Välimeren tragedia – "EU:n pitäisi hävetä" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Välimeren tragedia – "EU:n pitäisi hävetä"

Yli 300 siirtolaisen kuolema Välimerellä osoittaa, että alueelle tarvitaan parempi pelastusoperaatio, sanovat järjestöt.

Yli 300 siirtolaisen kuolema tällä viikolla on herättänyt rajua kritiikkiä EU:ta kohtaan sekä vaatimuksia unionin Välimeren-operaation vahvistamisesta.

Saharan eteläpuolisesta Afrikasta kotoisin olevien siirtolaisten epäillään kuolleen hypotermiaan tai hukkuneen pyrkiessään Libyasta Välimeren yli Italiaan. Alun perin kuolleiden määräksi arvioitiin 29, mutta kun selvisi, että siirtolaiset liikkuivat neljällä veneellä, arvio nousi.

Yksi veneistä on edelleen kadoksissa. Kahdesta selvisi hengissä vain yhdeksän ihmistä, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

"Tiedämme, millaista kohtaloa kohti menemme ja ymmärrämme kuoleman todennäköisyyden. Mutta se on uhraus, jonka teemme tietoiseksi saadaksemme tulevaisuuden", yksi selvinneistä kertoi Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n edustajille.

IOM:n johtajan William Lacy Swingin mukaan kyseessä on hänen 50-vuotisen työhistoriansa pahin tragedia.

Välimerellä on hukkunut tänä vuonna jo noin 350 siirtolaista – viime vuonna samana ajankohtana määrä oli 12. Taustalla on Italian pelastus- ja etsintäoperaatio Mare Nostrumin loppuminen viime vuonna. Vastuun Välimerellä otti EU:n Triton-rajavalvontaoperaatio, jolla ei ole yhtä paljon laivoja eikä samanlaista mandaattia.

Muutoksen vaikutuksia on pelätty jo aiemmin, ja nyt järjestöt vaativat operaation vahvistamista. EU-maiden pitäisi hävetä ja ottaa päänsä pois hiekasta, suomii ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

"Tragedia näyttää toteen pahimmat pelkomme Mare Nostrumin loppumisesta ja paljastaa ennustettavissa olleet seuraukset EU:n epäonnistumisesta korvata sitä", sanoo järjestön Euroopan ja Keski-Aasian ohjelmajohtaja John Dalhuisen.

Myös Lääkärit ilman rajoja vaatii EU:ta arvioimaan uudelleen politiikkansa.

"Libyan, Syyrian ja Irakin epävakaus pahenee, ja siirtolaisten, turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten määrä vain kasvaa, kun useampi ihminen pakenee sotaa", sanoo järjestön Italian koordinaattori Manu Moncada.

Mare Nostrum perustettiin lokakuussa 2013 yli 360 siirtolaisen hukkumisen jälkeen. Lopettaminen johtui sen kalleudesta sekä kritiikistä, jonka mukaan se houkuttelisi lisää siirtolaisia. Amnesty muistuttaa, että tammikuussa, operaation loppumisen jälkeen, tulijoiden määrä nousi 60 prosenttia.

Kommentit

Lähettänyt Eräs Isä (ei varmistettu) 14.2.2015 - 19:28

Koska heikkokuntoisella veneellä Välimeren ylittäminen on niin vaarallista, koulutettujen ja kielitaitoisten siirtolaisten kannattaisi käyttää lähes samanhintaisia, mutta turvallisempia kaupallisia kulkuvälineitä. Näiden hinta ei paljon poikkea ihmissalakuljettajien matkanhinnoista ja kulku on mukavampaa ja turvallisempaa.

Eurooppalaisten syytteleminen tulisi rajoittaa niihin henkilöihin jotka järjestävät näin arvelluttavia turistimatkoja. Esimerkiksi minua on aivan turha syytellä mistään asiaan liittyvästä, koska en ole millään tavalla osallinen näihin matkajärjestelyihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia