Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Välimeren tragedia – "EU:n pitäisi hävetä"

Yli 300 siirtolaisen kuolema Välimerellä osoittaa, että alueelle tarvitaan parempi pelastusoperaatio, sanovat järjestöt.
(Kuva: rabiem22 / Flickr.com / cc 2.0)

Yli 300 siirtolaisen kuolema tällä viikolla on herättänyt rajua kritiikkiä EU:ta kohtaan sekä vaatimuksia unionin Välimeren-operaation vahvistamisesta.

Saharan eteläpuolisesta Afrikasta kotoisin olevien siirtolaisten epäillään kuolleen hypotermiaan tai hukkuneen pyrkiessään Libyasta Välimeren yli Italiaan. Alun perin kuolleiden määräksi arvioitiin 29, mutta kun selvisi, että siirtolaiset liikkuivat neljällä veneellä, arvio nousi.

Yksi veneistä on edelleen kadoksissa. Kahdesta selvisi hengissä vain yhdeksän ihmistä, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

"Tiedämme, millaista kohtaloa kohti menemme ja ymmärrämme kuoleman todennäköisyyden. Mutta se on uhraus, jonka teemme tietoiseksi saadaksemme tulevaisuuden", yksi selvinneistä kertoi Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n edustajille.

IOM:n johtajan William Lacy Swingin mukaan kyseessä on hänen 50-vuotisen työhistoriansa pahin tragedia.

Välimerellä on hukkunut tänä vuonna jo noin 350 siirtolaista – viime vuonna samana ajankohtana määrä oli 12. Taustalla on Italian pelastus- ja etsintäoperaatio Mare Nostrumin loppuminen viime vuonna. Vastuun Välimerellä otti EU:n Triton-rajavalvontaoperaatio, jolla ei ole yhtä paljon laivoja eikä samanlaista mandaattia.

Muutoksen vaikutuksia on pelätty jo aiemmin, ja nyt järjestöt vaativat operaation vahvistamista. EU-maiden pitäisi hävetä ja ottaa päänsä pois hiekasta, suomii ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

"Tragedia näyttää toteen pahimmat pelkomme Mare Nostrumin loppumisesta ja paljastaa ennustettavissa olleet seuraukset EU:n epäonnistumisesta korvata sitä", sanoo järjestön Euroopan ja Keski-Aasian ohjelmajohtaja John Dalhuisen.

Myös Lääkärit ilman rajoja vaatii EU:ta arvioimaan uudelleen politiikkansa.

"Libyan, Syyrian ja Irakin epävakaus pahenee, ja siirtolaisten, turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten määrä vain kasvaa, kun useampi ihminen pakenee sotaa", sanoo järjestön Italian koordinaattori Manu Moncada.

Mare Nostrum perustettiin lokakuussa 2013 yli 360 siirtolaisen hukkumisen jälkeen. Lopettaminen johtui sen kalleudesta sekä kritiikistä, jonka mukaan se houkuttelisi lisää siirtolaisia. Amnesty muistuttaa, että tammikuussa, operaation loppumisen jälkeen, tulijoiden määrä nousi 60 prosenttia.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuusEU Italia Amnesty InternationalInternational Organization for Migration

Kommentit

Lähettänyt Eräs Isä (ei varmistettu) 14.2.2015 - 19:28

Koska heikkokuntoisella veneellä Välimeren ylittäminen on niin vaarallista, koulutettujen ja kielitaitoisten siirtolaisten kannattaisi käyttää lähes samanhintaisia, mutta turvallisempia kaupallisia kulkuvälineitä. Näiden hinta ei paljon poikkea ihmissalakuljettajien matkanhinnoista ja kulku on mukavampaa ja turvallisempaa.

Eurooppalaisten syytteleminen tulisi rajoittaa niihin henkilöihin jotka järjestävät näin arvelluttavia turistimatkoja. Esimerkiksi minua on aivan turha syytellä mistään asiaan liittyvästä, koska en ole millään tavalla osallinen näihin matkajärjestelyihin.

Lue myös

Pelastusliivejä pelastusveneessä

Avustusjärjestöt ja UNHCR pyytävät Eurooppaa ottamaan vastaan yli 500 Välimerellä ajelehtivaa siirtolaista – Mukana kidutuksen uhreja ja yksin saapuneita lapsia

Malta ja Italia eivät ole antaneet rantautumislupaa kahdelle avustusjärjestöjen pelastusaluksille, joilla on yli 500 Libyasta Eurooppaan pyrkivää siirtolaista. Lääkärit ilman rajoja -järjestön aluksella olevista valtaosa on kertonut väkivallasta.
Italian lippu valkoisen rakennuksen edessä

Italia langettaa nyt jopa miljoonan euron sakot Välimeren pelastusaluksille – YK:n pakolaisjärjestö huolissaan päätöksestä

Italia on jälleen kiristänyt lainsäädäntöään, joka koskee Välimerellä partioivia pelastusaluksia. Päätös tehtiin, vaikka Italiaan saapuvien siirtolaisten määrä on tänä vuonna vähentynyt tuntuvasti.
Valkoisesta pressusta rakennettu hökkeli, jossa teksti I need to go to UK

Amnesty: Ranskan poliisi on käyttänyt väkivaltaa siirtolaisia ja näiden auttajia vastaan

Ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan poliisi on tiukentanut keinojaan estääkseen vapaaehtoisia auttamasta siirtolaisia pahamaineisella Calais’n alueella sekä Grand-Synthessä. Myöskään siirtolaiset eivät välty väkivallalta: afganistanilaismies kertoi poliisin virtsanneen hänen telttansa päälle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa