Uutiset Etiopian kehitys

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.
Nainen odottaa laboratorituloksia terveyskeskuksessa Etiopian Tigrayssa. Terveydenhuolto on konfliktin vuoksi lähes kokonaan romahtanut. Alueella on enää muutama toimiva sairaala. (Kuva: Mulugeta Ayene / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

Taistelut ovat kiihtyneet Tigrayn alueella Etiopiassa viime viikkoina. Iskuja on tehty jopa pakolaisleireille, joissa elää pääosin eritrealaisia pakolaisia, raportoi YK:n pakolaisjärjestö UNCHR.

Lisäksi tigraylaisia aktivisteja ja toimittajia on pidätetty Etiopian pääkaupunki Addis Abebassa, raportoi Amnesty International.

Konflikti alkoi viime vuoden marraskuussa Pohjois-Etiopiassa sijaitsevan Tigrayn osavaltion vapautusliikkeen ja maan keskushallinnon välillä. Välit kärjistyivät jo syyskuussa, kun Tigrayssa järjestettiin paikallisvaalit vastoin hallituksen määräyksiä. Marraskuun lopussa Etiopian hallinto julisti voittaneensa konfliktin, mutta vapautusliike jatkoi taisteluita. Taisteluissa oli mukana myös eritrealaisia sotilaita ja väkivalta oli erityisen raakaa. 

Kesäkuun lopussa Etiopian hallinto julisti yksipuolisesti tulitauon, mutta Tigrayn vapautusliike jatkoi taisteluita.

Tilanteen rauhoittuminen hetkellisesti helpotti avun perille viemistä Tigrayn alueelle, mutta avuntarvitsijoita on YK:n ruokajärjestö WFP:n mukaan paljon enemmän kuin mitä alueelle ehditään toimittamaan. Pulaa on kaikesta: aina ruoasta, polttoaineisiin ja lääkkeisiin. Arviolta 4 miljoonaa ihmistä tarvitsee kiireellistä ruoka-apua ja satoja tuhansia kärsii nälänhädästä.

Avustustoiminta on vaikeutunut konfliktin ja väkivallan vuoksi. Lääkärit ilman rajoja -järjestö lakkautti heinäkuun alussa avustustoimintansa, koska avustustyöntekijöitä on tapettu.

Viime viikolla maan presidentti julisti tulitauon päättyneen ja taistelut kiihtyivät erityisesti Amrahan ja Afarin alueilla sekä useammalla pakolaisleirillä Tigrayssa.

Jo kahdeksan kuukautta kestäneen konfliktin seurauksena ruoan ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet tähtitieteellisiin lukemiin. Pankkeja on suljettu ja ihmisiltä hupenevat käteisvarat. Tehtaita on tuhottu ja liiketoimintoja lakkautettu. Terveydenhuolto on romahtanut, alueella on enää muutama toimiva sairaala. Jo maaliskuussa Lääkärit ilman rajoja raportoi, että 70 prosenttia terveydenhuollon laitoksista on ryöstetty ja yli 30 prosenttia tuhottu.

Tuhansia on kuollut ja lähes kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kotoaan. Osa elää pakolaisleireillä epäinhmillisissä olosuhteissa, joissa osassa on puhjennut taisteluita.

YK:n pakolaisjärjestö UNCHR vetoaa konfliktin osapuoliin, jotta viattomat siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Etiopian kehitys ihmisoikeudetkonfliktiYK Etiopia

Lue myös

Hökkeli, jonka edessä ihmisiä.

Uusi raportti: Etiopian armeija käyttänyt raiskauksia sota-aseena Tigrayn konfliktissa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International haastatteli 63:a seksuaalista väkivaltaa kokenutta naista. Järjestön mukaan seksuaalinen väkivalta on ollut laajamittaista ja sen tarkoituksena on ollut nöyryyttä uhreja ja näiden etnistä ryhmää.
Maisemakuva ruohottuneesta tasangosta, taustalla vuoria.

Lääkärit ilman rajoja: Sotilaat ovat tuhonneet terveyskeskuksia Etiopian Tigrayssa – Aiemmin hyvin toiminut terveysjärjestelmä on romahtanut lähes kokonaan

Konflikti on johtanut laajaan terveydenhuollon kriisiin Etipian Tigrayssa, jossa on taisteltu marraskuusta asti. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan terveyskeskuksia on tuhottu tahallaan, ja osaa niistä pitävät vallassaan sotilaat. Järjestölle on raportoitu muun muassa synnytyskuolemista.
Vanha kivikirkko.

Amnesty: Eritrean joukot teloittivat satoja siviilejä Etiopian Tigrayn alueella marraskuussa – Kyse voi olla rikoksista ihmisyyttä vastaan

Eritrean sotilaat kävivät Axumin kaupunkia läpi talo talolta, ryöstelivät omaisuutta ja tappoivat siviilejä, paljastaa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn raportti. Etiopian ja Eritrean joukot ovat aiemmin kiistäneet, että Eritrean joukot olisivat osallistuneet Tigrayn konfliktiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.