Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Välimeren ylittäminen on vaarallisempaa kuin koskaan – YK:n pakolaisjärjestön mukaan yksi 18:sta kuolee tai katoaa

Tänä vuonna keskisellä Välimerellä on ollut kymmenen tapausta, joissa vähintään 50 pakolaista on hukkunut tai kadonnut.
Refugees Welcome -kyltti Madridin kaupungintalolla, Espanjan lippu
Espanjaan on saapunut tänä 27 600 siirtolaista. Kuva vuodelta 2016. (Kuva: Beth / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Yli 1 600 ihmistä on kuollut tai kadonnut yrittäessään päästä Eurooppaan tänä vuonna, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tuoreessa raportissaan.

Raportti käsittelee tammi- ja heinäkuun välistä aikaa. Vaikka Eurooppaan saapuvien ihmisten kokonaismäärä on vähentynyt, kuolemien määrä on kasvanut, raportissa kerrotaan. Keskisen Välimeren reitillä keskimäärin yksi 18:sta ihmisestä on kuollut tai kadonnut tänä vuonna; viime vuonna osuus oli yksi 42:sta.

Niin sanotulla keskisen Välimeren reitillä Pohjois-Afrikasta Italiaan ja Kreikkaa on tänä vuonna ollut kymmenen sellaista tapausta, joissa on kuollut 50 ihmistä tai enemmän, raportissa kerrotaan. Suurin osa lähtijöistä on ollut kotoisin Libyasta.

Pohjois-Afrikan ja Espanjan välisellä reitillä puolestaan on kuollut yli 300 ihmistä. Vuonna 2017 kokonaismäärä oli 200.

Espanjaan, Kreikkaan ja Italiaan on saapunut tänä vuonna yhteensä 72 100 ihmistä, eli 40 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan. Italiaan saapuvien määrä on pudonnut yli 80 prosenttia, Espanjaan ja Kreikkaan saapuvien määrä puolestaan kasvanut.

”Tämä raportti todistaa jälleen kerran, että Välimeri on yksi maailman tappavimmista merenylityspaikoista. Euroopan rannoille saapuvien ihmisten määrä vähenee, joten tämä ei ole enää testi siitä, selviääkö Eurooppa määristä vaan siitä, kokoaako Eurooppa ihmiskunnan pelastaakseen ihmishenkiä”, sanoo UNHCR:n Euroopan toimiston johtaja Pascale Moreau tiedotteessa.

Tulijoita on eniten Syyriasta, Irakista ja Tunisiasta. UNHCR vaatii, että Eurooppa lisäisi laillisia ja turvallisia reittejä päästä Eurooppaan esimerkiksi tarjoamalla enemmän uudelleensijoituspaikkoja.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuus Eurooppa

Lue myös

Valkoisesta pressusta rakennettu hökkeli, jossa teksti I need to go to UK

Amnesty: Ranskan poliisi on käyttänyt väkivaltaa siirtolaisia ja näiden auttajia vastaan

Ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan poliisi on tiukentanut keinojaan estääkseen vapaaehtoisia auttamasta siirtolaisia pahamaineisella Calais’n alueella sekä Grand-Synthessä. Myöskään siirtolaiset eivät välty väkivallalta: afganistanilaismies kertoi poliisin virtsanneen hänen telttansa päälle.
EU-lippuja Euroopan komission rakennuksen edessä

EU vetää aluksensa Välimeren siirtolaisoperaatiosta – ”Vastuuton ja holtiton päätös”

EU-maat ovat sopineet jatkavansa siirtolaisten salakuljetuksen vastaista operaatio Sophiaa, mutta jatkossa Välimerellä ei enää partioi laivoja, jotka voisivat pelastaa siirtolaisia. Järjestöt syyttävät unionia ihmisten hylkäämisestä merelle, sillä myöskään kansalaisjärjestöjen laivoja ei enää partioi Välimerellä.
Refugees welcome -kyltti rakennuksen seinässä

Uusi tutkimus: Suomen politiikka heikentänyt pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden asemaa, kotoutumiseen kiinnitetty liian vähän huomiota

Siirtolaisuusinstituutin julkaiseman kokoomateoksen mukaan nykyinen turvapaikkapolitiikka vaikeuttaa turvapaikanhakijoiden elämää monin tavoin. Tutkijatohtori Eveliina Lyytinen peräänkuuluttaa enemmän laillisia väyliä tulla hakemaan turvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.