Uutiset Etiopian kehitys

Uusi raportti: Etiopian armeija käyttänyt raiskauksia sota-aseena Tigrayn konfliktissa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International haastatteli 63:a seksuaalista väkivaltaa kokenutta naista. Järjestön mukaan seksuaalinen väkivalta on ollut laajamittaista ja sen tarkoituksena on ollut nöyryyttä uhreja ja näiden etnistä ryhmää.
Hökkeli, jonka edessä ihmisiä.
Maan sisäisten pakolaisten leiri Etiopiassa huhtikuussa. (Kuva: UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

Etiopian hallituksen puolella taistelevat joukot ovat raiskanneet naisia ja tyttöjä Tigrayssa. Mukana on ollut Etiopian ja Eritrean armeijan jäseniä, Amharan alueellisia poliisijoukkoja sekä amharaoiden sotilaallinen ryhmä Fano, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International eilen ilmestyneessä raportissaan.

Amnesty haastatteli viime keväänä ja alkukesästä 63:a seksuaalista väkivaltaa kokenutta naista sekä terveys- ja avustustyöntekijöitä. Naiset oli raiskattu marraskuussa 2020 alkaneen Tigrayn konfliktin yhteydessä.

Naisia ja tyttöjä on raiskattu ja joukkoraiskattu, heitä on pakotettu seksiorjuuteen ja heitä on silvottu ja kidutettu, usein etnisten solvausten ja tappouhkausten säestämänä, raportissa kerrotaan.

”On selvää, että raiskauksia ja seksuaalista väkivaltaa on käytetty sota-aseena pitkäaikaisten fyysisten ja psykologisten vaurioiden aiheuttamiseksi Tigrayn tytöille ja naisille. Sadat ovat joutuneet kokemaan julmaa kohtelua, jonka tarkoituksena on ollut halventaa ja epäinhimillistää heitä”, sanoi Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamard tiedotteessa.

Konflikti Tigrayn alueella alkoi viime marraskuussa, kun Etiopian armeija aloitti sotatoimet luvattomat aluevaalit järjestäneessä Tigrayssa. Konfliktin seurauksena lähes kaksi miljoonaa ihmistä on paennut maan sisällä ja Sudaniin on paennut yli 63 000 ihmistä. 5,2 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua. Taistelut ovat viime aikoina jälleen kiihtyneet ja levinneet osavaltion rajojen ulkopuolelle.

Etiopian hallitus on aiemmin myöntänyt raiskauksia tapahtuneen ja tuominnut kolme sotilasta raiskauksista.

Amnestyn mukaan raiskausten tekotapa ja se, että monet joutuivat myös todistamaan muiden raiskauksia, viittaa siihen, että seksuaalinen väkivalta on ollut laajamittaista ja sen tarkoituksena on ollut terrorisoida ja nöyryyttää uhreja ja näiden etnistä ryhmää. 12 ihmistä kertoi, että heidät oli raiskattu perheenjäsenten nähden. Osaa pidettiin vankina ja raiskattiin toistuvasti.

Callamard vaati Etiopian hallitusta estämään teot ja päästämään tutkijat alueelle.

“Seksuaalirikosten vakavuus ja laajuus on erityisen järkyttävää, ja ne ovat sotarikoksia ja mahdollisia rikoksia ihmisyyttä vastaan. Se pilkkaa ihmisyyden keskeisiä periaatteita. Sen on loputtava.“

Etiopian kehitys ihmisoikeudetgendersukupuolten tasa-arvokonflikti Etiopia Amnesty International

Lue myös

Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.
Maisemakuva ruohottuneesta tasangosta, taustalla vuoria.

Lääkärit ilman rajoja: Sotilaat ovat tuhonneet terveyskeskuksia Etiopian Tigrayssa – Aiemmin hyvin toiminut terveysjärjestelmä on romahtanut lähes kokonaan

Konflikti on johtanut laajaan terveydenhuollon kriisiin Etipian Tigrayssa, jossa on taisteltu marraskuusta asti. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan terveyskeskuksia on tuhottu tahallaan, ja osaa niistä pitävät vallassaan sotilaat. Järjestölle on raportoitu muun muassa synnytyskuolemista.
Vanha kivikirkko.

Amnesty: Eritrean joukot teloittivat satoja siviilejä Etiopian Tigrayn alueella marraskuussa – Kyse voi olla rikoksista ihmisyyttä vastaan

Eritrean sotilaat kävivät Axumin kaupunkia läpi talo talolta, ryöstelivät omaisuutta ja tappoivat siviilejä, paljastaa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn raportti. Etiopian ja Eritrean joukot ovat aiemmin kiistäneet, että Eritrean joukot olisivat osallistuneet Tigrayn konfliktiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.