Tutkimus: Nopeammat päästövähennykset säästäisivät kaupungeissa yli 150 miljoonaa ihmishenkeä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Nopeammat päästövähennykset säästäisivät kaupungeissa yli 150 miljoonaa ihmishenkeä

Tutkijoiden mukaan maapallon lämpenemisen pitäminen 1,5 asteessa tarkoittaisi ihmishenkien säästymistä etenkin Aasian ja Afrikan kaupungeissa.

Saasteita Delhissä

Delhissä säästettäisiin jopa neljä miljoonaa ihmishenkeä, mikäli päästöjä leikattaisiin. Kuva: Mike Freedman / CC BY-NC-ND 2.0.

Maailman kaupungeissa voidaan tällä vuosisadalla säästää jopa noin 153 miljoonaa ihmishenkeä, mikäli hiilidioksidipäästöjä onnistutaan leikkaamaan lähitulevaisuudessa niin paljon, että maapallon lämpeneminen pysyy alle 1,5 asteessa.

Näin arvioivat tuoreessa tutkimuksessa yhdysvaltalaisen Duken yliopiston tutkijat, jotka tarkastelivat 154:ää urbaania aluetta ja päästöleikkausten vaikutuksia niihin. 

Pariisin ilmastosopimuksen mukaan maapallon lämpötilannousu pidetään alle kahdessa asteessa ja siinä pyritään alle 1,5 asteeseen. Se vaatisi noin 180 gigatonnin päästöleikkauksia. 

Mikäli muutos tehdään pian, vuoteen 2100 mennessä voidaan säästää miljoonittain ihmishenkiä otsonitasojen pienenemisen ja pienhiukkasten vähenemisen vuoksi, tutkijat arvioivat.

Tutkimus tehtiin tietokonemallinnuksilla, jossa oletettiin tiettyjä määriä päästöjä ja niiden vähennyksiä. Nopeista päästövähennyksistä hyötyisivät sen mukaan eniten Aasian ja Afrikan kaupungit.

Intian Kolkatassa ihmishenkiä säästettäisiin 4,4 miljoonaa ja Delhissä neljä miljoonaa. 13 muussa Aasian ja Afrikan kaupungissa pelastuisi yli miljoona ihmistä ja noin 80 muussa kaupungissa ainakin 100 000, tutkimuksessa kerrotaan.

Tällä hetkellä 1,5 asteeseen pääseminen ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä, sillä viime vuonna hiilipäästöt nousivat. Monet valtiot myös haluavat lykätä suurempia leikkauksia tulevaisuuteen.

”Se on hyvin riskialtis strategia. Se on kuin ostaisi jotakin luotolla ja olettaisi, että jonain päivänä tuloja on tarpeeksi, jotta sen voisi maksaa takaisin”, sanoo professori Drew Shindell Duken yliopistosta.

Tutkimus julkaistiin Nature Climate Change -lehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia