Uutiset Etiopian demokratiakehitys

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.
Nainen odottaa laboratorituloksia terveyskeskuksessa Etiopian Tigrayssa. Terveydenhuolto on konfliktin vuoksi lähes kokonaan romahtanut. Alueella on enää muutama toimiva sairaala. (Kuva: Mulugeta Ayene / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

Taistelut ovat kiihtyneet Tigrayn alueella Etiopiassa viime viikkoina. Iskuja on tehty jopa pakolaisleireille, joissa elää pääosin eritrealaisia pakolaisia, raportoi YK:n pakolaisjärjestö UNCHR.

Lisäksi tigraylaisia aktivisteja ja toimittajia on pidätetty Etiopian pääkaupunki Addis Abebassa, raportoi Amnesty International.

Konflikti alkoi viime vuoden marraskuussa Pohjois-Etiopiassa sijaitsevan Tigrayn osavaltion vapautusliikkeen ja maan keskushallinnon välillä. Välit kärjistyivät jo syyskuussa, kun Tigrayssa järjestettiin paikallisvaalit vastoin hallituksen määräyksiä. Marraskuun lopussa Etiopian hallinto julisti voittaneensa konfliktin, mutta vapautusliike jatkoi taisteluita. Taisteluissa oli mukana myös eritrealaisia sotilaita ja väkivalta oli erityisen raakaa. 

Kesäkuun lopussa Etiopian hallinto julisti yksipuolisesti tulitauon, mutta Tigrayn vapautusliike jatkoi taisteluita.

Tilanteen rauhoittuminen hetkellisesti helpotti avun perille viemistä Tigrayn alueelle, mutta avuntarvitsijoita on YK:n ruokajärjestö WFP:n mukaan paljon enemmän kuin mitä alueelle ehditään toimittamaan. Pulaa on kaikesta: aina ruoasta, polttoaineisiin ja lääkkeisiin. Arviolta 4 miljoonaa ihmistä tarvitsee kiireellistä ruoka-apua ja satoja tuhansia kärsii nälänhädästä.

Avustustoiminta on vaikeutunut konfliktin ja väkivallan vuoksi. Lääkärit ilman rajoja -järjestö lakkautti heinäkuun alussa avustustoimintansa, koska avustustyöntekijöitä on tapettu.

Viime viikolla maan presidentti julisti tulitauon päättyneen ja taistelut kiihtyivät erityisesti Amrahan ja Afarin alueilla sekä useammalla pakolaisleirillä Tigrayssa.

Jo kahdeksan kuukautta kestäneen konfliktin seurauksena ruoan ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet tähtitieteellisiin lukemiin. Pankkeja on suljettu ja ihmisiltä hupenevat käteisvarat. Tehtaita on tuhottu ja liiketoimintoja lakkautettu. Terveydenhuolto on romahtanut, alueella on enää muutama toimiva sairaala. Jo maaliskuussa Lääkärit ilman rajoja raportoi, että 70 prosenttia terveydenhuollon laitoksista on ryöstetty ja yli 30 prosenttia tuhottu.

Tuhansia on kuollut ja lähes kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kotoaan. Osa elää pakolaisleireillä epäinhmillisissä olosuhteissa, joissa osassa on puhjennut taisteluita.

YK:n pakolaisjärjestö UNCHR vetoaa konfliktin osapuoliin, jotta viattomat siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Etiopian demokratiakehitys ihmisoikeudetkonfliktiYK Etiopia

Lue myös

Maisemakuva ruohottuneesta tasangosta, taustalla vuoria.

Lääkärit ilman rajoja: Sotilaat ovat tuhonneet terveyskeskuksia Etiopian Tigrayssa – Aiemmin hyvin toiminut terveysjärjestelmä on romahtanut lähes kokonaan

Konflikti on johtanut laajaan terveydenhuollon kriisiin Etipian Tigrayssa, jossa on taisteltu marraskuusta asti. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan terveyskeskuksia on tuhottu tahallaan, ja osaa niistä pitävät vallassaan sotilaat. Järjestölle on raportoitu muun muassa synnytyskuolemista.
Vanha kivikirkko.

Amnesty: Eritrean joukot teloittivat satoja siviilejä Etiopian Tigrayn alueella marraskuussa – Kyse voi olla rikoksista ihmisyyttä vastaan

Eritrean sotilaat kävivät Axumin kaupunkia läpi talo talolta, ryöstelivät omaisuutta ja tappoivat siviilejä, paljastaa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn raportti. Etiopian ja Eritrean joukot ovat aiemmin kiistäneet, että Eritrean joukot olisivat osallistuneet Tigrayn konfliktiin.
Kaksi miestä pöydän molemmin puolin, toinen selkä päin kameraa.

2,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Tigrayn kriisin seurauksena Etiopiassa – Palanneista moni kohtaa tuhotun kodin

Humanitaarista apua on saatu toimitettua perille Etiopian Tigrayn alueelle, jossa kapinalliset ja armeija aloittivat taistelut marraskuussa. Monin paikoin viestintäyhteydet ja sähköt ovat kuitenkin poikki, vettä ei saada ja ruuan hinta nousee, kertovat YK sekä avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.