Tutkimus: Neljännes kehittyvien maiden raskauksista suunnittelemattomia – Huoli terveysvaikutuksista saa monet naiset luopumaan ehkäisystä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Neljännes kehittyvien maiden raskauksista suunnittelemattomia – Huoli terveysvaikutuksista saa monet naiset luopumaan ehkäisystä

Yllätysraskaus ei välttämättä ole ei-toivottu, mutta se johtaa vuosittain jopa 47 000 äitiyskuolemaan, muistuttaa Maailman terveysjärjestön tuore tutkimus.

Sairaanhoitaja ja potilas kirjoituspöydän ääressä.

Sairaanhoitaja Percilda Manhica antoi perhesuunnitteluneuvontaa Manhican terveyskeskuksessa Mosambikissa marraskuussa 2017. Kuva: Dominic Chavez / The Global Financing Facility / CC BY-NC-ND 2.0.

Kehittyvissä maissa tarvitaan parempaa ehkäisyneuvontaa, jotta yllätysraskaudet voidaan paremmin ehkäistä, summaa Maailman terveysjärjestön (WHO) tuore tutkimus.

Yli 10 000 naista 36:ssa matalan tulotason ja keskitulotason maissa kattavan selvityksen mukaan noin kaksi kolmasosaa niistä naisista, jotka olivat tulleet yllättäen raskaaksi, eivät olleet käyttäneet mitään ehkäisyä tai olivat turvautuneet perinteisiin menetelmiin, kuten varmojen päivien laskemiseen.

Osa naisista oli lopettanut modernien ehkäisymenetelmien käytön, koska huolissaan ehkäisyn terveysvaikutuksista ja sivuvaikutuksista, pitivät käyttöä epämukavana tai eivät osanneet arvioida raskauden todennäköisyyttä.

Keskimäärin noin neljännes raskauksista on suunnittelemattomina tutkituissa maissa, tutkimuksessa kerrotaan. Tilanne vaihtelee maittain: Kirgisiassa vain 5,5 prosenttia raskauksista on suunnittelemattomia, Kolumbiassa ja Perussa peräti 60 prosenttia.

WHO muistuttaa, ettei yllätysraskaus välttämättä ole ei-toivottu, mutta se voi johtaa sekä äidin että lapsen terveysongelmiin. Noin 74 miljoonaa kehittyvien maiden naista tulee vuosittain yllättäen raskaaksi, mikä taas johtaa 25 miljoonaan turvattomaan aborttiin ja peräti 47 000 äitiyskuolemaan.

Tutkimuksen mukaan ongelmiin voidaan puuttua tehokkaan perhesuunnittelun avulla esimerkiksi tunnistamalla ne naiset, jotka ovat huolissaan ehkäisyn terveysvaikutuksista ja haluavat vaihtaa menetelmää. Lisäksi tarvitaan laajempaa ehkäisyvälineiden valikoimaa, laadukasta, syrjinnästä vapaata neuvontaa sekä terveystyöntekijöiden kouluttamista.

”Laadukas perhesuunnittelu parantaa äitiys- ja lapsiterveyttä mutta tuo etuja myös yhteiskunnallisen ja taloudellisen kehityksen, koulutuksen ja naisten voimaannuttamisen kannalta”, sanoo raportin kirjoittaja Mari Nagai tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia