Väkivallan kierre jatkuu Norsunluurannikolla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivallan kierre jatkuu Norsunluurannikolla

Alessane Ouattaran joukot ovat teloittaneet, kiduttaneet ja pidättäneet entisen presidentin kannattajia, selviää Amnestyn tuoreesta raportista.

Väkivallan ja sortotoimien kierre jatkuu Norsunluurannikolla yhä, vaikka väkivaltaisuuksiin päättyneistä presidentinvaaleista on jo kaksi vuottaselviää Amnesty Internationalin tuoreesta raportista.

Amnestyn selvitysten mukaan nykypresidenttiä tukevan armeijan sotilaat ja poliisit ovat teloittaneet, kiduttaneet ja pidättäneet entisen presidentin Laurent Gbagbon kannattajia ja kannattajiksi väitettyjä ihmisiä.

Norsunluurannikolla vuonna 2010 käytyjen presidentin vaalien jälkeisissä väkivaltaisuuksissa kuoli lähes 3000 ihmistä. Vaalit voittanut presidentti Alassane Ouattara perusti maahan kansallisen armeijan, jonka tarkoituksena oli varmistaa ihmisten ja heidän omaisuutensa turvallisuus sekä lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta ihmisten kesken, Amnesty kertoo.

Järjestön mukaan Ouattara on kuitenkin epäonnistunut vakauden ja turvallisuuden luomisessa maahan.

"Norsunluurannikkon pitää katkaista väärinkäytösten ja rankaisemattomuuden kierre. Yhtäkään kansallisen armeijan jäsentä tai presidentti Alassane Ouattaran kannattajaa ei ole laitettu vastuuseen teostaan, mikä kertoo täydellisestä kyvyttömyydestä luoda oikeusvaltio ja henäkuussa 2011 perustetun sovintoprosessin väheksymisestä", sanoo järjestön tutkija Gaëtan Mootoo.

Amnesty International vieraili viime syksynä Norsunluurannikon vankiloissa ja haastatteli vankeja, jotka oli pidätetty poliittisten vakaumusten tai etnisten taustojensa vuoksi. Pidätetyt ovat kertoneet, että heitä on kidutettu vankeudessa, jotta he tunnustaisivat osallisuutensa aseellisiin iskuihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia