200.

Espanjaan, Kreikkaan ja Italiaan on saapunut tänä vuonna yhteensä 72 100 ihmistä, eli 40 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan. Italiaan saapuvien määrä on pudonnut yli 80 prosenttia, Espanjaan ja Kreikkaan saapuvien määrä puolestaan kasvanut.

”Tämä raportti todistaa jälleen kerran, että Välimeri on yksi maailman tappavimmista merenylityspaikoista. Euroopan rannoille saapuvien ihmisten määrä vähenee, joten tämä ei ole enää testi siitä, selviääkö Eurooppa määristä vaan siitä, kokoaako Eurooppa ihmiskunnan pelastaakseen ihmishenkiä”, sanoo UNHCR:n Euroopan toimiston johtaja Pascale Moreau tiedotteessa.

Tulijoita on eniten Syyriasta, Irakista ja Tunisiasta. UNHCR vaatii, että Eurooppa lisäisi laillisia ja turvallisia reittejä päästä Eurooppaan esimerkiksi tarjoamalla enemmän uudelleensijoituspaikkoja.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuus Eurooppa

Lue myös

Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Kreikan saarille saapui syyskuussa eniten turvapaikanhakijoita kolmeen vuoteen – YK:n pakolaisjärjestö vetoaa etenkin yksin tulleiden lasten auttamiseksi

Kreikan saarilla on nyt 30 000 turvapaikanhakijaa ja vastaanottokeskuksissa on moninkertaisesti enemmän ihmisiä kuin niihin mahtuisi. YK:n pakolaisjärjestö vaatii tuhansien siirtämistä mantereelle jatkamaan turvapaikkaprosessiaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.
Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.