Satoja kuollut nälkään Etiopian Tigrayn alueella – Hallitus kiistää kriisin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Satoja kuollut nälkään Etiopian Tigrayn alueella – Hallitus kiistää kriisin

Kuivuus, avun jäädytys ja konfliktin jälkivaikutukset ovat ajaneet Etiopian Tigrayn alueen vakavaan ruokakriisiin. Maan keskusjohto on torjunut väitteet laajamittaisesta kriisitä, mutta avustusjärjestöjen mukaan apua tarvitaan välittömästi lisää.

Naisen varjokuva.

Tigrayn konflikti aiheutti valtavan humanitaarisen kriisin. Kuvassa sukupuolittunutta väkivaltaa kokenut vuonna 2021. Kuva: Mulugeta Ayene / © UNICEF Ethiopia/2021 / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Etiopian Tigrayn alue on ajautunut vaikeaan nälkäkriisiin, jonka pelätään yhä pahenevan kevään aikana.

Noin 3,5 miljoonaa osavaltion asukasta tarvitsee välitöntä ruoka-apua. Miljoona kärsii akuutista nälästä. Ellei apua lisätä, tuloksena voi olla vakava nälkäkriisi, varoittaa avustusjärjestö Oxfam.

”On moraalinen ja poliittinen konkurssi katsoa ihmisten näkevän nälkää. Tämä on vain jäävuoren huippu. Miljoonien muiden täytyy turvautua käsittämättömiin tapoihin torjuakseen nälkää ja löytääkseen seuraavan ateriansa”, sanoo Oxfamin Etiopian maajohtaja Gezahegn Kebede tiedotteessa.

Myös Tigrayn viranomaiset sekä nälänhätiä seuraava yhdysvaltalainen Fews Net ovat varoittaneet ruokaturvan heikkenemisestä Tigrayssa. Oikeusasiamies kertoi tammikuussa, että Tigrayn alueella lähes 400 ihmisen arvioidaan kuolleen nälkään viimeisen puolen vuoden aikana. Useimmat ovat olleet lapsia ja vanhuksia.

”Tigrayssa on äärimmäisempien seurausten riski helmikuusta alkaen, ellei ruoka-apua lisätä suunnitellusti ja jos sosiaalinen tuki ei jatku”, Fews Net arvioi analyysissään.

Tigray kärsi pahasti kaksivuotisesta sisällissodasta, joka päättyi tulitaukoon kapinallisten ja hallituksen joukkojen välillä marraskuussa 2022. Lukemattomien ihmisten arvioidaan kuolleen nälkään, tauteihin ja joukkomurhien uhrina.

YK halusi julistaa Tigrayhin nälänhädän jo sisällissodan aikana, mutta Etiopian hallitus ei sallinut sitä, kertoo brittilehti The Guardian. YK:n paneeli syytti Etiopiaa nälän käyttämisestä sodan välineenä.

Nyt Tigray kärsii kuivuudesta. Viimeisin sano oli puolta pienempi kuin odotettiin. Kymmeniä tuhansia tuotantoeläimiä on kuollut, viljelijät ovat menettäneet toimeentulonsa ja ruuan hinta on noussut. Vuodenvaihteessa satoa tuhosivat myös aavikkokulkusirkat, Oxfam kertoo.

Hallitus on kiistänyt väitteet laajasta ruokakriisistä ja syyttänyt Tigrayn viranomaisia kriisin politisoinnista.

Kriisiä pahentaa myös pula humanitaarisesta avusta. YK ja Yhdysvallat jäädyttivät apunsa viime vuoden alussa, kun kävi ilmi, että Etiopian viranomaiset olivat varastaneet Tigrayhin tarkoitettua apua. Kesäkuussa jäädytys laajeni koko maahan. Apu palautettiin joulukuussa, mutta tammikuun 21. päivään mennessä vain 14 prosenttia kohderyhmästä oli saanut sitä, kertoi uutistoimisto AP tammikuussa.

Yhteensä Etiopiassa 20 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua. Tigrayn lisäksi tilanne on vaikea esimerkiksi sen naapuriosavaltiossa Amharassa, jossa on käynnissä oma konfliktinsa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia