Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Nainen odottaa laboratorituloksia terveyskeskuksessa Etiopian Tigrayssa. Terveydenhuolto on konfliktin vuoksi lähes kokonaan romahtanut. Alueella on enää muutama toimiva sairaala. Kuva: Mulugeta Ayene / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0.

Taistelut ovat kiihtyneet Tigrayn alueella Etiopiassa viime viikkoina. Iskuja on tehty jopa pakolaisleireille, joissa elää pääosin eritrealaisia pakolaisia, raportoi YK:n pakolaisjärjestö UNCHR.

Lisäksi tigraylaisia aktivisteja ja toimittajia on pidätetty Etiopian pääkaupunki Addis Abebassa, raportoi Amnesty International.

Konflikti alkoi viime vuoden marraskuussa Pohjois-Etiopiassa sijaitsevan Tigrayn osavaltion vapautusliikkeen ja maan keskushallinnon välillä. Välit kärjistyivät jo syyskuussa, kun Tigrayssa järjestettiin paikallisvaalit vastoin hallituksen määräyksiä. Marraskuun lopussa Etiopian hallinto julisti voittaneensa konfliktin, mutta vapautusliike jatkoi taisteluita. Taisteluissa oli mukana myös eritrealaisia sotilaita ja väkivalta oli erityisen raakaa. 

Kesäkuun lopussa Etiopian hallinto julisti yksipuolisesti tulitauon, mutta Tigrayn vapautusliike jatkoi taisteluita.

Tilanteen rauhoittuminen hetkellisesti helpotti avun perille viemistä Tigrayn alueelle, mutta avuntarvitsijoita on YK:n ruokajärjestö WFP:n mukaan paljon enemmän kuin mitä alueelle ehditään toimittamaan. Pulaa on kaikesta: aina ruoasta, polttoaineisiin ja lääkkeisiin. Arviolta 4 miljoonaa ihmistä tarvitsee kiireellistä ruoka-apua ja satoja tuhansia kärsii nälänhädästä.

Avustustoiminta on vaikeutunut konfliktin ja väkivallan vuoksi. Lääkärit ilman rajoja -järjestö lakkautti heinäkuun alussa avustustoimintansa, koska avustustyöntekijöitä on tapettu.

Viime viikolla maan presidentti julisti tulitauon päättyneen ja taistelut kiihtyivät erityisesti Amrahan ja Afarin alueilla sekä useammalla pakolaisleirillä Tigrayssa.

Jo kahdeksan kuukautta kestäneen konfliktin seurauksena ruoan ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet tähtitieteellisiin lukemiin. Pankkeja on suljettu ja ihmisiltä hupenevat käteisvarat. Tehtaita on tuhottu ja liiketoimintoja lakkautettu. Terveydenhuolto on romahtanut, alueella on enää muutama toimiva sairaala. Jo maaliskuussa Lääkärit ilman rajoja raportoi, että 70 prosenttia terveydenhuollon laitoksista on ryöstetty ja yli 30 prosenttia tuhottu.

Tuhansia on kuollut ja lähes kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kotoaan. Osa elää pakolaisleireillä epäinhmillisissä olosuhteissa, joissa osassa on puhjennut taisteluita.

YK:n pakolaisjärjestö UNCHR vetoaa konfliktin osapuoliin, jotta viattomat siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Lisää uusi kommentti