Lääkärit ilman rajoja: Sotilaat ovat tuhonneet terveyskeskuksia Etiopian Tigrayssa – Aiemmin hyvin toiminut terveysjärjestelmä on romahtanut lähes kokonaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lääkärit ilman rajoja: Sotilaat ovat tuhonneet terveyskeskuksia Etiopian Tigrayssa – Aiemmin hyvin toiminut terveysjärjestelmä on romahtanut lähes kokonaan

Konflikti on johtanut laajaan terveydenhuollon kriisiin Etipian Tigrayssa, jossa on taisteltu marraskuusta asti. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan terveyskeskuksia on tuhottu tahallaan, ja osaa niistä pitävät vallassaan sotilaat. Järjestölle on raportoitu muun muassa synnytyskuolemista.

Maisemakuva ruohottuneesta tasangosta, taustalla vuoria.

Tigray sijaitsee Etiopian pohjoisosassa. Kuva: Rod Waddington / CC BY-SA 2.0.

Sisällissodassa olevalla Etiopian Tigrayn alueella on ryöstetty, hajotettu ja tuhottu terveydenhuollon laitoksia laajoissa hyökkäyksissä, kertoo avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF).

Järjestön tutkimista terveydenhuollon laitoksista lähes 70 prosenttia on ryöstetty ja yli 30 prosenttia tuhottu. Vain 13 prosenttia toimii normaalisti.

Ennen konfliktin alkamista marraskuussa 2020 Tigraylla oli yksi Etiopian parhaista terveydenhuoltojärjestelmistä. Tämä terveydenhuoltojärjestelmä on nyt lähes kokonaan romahtanut, järjestö sanoo.

“Hyökkäyksillä Tigrayn terveydenhuollon laitoksiin on tuhoisa vaikutus väestöön. Terveyslaitoksia ja terveydenhoitohenkilöstöä on suojeltava konflikteissa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisesti. Tämä ei selvästi toteudu Tigrayn alueella”, kritisoi järjestön toiminnanjohtaja Oliver Behn tiedotteessa.

MSF vieraili joulukuun puolivälin ja maaliskuun alun välisenä aikana 106:ssa terveydenhuollon laitoksessa. Sen mukaan osa ryöstöistä on saattanut olla sattumanvaraisia, mutta vaikuttaa siltä, että useimmilla alueilla niitä on tuhottu tahallaan. Esimerkiksi Tigrayn keskiosassa sijaitsevassa Adwan sairaalassa oli tarkoituksella rikottu lääketieteellisiä laitteita, kuten ultraäänilaitteita ja näyttöjä.

MSF:n työntekijöille on kerrottu esimerkiksi synnytyskuolemista, kun naiset eivät ole päässeet sairaalaan. Rokotteita ei ole saatu annettua. Myöskään esimerkiksi kroonisia sairauksia, kuten diabetesta, korkeaa verenpainetta, hiviä tai psykiatrisia sairauksia sairastavat eivät ole saaneet lääkkeitään.

Sotilaat olivat vallanneet joka viidennen laitoksen, joissa MSF vieraili. Etiopialaiset sotilaat pitivät esimerkiksi puolta miljoonaa ihmistä tukevaa Abiy Addin sairaalaa vallassaan maaliskuun alkuun asti.

“Tuona aikana se ei ollut muun väestön käytettävissä. Heidän oli mentävä kaupungin terveysasemalle, joka ei ollut varustettu antamaan erikoissairaanhoitoa – he eivät voi tehdä esimerkiksi verensiirtoja eivätkä hoitaa ampumahaavoja”, kertoo MSF:n hätäavun koordinaattori Kate Nolan. ”

Etiopian Tigrayn alueella on ollut väkivaltaisuuksia marraskuun alusta alkaen, jolloin Etiopian hallituksen joukot hyökkäsivät Tigrayn alueella toimivaa Tigrayn vapautusrintamaa TPLF:ää vastaan. Maassa on tapahtunut laajoja, myös siviiliväestöön kohdistuvia väkivaltaisuuksia, kuten tappoja ja raiskauksia.

Tarkkoja tietoja on vaikea saada, sillä tietoliikenneyhteyksissä on häiriöitä eikä edes avustusjärjestöjä ole päästetty kaikkiin paikkoihin.

YK:n viimeisimmän raportin mukaan ihmisiä pakenee edelleen väkivaltaa ja jotkut kylät ovat täysin tyhjiä. Sudaniin on paennut yli 61 000 ihmistä, ja Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan Tigrayssa sekä sen naapurialueella on ainakin 131 000 maan sisäistä pakolaista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia