Tutkimus: Palkat paranivat ja ilmaisen työn teettäminen väheni Mosambikissa ay-koulutuksen seurauksena | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Palkat paranivat ja ilmaisen työn teettäminen väheni Mosambikissa ay-koulutuksen seurauksena

Tutkimuslaitos Laboren tekemä tutkimus Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen järjestämistä koulutuksista viittaa siihen, että lyhytkin koulutus auttaa parantamaan työntekijöiden neuvottelutaitoja.

Mosambikin kelta-puna-musta-vihreä lippu.

- Kuva: jorono / Pixabay.

Työntekijöille järjestetty, vain parin päivän mittainen ammattiliittokoulutus auttaa parantamaan työolosuhteita tilastollisesti merkittävällä tavalla, käy ilmi työelämän oikeuksiin keskittyvän suomalaisen tutkimuslaitos Laboren tuoreesta tutkimuksesta (pdf).

Mosambikissa tehdyn tutkimuksen teetti Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus (SASK), joka halusi tieteellisiä todisteita siitä, että sen kehitysyhteistyö on tuloksellista. SASK tekee työelämän oikeuksiin keskittyvää kehitysyhteistyötä.

Tutkijat pitävä tutkimusta merkittävänä, sillä ammattiliittojen toiminnan vaikutuksia kehittyvissä maissa on toistaiseksi tutkittu vähän. 

Tutkimuksen keskeinen tulos on, että kaksipäiväinen, muun muassa työoikeutta ja neuvottelutaitoja käsittelevä koulutus vähensi palkattoman työn tekemistä ja lisäsi työtunteja. Samalla työntekijöiden ansiotaso nousi.

”Työntekijöiden tietoisuuden parantaminen vaikutti heidän työoloihinsa. Pidän merkittävimpänä tuloksena palkatta tehdyn työn vähenemistä”, toteaa tutkija Lauro Carnicelli Laboren tiedotteessa.

Vuosina 2019–2022 tehty tutkimus toteutettiin vertaamalla SASKin ay-koulutuksen saaneita työntekijöitä sellaisiin työntekijöihin, jotka eivät saaneet koulutusta. 

Työntekijöiden olosuhteet eivät parantuneet kaikilta osin, mutta tutkijoiden mukaan monet muutokset ovat silti tilastollisesti merkittäviä. 

Koulutuksen arvioidaan lisänneen tehtyjä työtunteja 19 prosenttia. Palkkavaikutus taas oli 14–21 prosenttia. Koulutus myös vähensi todennäköisyyttä tehdä töitä ilman palkkaa 12–16 prosenttia. Verrokkiryhmällä sekä työtunnit että palkat laskivat samaan aikaan.

Huomionarvoista on tutkimuksen mukaan myös se, että koulutukset eivät hyödyttäneet vain niihin osallistuneita työntekijöitä, vaan myös saman työpaikan muut työntekijät hyötyivät esimerkiksi paremman palkan muodossa. 

Mukana yhteensä 251 mosambikilaista yritystä ja viisi ammattiliittoa, jotka edustivat rakennus-, metalli-, kuljetus- ja koulutusalaa sekä kemianteollisuutta. 

Vuonna 2019 tehdyssä alkukyselyssä oli mukana 974 työntekijää, vuoden 2022 loppukyselyssä 668. Lisäksi tutkimuksessa testattiin myös työntekijöiden tietämystä työelämän oikeuksista ennen ja jälkeen koulutusten.

Oikaisu 16.2.2023: Labore on tutkimuslaitos, ei ajatushautomo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia