Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Välimeren tragedia – "EU:n pitäisi hävetä"

Yli 300 siirtolaisen kuolema Välimerellä osoittaa, että alueelle tarvitaan parempi pelastusoperaatio, sanovat järjestöt.
(Kuva: rabiem22 / Flickr.com / cc 2.0)

Yli 300 siirtolaisen kuolema tällä viikolla on herättänyt rajua kritiikkiä EU:ta kohtaan sekä vaatimuksia unionin Välimeren-operaation vahvistamisesta.

Saharan eteläpuolisesta Afrikasta kotoisin olevien siirtolaisten epäillään kuolleen hypotermiaan tai hukkuneen pyrkiessään Libyasta Välimeren yli Italiaan. Alun perin kuolleiden määräksi arvioitiin 29, mutta kun selvisi, että siirtolaiset liikkuivat neljällä veneellä, arvio nousi.

Yksi veneistä on edelleen kadoksissa. Kahdesta selvisi hengissä vain yhdeksän ihmistä, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

"Tiedämme, millaista kohtaloa kohti menemme ja ymmärrämme kuoleman todennäköisyyden. Mutta se on uhraus, jonka teemme tietoiseksi saadaksemme tulevaisuuden", yksi selvinneistä kertoi Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n edustajille.

IOM:n johtajan William Lacy Swingin mukaan kyseessä on hänen 50-vuotisen työhistoriansa pahin tragedia.

Välimerellä on hukkunut tänä vuonna jo noin 350 siirtolaista – viime vuonna samana ajankohtana määrä oli 12. Taustalla on Italian pelastus- ja etsintäoperaatio Mare Nostrumin loppuminen viime vuonna. Vastuun Välimerellä otti EU:n Triton-rajavalvontaoperaatio, jolla ei ole yhtä paljon laivoja eikä samanlaista mandaattia.

Muutoksen vaikutuksia on pelätty jo aiemmin, ja nyt järjestöt vaativat operaation vahvistamista. EU-maiden pitäisi hävetä ja ottaa päänsä pois hiekasta, suomii ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

"Tragedia näyttää toteen pahimmat pelkomme Mare Nostrumin loppumisesta ja paljastaa ennustettavissa olleet seuraukset EU:n epäonnistumisesta korvata sitä", sanoo järjestön Euroopan ja Keski-Aasian ohjelmajohtaja John Dalhuisen.

Myös Lääkärit ilman rajoja vaatii EU:ta arvioimaan uudelleen politiikkansa.

"Libyan, Syyrian ja Irakin epävakaus pahenee, ja siirtolaisten, turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten määrä vain kasvaa, kun useampi ihminen pakenee sotaa", sanoo järjestön Italian koordinaattori Manu Moncada.

Mare Nostrum perustettiin lokakuussa 2013 yli 360 siirtolaisen hukkumisen jälkeen. Lopettaminen johtui sen kalleudesta sekä kritiikistä, jonka mukaan se houkuttelisi lisää siirtolaisia. Amnesty muistuttaa, että tammikuussa, operaation loppumisen jälkeen, tulijoiden määrä nousi 60 prosenttia.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuusEU Italia Amnesty InternationalInternational Organization for Migration

Kommentit

Lähettänyt Eräs Isä (ei varmistettu) 14.2.2015 - 19:28

Koska heikkokuntoisella veneellä Välimeren ylittäminen on niin vaarallista, koulutettujen ja kielitaitoisten siirtolaisten kannattaisi käyttää lähes samanhintaisia, mutta turvallisempia kaupallisia kulkuvälineitä. Näiden hinta ei paljon poikkea ihmissalakuljettajien matkanhinnoista ja kulku on mukavampaa ja turvallisempaa.

Eurooppalaisten syytteleminen tulisi rajoittaa niihin henkilöihin jotka järjestävät näin arvelluttavia turistimatkoja. Esimerkiksi minua on aivan turha syytellä mistään asiaan liittyvästä, koska en ole millään tavalla osallinen näihin matkajärjestelyihin.

Lue myös

Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”
Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen mukaansa armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.

Tuoreimmat

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään
Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria
Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas
Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä