Tutkimus: Toisin kuin pelätään, fossiilisista polttoaineista luopuminen haittaisi eniten rikkaita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Toisin kuin pelätään, fossiilisista polttoaineista luopuminen haittaisi eniten rikkaita

Fossiilisista polttoaineista luopuminen vähentäisi niihin investoineiden vaurautta, mutta heistä suurin osa on rikkaita, joihin menetykset eivät vaikuttaisi kovin paljon, kertoo tuore tutkimus.

Lampaita niityllä, taustalla öljynporauslautta merellä.

Kuva: Rab Lawrence / CC BY-NC-ND 2.0.

Fossiilisista polttoaineista luopuminen aiheuttaisi taloudellisia menetyksiä, mutta menetykset eivät olisi niin suuria kuin usein pelätään, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. 

”On olemassa ajatus, että tavallisten ihmisten pitäisi vastustaa hukkavarallisuutta luovaa ilmastopolitiikkaa, koska heidän eläkkeensä, eläkesäästönsä tai säästönsä ylipäätään ovat vaarassa. On totta, että osa vauraudesta on vaarassa, mutta rikkaissa maissa se ei ole syy jättää toimimatta, sillä hallituksille olisi niin halpaa korvata menetykset”, sanoo tutkija Gregor Semieniuk tiedotteessa.

Yhdysvaltalaisen Massachusetts Amherstin yliopiston sekä ranskalaisen Sciences Po -yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten fossiilisista polttoaineista luopuminen vaikuttaisi ihmisten säästöihin ja varallisuuteen. Fossiilisissa polttoaineissa on kiinni paljon esimerkiksi eläkesijoituksia, ja jos fossiilisista luovuttaisiin, myös ihmisten varallisuus laskisi.

Tulosten mukaan menetykset kohdistuisivat kuitenkin lähinnä vauraimpaan kansanosaan. Yhdysvalloissa menetyksistä kaksi kolmasosaa kohdistuisi rikkaimpaan kymmenykseen, ja tästä puolet rikkaimpaan prosenttiin väestöstä. Samantyyppisiä tuloksia havaittiin myös Isossa-Britanniassa ja muissa Euroopan maissa. 

Koska vauraimmat ovat usein hajauttaneet omaisuuttaan useammalle sektorille, menetykset olisivat todennäköisesti alle prosentin heidän vauraudestaan.

3,5 prosenttia menetyksistä vaikuttaisi yhdysvaltalaisten köyhimpään puolikkaaseen, ja se kyllä olisi merkittävä osa heidän vauraudestaan. Summa voitaisiin kuitenkin korvata noin 9 miljardilla dollarilla Euroopassa ja 12 miljardilla dollarilla Yhdysvalloissa. Sen kattamiseen voitaisiin soveltaa esimerkiksi hiiliveroa tai rikkaiden verottamista, tutkijat ehdottavat.

Tutkimus julkaistiin tiedelehti Joulessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia