Uusi arvio: Koronavirus vie köyhiltä yli 500 miljoonan dollarin tulot päivittäin, köyhyys siirtymässä takaisin Aasian kehitysmaihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi arvio: Koronavirus vie köyhiltä yli 500 miljoonan dollarin tulot päivittäin, köyhyys siirtymässä takaisin Aasian kehitysmaihin

YK-yliopiston mukaan äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä voi koronaviruksen seurauksena nousta takaisin yli miljardiin ihmiseen ensimmäistä kertaa vuosiin. Samalla köyhyyden maantieteellinen jakautuminen on muuttumassa.

Maskein suojautuneita ihmisiä kalatorilla.

Kalakauppiaat suojautuivat hengityssuojainten avulla Bangladeshin Chandpurin kaupungin Biponibagin kalatorilla toukokuussa. Kuva: Kingkar Shaha / ECOFISH II, WorldFish / CC BY-NC-ND 2.0.

Koronaviruskriisi voi viedä maailman köyhimmiltä päivittäin yli 500 miljoonaa dollaria tuloja. Seurauksena äärimmäisen köyhien määrä voi nousta takaisin yli miljardiin, arvioi YK-yliopiston Wider-instituutti tänään ilmestyneessä tutkimuksessaan.

Tutkijat käyttivät laskelmissaan oletuksia, joiden mukaan ihmisten tulot tai kulutus supistuvat 5, 10 tai 20 prosenttia koronaviruksen rajoitustoimien seurauksena. Mukana tutkimuksessa olivat myös Lontoon King’s College ja Australian kansallinen yliopisto.

Wider julkisti jo aiemmin huhtikuussa arvion, jonka mukaan köyhien määrä voi koronaviruskriisin seurauksena lisääntyä yli 500 miljoonalla, mikäli mukaan lasketaan kaikki alle 5,5 dollaria päivässä tienaavat.

Nykyinen tutkimus vahvistaa aiemmat laskelmat ja arvioi myös, minkä verran koronakriisi köyhille maksaa ja missä köyhyys pahenee.

Tutkijoiden mukaan köyhien tulovaje voi kasvaa jopa 60 prosenttia. Mikäli tulot supistuvat 20 prosenttia, äärimmäisen köyhät menettävät päivittäin 345 miljoonaa dollaria ja uudelleen köyhyyteen pudonneet noin 188 miljoonaa. Äärimmäisen köyhiksi lasketaan alle 1,9 dollarilla päivässä elävät.

Köyhyyden painopiste on siirtymässä keskitulotason maihin. Maantieteellinen painopiste on siirtymässä takaisin kohti Etelä- ja Itä-Aasiasta: kaksi kolmasosaa uusista köyhistä olisi näistä maaosista. Tämä johtuu etenkin väkirikkaasta Intiasta. Köyhyys kasvaa myös Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, joka on tähän asti ollut köyhin alue.

Äärimäisessä köyhyydessä elävien määrä on nousemassa yli miljardiin ihmiseen.

”Tämä johtuu siitä, että miljoonat ihmiset elävät juuri ja juuri köyhyysrajan yläpuolella. He ovat yhden sysäyksen päässä köyhyydestä. Ja tämänhetkinen kriisi voi olla se sysäys”, sanoo King's Collegen kansainvälisen kehityksen professori ja Widerin tutkija Andy Sumner tiedotteessa.

Äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä on laskenut 1990-luvulta alkaen, ja vuoden 2011 tienoilla se alitti miljardin. Vuonna 2018 äärimmäisen köyhiä oli noin 736 miljoonaa. Nyt köyhyysaste on kasvamassa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1990.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia