Uutiset

Tutkimus: Mikroluotto ei ole ihmelääke köyhyyteen

Valtasuhteet leimaavat naisten mikroluottoverkostoja Etelä-Afrikassa, todetaan tuoreessa väitöskirjassa.
(Kuva: John Atherton / cc 2.0)

Mikroluottojen merkitystä kehitysmaiden naisten köyhyyden vähentäjänä on liioiteltu. Pahimmissa tapauksissa mikroluototus johtaa velkakierteeseen ja toiminnan halvaantumiseen, sanotaan viime viikolla tarkistetussa väitöskirjassa.

Johanna Hietalahden tutkimuksessa tarkastellaan mikroluottoverkostojen arjen politiikkaa ja valtapelejä Etelä-Afrikan Limpopossa.

"Mikroluotoista hyötyivät eniten ne, joiden kotitalouksilla on säännöllisiä tuloja ja jotka onnistuvat saavuttamaan suotuisan sosiaalisen aseman yhteisössä", toteaa Hietalahti.

Tutkimuksesta ilmenee, että harva yrityksistä on kuitenkaan kestävällä taloudellisella pohjalla ja toimintaa leimaavat myös yhteiskunnassa vallitsevat valtasuhteet.

Mikroluottojärjestelmässä ryhmä naisia saavat oman lainan, mutta ovat samalla yhteisvastuussa toistensa lainoista. Toiminta perustuu keskinäiseen luottamukseen ja solidaarisuuteen. Viime kädessä sukulaiset tai jopa koko kyläyhteisö ovat lainan takaajina, todetaan tutkimuksessa. Hietalahden mukaan yhteistakaus on hyvästä keksinnöstä huolimatta myös ongelmallinen.

"Vastuiden jakautumisesta ryhmäläisten kesken ei ole olemassa sääntöä. Se mahdollistaa hyväksikäytön ja jättää ryhmäläiset 'omien lakiensa' armoille".

Tutkimuksen mukaan luottojen takaisinmaksu perustuu tiukkaan kuriin ja valvontaan. "Jos joku ei maksanut, muut hankkivat rahat keinolla millä hyvänsä", Hietalahti toteaa.

Myöskään kuka tahansa ei voi saada lainaa, vaikka periaatteessa mikroluotto on suunnattu niille, joilla ei ole pääsyä virallisille rahoitusmarkkinoille. Organisaation sisäiset valtarakenteet kuitenkin vaikuttavat, kuka pääsee osaksi ryhmää. Toisaalta joskus akuutti rahantarve pakottaa valitsemaan kenet tahansa.

Mikroluottojärjestelmän ajatellaan voimauttavan naisia ja tekevän heistä oman elämänsä subjekteja. Hietalahden mukaan rakenteelliset ongelmat ja poliittinen eriarvoisuus luovat kuitenkin rajoitteita.

Tutkijan mukaan mikroluotot eivät ole irrallaan muista naisten elinkeinostrategioista eikä niillä voi korvata perinteistä kehitysapua. Huomiota tulisikin kiinnittää enemmän naisten arjen ymmärtämiselle.

Mikroluotot genderkehityspolitiikkaliiketoimintamikroluotto Etelä-Afrikka

Lue myös

Raha tuo naiselle valtaa, osoittaa mikroluottotutkimus

Nasrin Jinian väitöskirjatutkimuksen mukaan mikroluottojen ansiosta monet naiset ovat saaneet Bangladeshissa äänensä kuuluviin perheissä. Muutos on kuitenkin hidas.

Tutkimus: Mikrolainojen hyödyt epäselvät

Mikrolainat parantavat saajien tulotasoa vain vähän, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Mikrolainat eivät aina vähennä köyhyyttä

Säästöryhmät ovat vaihtoehto korkeakorkoisille mikrolainoille, kirjoittaa Salla Matilainen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa