Uutiset

Ugandassa rakennetaan taloja muovipulloista – ”Ekotiili” ei tuota lainkaan päästöjä

Ugandassa on rakennettu 117 taloa kolmesta miljoonasta muovipullosta. Asunnottomuutta niillä ei ratkaista mutta osa muovijäteongelmasta kyllä.
Mies ja seinä, jossa näkyvillä muovipullojen korkkeja.
David Mande esittelee ekotiilistä rakentamansa talon seinää. Mande halusi löytää tyhjille muovipulloille jotakin järkevää käyttöä ja samalla tehdä surutyötä: hänen veljensä löytyi aikoinaan kuolleena muovipullovuoren alta. (Kuva: Wambi Michael / IPS)

(IPS) -- Noin neljänkymmenen kilometrin päässä Ugandan pääkaupungista Kampalasta on kukkulalla kylä, jonka kaikkien talojen seinät on rakennettu muovipulloista ja katot autonrenkaista.

Muovijäte on ollut Ugandalle vientituote. Naiset ja lapset ovat käsin keränneet ja lajitelleet jätteet, jotka on rahdattu Intiaan ja Kiinaan. Siellä niistä  on valmistettu polyesterikuitujen ja uusien muovipullojen kaltaisia kierrätystuotteita.

Kiinan ja Intian kysyntä näyttää kuitenkin hiipuneen. Se on valtava isku Ugandan kierrätysteollisuudelle. Kyse ei ole koronavaikutuksesta, vaan kysyntä heikkeni jo viime vuonna.

Arvioidaan, että yksin Kampalassa tuotetaan yli 350 000 tonnia kiinteää jätettä vuodessa. Siitä puolet kerätään. Samaan aikaan muovin kulutus maassa kasvaa kaiken aikaa, joten muovi säilyy valtavana ympäristöongelmana.

Uudelleenkäyttöä, ei kierrätystä

Kaikkialla lojuvilla muovipulloilla voisi kuitenkin lievittää maan asuntopulaa ja samalla vähentää ympäristöhaittoja. Muovipullojen muuttaminen ”ekologiksi tiiliksi” on tuoreimpia ympäristöinnovaatioita, joita Ugandassa on tehty.

Mpigin alueella sijaitseva muoviseinäisten talojen kylä on osa Sosiaalisen innovaation akatemian (SINA) projektia, jossa edistetään ekotiilien käyttöä ratkaisuna muoviongelmaan. Myös useissa Ugandan pakolaisleireissä on alettu rakentaa taloja muovisista ekotiilistä.

Ideana on tukea nimenomaan muovin uudelleenkäyttöä, ei kierrätystä. Kierrätettäessähän muovi murskataan ja siitä muovataan jotain uutta, ja tämä prosessi itsessään synnyttää hiilidioksidipäästöjä. Uudelleen käytettäessä muovi vain sellaisenaan yhdistetään johonkin uuteen, eikä päästöjä synny.

Ekotiilet tehdään täyttämällä muovipullot kostealla mullalla ja hiekalla. Kun pulloihin kierretään tiiviit korkit, kostea maa-aines kovettuu tiiliksi, joista voi rakentaa vahvan seinän.

Kolme miljoonaa muovipulloa

David Mande on ekotiilien puolestapuhuja. Hän työskentelee SINAssa rakentajana ja kouluttajana. Muovijätteellä on hänelle valtava henkilökohtainen merkitys: Manden pikkuveli kuoli suota ylittäessään ja tämän ruumis löytyi tuntien etsiskelyn jälkeen muovipullokasan alta.

”Minun täytyy saada nämä pullot käyttöön. Sain tietää, että Nepalissa ja Nigeriassa käytettiin muovipulloja talojen rakentamiseen maalaiskylissä. Ja kyllä se toimii Ugandassakin. Keräämme pulloja ja autonrenkaita ympäristöstä ja muutamme ne ekotiiliksi ja kattolaatoiksi, joista rakennamme näitä kauniita taloja”, Mande sanoo.

Mande arvioi, että maastosta on kerätty kolme miljoonaa muovipulloa ja niistä on rakennettu 117 taloa. Asuntopula ei ratkea niillä, sillä Ugandan tilastokeskuksen mukaan maassa on 2,1 miljoonan asunnon vaje. Vaje kasvaa 200 000:lla vuosittain.

Kampalan Kamokya-slummissa joukko nuoria ihmisiä on alkanut suositella ekotiiliä vaihtoehdoksi seudulla tavallisille savimajoille. Ghetto Research Labin nuoret miehet ja naiset keräävät muovipusseja ja pulloja, joista sitten valmistavat ekotiiliä.

”Ekotiilistä rakennetut talot ovat osoittautuneet sangen kestäviksi. Emme ole nähneet yhtään murtumaa”, Ghetto Research Labin Rehema Naluekenge vakuuttaa. "Meidän toimintaperiaatteemme on, että jäte on jätettä vain, kun se haaskataan."

Opettaja Allan Obbo omistaa Bottle Garden Resort -lomakylän, jota ympäröivä muuri ja osa lomamökeistä on rakennettu muovipulloista. Obbo haluaa varjella luontoa myös haitallisilta rakennusmenetelmiltä.

”Kun tiiliä poltetaan, käytetään maa-ainesta, joka soveltuisi maanviljelykseen. Lisäksi kaadetaan puita. Kun käytämme muovipulloja, poistamme ne luonnosta. Laskin kerran, kuinka monta pulloa meni yhteen taloon: 12 000. Yhteensä täällä on siis yli miljoona pulloa, jotka muuten tukehduttaisivat ympäristöä”, Obbo sanoo.

Obbo on pettynyt siihen, etteivät kaupunkialueiden rakennusinsinöörit voi antaa rakennuslupia ekotiilirakennuksille.

”Niitä ei ole juurikaan tutkittu. Se tarkoittaa, että ihmisiltä on riistetty mahdollisuus rakentaa taloja halvalla”, arkkitehti Patricia Kayongo harmittelee.

asuminenympäristö Uganda Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.
Keltainen rakennus, jossa kivipylväät ja koristeellinen pääty.

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä

Suomi vei viime vuonna aseita muun muassa Arabiemiirikuntiin. Esimerkiksi Bahrainin ja Indonesian aseviennin kohteita ei tiedetä, koska lupajärjestelmä ei ole läpinäkyvä, kritisoi asevientitilastoja kokoava SaferGlobe.
Yleiskuva YK:n kokoussalista.

Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella

Suomi ei ole vielä mukana tammikuussa voimaan tulevassa ydinasekieltosopimuksessa. Hallitusohjelman mukaan Suomi arvioi liittymistä kieltoprosessin edetessä. “Ei voi yhtä aikaa vastustaa ydinaseita ja puolustaa oikeutta niiden hallussapitoon”, kritisoi ICAN Finland -verkoston koordinaattori Claus Montonen.

Tuoreimmat

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta