Väärä tiedustelutieto kylvää kuolemaa Afganistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väärä tiedustelutieto kylvää kuolemaa Afganistanissa

Väärän tiedon pohjalta tehdyt raa'at ratsiat saavat afganistanilaiset karsastamaan Nato-johtoisia Isaf-joukkoja.

Raakojen yöllisten ratsioiden kohteeksi joutuneet afganistanilaiset karsastavat Nato-johtoisten Isaf-joukkojen läsnäoloa.

Itäisen Nangarharin maakunnan Hakimibadissa asuva uskonnollinen johtaja ja kauppias Qari Mohammad Bashir, 33, heräsi lokakuisena yönä takapihaltaan kuuluvaan sukulaispojan huutoon. Bashir sieppasi soihdun ja juoksi ulos.

"Älä liiku. Olemme Isaf-joukkoja", pihaan rynnänneet raskaasti aseistetut sotilaat komensivat.

Bashir ja hänen veljensä määrättiin tulkin välityksellä riisuutumaan ja polvistumaan. Heidän pantiin rautoihin ja silmät sidottiin.

"Minulta kyseltiin eräistä talebanjohtajista, joista en tiennyt mitään", Bashir sanoo.

Sotilaat rymistelivät talosta taloon pitkin yötä särkien kalusteita ja takavarikoiden aseita, joita asukkaat pitävät turvanaan.

Tavallisia veronmaksajia

Aamunkoitteessa kymmenen kylän miestä, mukaan lukien Bashir ja 16-vuotias koulupoika Raees Khan, vietiin alueen sotilastukikohtaan ja lennätettiin helikopterilla Jalalabadiin.

Päiväkausien kuulustelujen jälkeen muut miehet vapautettiin ja kukin sai 20 dollaria kotimatkaa varten. Bashir lennätettiin taas silmät sidottuina kohteeseen, jota hän arvelee Bagramin lentotukikohdaksi. Kuulustelut jatkuivat, kunnes hänet lopulta vapautettiin.

"Syynä oli väärä tiedustelutieto. Emme voi kiistää talebanien olemassaoloa, mutta kaikki eivät kuulu heihin", Bashir pohtii jälkeenpäin.

"Aina kun helikopteri ilmaantuu kylän ylle, lapset pelästyvät, että se tulee hakemaan minua", hän jatkaa.

Maakunnan pääkaupungin Jalalabadin yliopistossa opettava Asif Amin oli ratsian aikaan käymässä kotikylässään ja paheksuu sotilaiden toimintaa.

"Täällä asuu ihan tavallisia ihmisiä, jotka maksavat veronsa ja tuntevat säännöt. Tällä tavalla väki voi kääntyä Isafia vastaan", Amin arvioi.

Verilöyly kotipihalla

Rafiuddiniksi esittäytyvä mies Koshkakyn kylästä koki vielä kovempia toukokuisessa ratsiassa, kun sotilaat hyökkäsivät hänen talonsa katolle keskellä yötä.

Vahdissa ollut mies ammuttiin ensin, ja seuraavan luodin sai päähänsä isännän veli. Rafiuddinin 17-vuotias poika riensi setänsä avuksi ja sai osuman kranaatista. Hän menehtyi hitaasti puutarhassa, jossa perhe vietti yönsä.

Tilalla asuva viljelijä ryntäsi neljän poikansa kanssa isäntäväen avuksi. Heidätkin ammuttiin, mikä nosti kuolonuhrien määrän kaikkiaan kymmeneen.

Opposition kansanedustajan autonkuljettajana toimivaa Rafiuddinia kuulusteltiin läpi yön. Hän ymmärsi, että yhtä maanviljelijän pojista epäiltiin talebaniksi.

"Kerroin tulkille, että he olivat juuri tappaneet kaikki läheiseni ja pyysin häntä kääntämään sen tarkalleen", Rafiuddin muistaa.

"Tulkki vastasi, että talostani oli kerrottu valheita ja hän oli siitä pahoillaan."

Hyötyjä ja haittoja

Yhdysvaltalainen Open Society -säätiö kertoi syyskuussa, että Naton Isaf-operaatio on parantanut tuloksiaan kohteiden löytämisessä ja yhteistyössä afganistanilaisten turvallisuusjoukkojen kanssa. Myös siviiliuhreja ja -tuhoja oli saatu vähenemään.

Selvityksen mukaan talebanien sissi-iskut eivät kuitenkaan vähentyneet ja yöllisten ratsioiden lisääntyminen koettelee paikallisten kärsivällisyyttä. "Afgaanien asenteet niitä kohtaan ovat entistäkin vihamielisempiä", selvitys kertoo.

Yhdysvaltain ja Naton tilastojen valossa yöratsioissa arvioidaan kuolleen yli 1 500 siviiliä kymmenen kuukauden aikana 2010-2011.

"Luulen, että yöratsioita jatketaan niin kauan kuin niitä pidetään onnistuneina ja niiden uskotaan vähentävän siviiliuhreja", tutkimukseen osallistuneen paikallisen Liaison Office -järjestön perustaja Susanne Schmeidi sanoo.

Hänen mukaansa Isaf ja Nato pyrkivät siirtämään yöratsioiden johdon afgaanijoukoille.

(IPS)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia