Uutiset Koronavirus

Uusi arvio: Koronavirus vie köyhiltä yli 500 miljoonan dollarin tulot päivittäin, köyhyys siirtymässä takaisin Aasian kehitysmaihin

YK-yliopiston mukaan äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä voi koronaviruksen seurauksena nousta takaisin yli miljardiin ihmiseen ensimmäistä kertaa vuosiin. Samalla köyhyyden maantieteellinen jakautuminen on muuttumassa.
Maskein suojautuneita ihmisiä kalatorilla.
Kalakauppiaat suojautuivat hengityssuojainten avulla Bangladeshin Chandpurin kaupungin Biponibagin kalatorilla toukokuussa. (Kuva: Kingkar Shaha / ECOFISH II, WorldFish / CC BY-NC-ND 2.0)

Koronaviruskriisi voi viedä maailman köyhimmiltä päivittäin yli 500 miljoonaa dollaria tuloja. Seurauksena äärimmäisen köyhien määrä voi nousta takaisin yli miljardiin, arvioi YK-yliopiston Wider-instituutti tänään ilmestyneessä tutkimuksessaan.

Tutkijat käyttivät laskelmissaan oletuksia, joiden mukaan ihmisten tulot tai kulutus supistuvat 5, 10 tai 20 prosenttia koronaviruksen rajoitustoimien seurauksena. Mukana tutkimuksessa olivat myös Lontoon King’s College ja Australian kansallinen yliopisto.

Wider julkisti jo aiemmin huhtikuussa arvion, jonka mukaan köyhien määrä voi koronaviruskriisin seurauksena lisääntyä yli 500 miljoonalla, mikäli mukaan lasketaan kaikki alle 5,5 dollaria päivässä tienaavat.

Nykyinen tutkimus vahvistaa aiemmat laskelmat ja arvioi myös, minkä verran koronakriisi köyhille maksaa ja missä köyhyys pahenee.

Tutkijoiden mukaan köyhien tulovaje voi kasvaa jopa 60 prosenttia. Mikäli tulot supistuvat 20 prosenttia, äärimmäisen köyhät menettävät päivittäin 345 miljoonaa dollaria ja uudelleen köyhyyteen pudonneet noin 188 miljoonaa. Äärimmäisen köyhiksi lasketaan alle 1,9 dollarilla päivässä elävät.

Köyhyyden painopiste on siirtymässä keskitulotason maihin. Maantieteellinen painopiste on siirtymässä takaisin kohti Etelä- ja Itä-Aasiasta: kaksi kolmasosaa uusista köyhistä olisi näistä maaosista. Tämä johtuu etenkin väkirikkaasta Intiasta. Köyhyys kasvaa myös Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, joka on tähän asti ollut köyhin alue.

Äärimäisessä köyhyydessä elävien määrä on nousemassa yli miljardiin ihmiseen.

”Tämä johtuu siitä, että miljoonat ihmiset elävät juuri ja juuri köyhyysrajan yläpuolella. He ovat yhden sysäyksen päässä köyhyydestä. Ja tämänhetkinen kriisi voi olla se sysäys”, sanoo King's Collegen kansainvälisen kehityksen professori ja Widerin tutkija Andy Sumner tiedotteessa.

Äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä on laskenut 1990-luvulta alkaen, ja vuoden 2011 tienoilla se alitti miljardin. Vuonna 2018 äärimmäisen köyhiä oli noin 736 miljoonaa. Nyt köyhyysaste on kasvamassa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1990.

Koronavirus kehitysköyhyystalousterveyssairaus/lääkintä

Lue myös

Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.
Kaksi naista tarkastelee tomaatteja torilla.

Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea

Malawi ei ole siirtynyt koronaeristykseen, koska oikeusistuin päätti, että valtion pitää toimittaa ensin tukea köyhille. Sitä ei ole vielä tehty. Nyt osa malawilaisista uskoo, ettei sulkua tulekaan, osa taas uskoo, että sulku on keino siirtää heinäkuun vaaleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.

Tuoreimmat