Uutiset Työ kehitysmaissa

Työelämä kaipaa muutoksia Persianlahden maissa

Korkea nuorisotyöttömyys ruokkii terrorismia, kuten äärijärjestö Isisin värväystoimintaa.
(Kuva: Faris Algosaibi / cc 2.0)

(IPS) -- Persianlahden öljymaiden on luotava miljoonia uusia työpaikkoja nuorille ja uudistettava rajusti talouttaan, julisti Bahrainin teollisuus-, kauppa- ja matkailuministeri Zayed al-Zayani avatessaan turvallisuutta ja kauppaa käsitelleen Bahrain Bay Forumin marraskuun lopulla.

Muutosvaatimusten taustalla on öljyn hinnan halpeneminen, mutta myös se, että alueen korkea nuorisotyöttömyys ruokkii terrorismia, kuten äärijärjestö Isisin värväystoimintaa.

Nuorison suuri väestöosuus on muuttumassa edusta kiroukseksi Persianlahdella. Saudi-Arabiassa ja Bahrainissa 15–24-vuotiaiden työttömyys on lähes 30 prosenttia. Omanissa ja Kuwaitissa ollaan 20 prosentin tuntumassa.

Öljytuloilla eläneet maat koettavat monipuolistaa talouttaan. Bahrain keskittyy koulutukseen, tele- ja muun infrastruktuurin parantamiseen sekä uusien yrittäjien kannustamiseen. Tavoitteena on rakentaa tietoyhteiskunta ja luoda työpaikkoja korkeasti koulutetuille.

Riippuvuus halpatyövoimasta

Persianlahden maiden teknologiasektorille ennustetaan kymmenen prosentin vuosikasvua viiden seuraavan vuoden ajan.

Toistaiseksi alueen työmarkkinat ovat kuitenkin täysin riippuvaisia vähän koulutetusta ulkomaisesta työvoimasta. Bahrainin yksityisen sektorin työntekijöistä yli 80 prosenttia on ulkomaalaisia. Kuwaitissa osuus on 96 ja Qatarissa 98 prosenttia. Julkisen sektorin työntekijät taas ovat lähes poikkeuksetta kotimaisia.

Naisten alistettu asema yhteiskunnassa näkyy myös heikkona edustuksena työmarkkinoilla. Naisten osuus korkeakouluopiskelijoista on kasvanut nopeasti, mutta työvoimasta heitä on vain 30 prosenttia. Saudi-Arabian nuorista naisista on työtä vailla 55 prosenttia.

Persianlahden työmarkkinat ovat juuttuneet alhaisen ammattitaidon, matalien palkkojen ja huonon tuottavuuden kehään, sanoo kansainvälisen työjärjestön ILOn alueorganisaation apulaisjohtaja Frank Hagemann. Tuloerot ovat valtavat, ja alimman kastin vierastyöläiset altistuvat riistolle.

Kutistuvat öljytulot

Bahrainin työmarkkinaviraston johtaja Ausamah al-Absi myöntää maansa olevan huonossa kierteessä. Yrittäjät eivät hanki uusinta teknologiaa, koska se vaatisi huippukoulutettua työvoimaa. He tyytyvät vaatimattomiin laitteisiin, joita kouluttamaton halpatyövoima osaa käyttää, mutta se ei paranna yrityksen kilpailukykyä.

Öljytulojen väheneminen vaikeuttaa tilannetta. Jos se jatkuu, öljymaille tulee vaikeuksia maksaa korkeita palkkoja julkisen sektorin kotimaisille työntekijöille.

Paineet valtion tukien vähentämiseksi kasvavat. Se nostaisi muun muassa veden ja sähkön hintaa sekä koulumaksuja, mikä osuu kipeästi vierastyöläisiin. Ulkomaisen työvoiman asema käy yhä vaikeammaksi, ja sen määrät alkavat laskea, vaikka riippuvuus on vielä vahva.

Koulutustason, palkkojen ja tuottavuuden nostaminen ei ole öljymaillekaan yksinkertaista. Esimerkiksi Saudi-Arabiassa 40 prosenttia korkeakoulutetuista on opiskellut humanistisia aineita tai islamia. Insinöörejä on vain 4 prosenttia. Oppisopimuskoulutusta tarjoaa Persianlahden maissa vain 17 prosenttia yrityksistä, kun maailmalla keskiarvo on kaksinkertainen.

Työ kehitysmaissa nuorisotyöterrorismi Lähi-Itä Suomen IPS

Lue myös

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Naisia rivissä puhujanpöydän takana

Maatalouden kausityöläisiä käytetään orjatyövoimana Meksikossa – Oloja pidetään usein ”normaaleina”

Liikkuvat maatyöläiset joutuvat Meksikossa usein työskentelemään orjuuden kaltaisissa olosuhteissa. Päiväpalkka on muutaman euron eikä tilalta saa poistua, kertoo 13-vuotiaasta asti kausityöläisenä raatanut Marilyn Gómez.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti