Uusi raportti: Etiopian armeija käyttänyt raiskauksia sota-aseena Tigrayn konfliktissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi raportti: Etiopian armeija käyttänyt raiskauksia sota-aseena Tigrayn konfliktissa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International haastatteli 63:a seksuaalista väkivaltaa kokenutta naista. Järjestön mukaan seksuaalinen väkivalta on ollut laajamittaista ja sen tarkoituksena on ollut nöyryyttä uhreja ja näiden etnistä ryhmää.

Hökkeli, jonka edessä ihmisiä.

Maan sisäisten pakolaisten leiri Etiopiassa huhtikuussa. Kuva: UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0.

Etiopian hallituksen puolella taistelevat joukot ovat raiskanneet naisia ja tyttöjä Tigrayssa. Mukana on ollut Etiopian ja Eritrean armeijan jäseniä, Amharan alueellisia poliisijoukkoja sekä amharaoiden sotilaallinen ryhmä Fano, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International eilen ilmestyneessä raportissaan.

Amnesty haastatteli viime keväänä ja alkukesästä 63:a seksuaalista väkivaltaa kokenutta naista sekä terveys- ja avustustyöntekijöitä. Naiset oli raiskattu marraskuussa 2020 alkaneen Tigrayn konfliktin yhteydessä.

Naisia ja tyttöjä on raiskattu ja joukkoraiskattu, heitä on pakotettu seksiorjuuteen ja heitä on silvottu ja kidutettu, usein etnisten solvausten ja tappouhkausten säestämänä, raportissa kerrotaan.

”On selvää, että raiskauksia ja seksuaalista väkivaltaa on käytetty sota-aseena pitkäaikaisten fyysisten ja psykologisten vaurioiden aiheuttamiseksi Tigrayn tytöille ja naisille. Sadat ovat joutuneet kokemaan julmaa kohtelua, jonka tarkoituksena on ollut halventaa ja epäinhimillistää heitä”, sanoi Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamard tiedotteessa.

Konflikti Tigrayn alueella alkoi viime marraskuussa, kun Etiopian armeija aloitti sotatoimet luvattomat aluevaalit järjestäneessä Tigrayssa. Konfliktin seurauksena lähes kaksi miljoonaa ihmistä on paennut maan sisällä ja Sudaniin on paennut yli 63 000 ihmistä. 5,2 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua. Taistelut ovat viime aikoina jälleen kiihtyneet ja levinneet osavaltion rajojen ulkopuolelle.

Etiopian hallitus on aiemmin myöntänyt raiskauksia tapahtuneen ja tuominnut kolme sotilasta raiskauksista.

Amnestyn mukaan raiskausten tekotapa ja se, että monet joutuivat myös todistamaan muiden raiskauksia, viittaa siihen, että seksuaalinen väkivalta on ollut laajamittaista ja sen tarkoituksena on ollut terrorisoida ja nöyryyttää uhreja ja näiden etnistä ryhmää. 12 ihmistä kertoi, että heidät oli raiskattu perheenjäsenten nähden. Osaa pidettiin vankina ja raiskattiin toistuvasti.

Callamard vaati Etiopian hallitusta estämään teot ja päästämään tutkijat alueelle.

“Seksuaalirikosten vakavuus ja laajuus on erityisen järkyttävää, ja ne ovat sotarikoksia ja mahdollisia rikoksia ihmisyyttä vastaan. Se pilkkaa ihmisyyden keskeisiä periaatteita. Sen on loputtava.“

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia